Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Gosialuk 11:58, 05 kwi 2024

Oj przejęzyczyłam się, bo obok dziewanna rośnie.
sylwia_slomc... 14:27, 05 kwi 2024

Nie ma sprawy
sylwia_slomc... 14:49, 05 kwi 2024

Wczoraj selery posadzone, wysadzone w łąkę i rabaty penstemony z przechowalnia, posiany krokosz niech wschodzi bo jak potem łąka śmignie będzie miał za mało światła, a i nie wiadomo czy wilgoć będzie, a teraz jest. Trzeci dzień tnę hortensje. Wczoraj poczyniłam spostrzeżenie, że chyba dobrze robię z tym cięciem o oczko dwa wyżej w każdym kolejnym sezonie bo te pędy z początków cięcia co sezon na tą samą wysokość pozamierały całkowicie. Wyczerpały uśpione oczka i koniec, zrobiły się całkiem martwe. Z drugiej strony jak co sezon cięte wyżej to już jestem na etapie kiedy to cięcie muszę wykonywać z rękoma do góry. Za dwa trzy lata potrzebna będzie chyba drabina, a tam nie ma gdzie i jak jej ustawić. Zastanawialiśmy się nawet co jak już nie będzie możliwości cięcia bo nie sięgnę.... Porosną hortensjowe drzewa? Mogły by być całkiem fajne tylko po zimie strasznie będą śmiecić suchym kwieciem po całym ogrodzie. Tego bym nie chciała. Emuś wczoraj odfoliował wolierę, jest tak ciepło, że aż w kurniku było gorąco. I tak leci dzień za dniem nie wiadomo kiedy i już mija tydzień kwietnia. W tym roku tak mi czas pędzi, że aż mnie to przeraża. Zaraz będą kwitły bzy, a jeszcze stare kwiatostany nie wycięte. Wrzosy te co przetrwały też już rosną i to mocno, a też nie cięte jeszcze. I raczej do tygodnia do nich nie dotrę. Sterty gałęzi do spalenia piętrzą mi się od jesieni, stałe wieje, albo pada nie ma możliwości bezpiecznie zapalić ogniska. A ciemiernikom popiół już by się przydał. Zaglądam do Was gdzieniegdzie coś piszę, ale czasu mam na razie mało. Wybaczcie, robota w ogrodzie ważniejsza póki pogoda pozwala. Remontowo też chwilowo się nic nie dzieje bo w ogrodzie nie ogarnięte. Dziś mam plan wysiać marchew i buraki ćwikłowe. Pasowałoby za chwilę sadzić ziemniaki..... Robota goni robotę
sylwia_slomc... 16:02, 05 kwi 2024

Takie mi wczoraj tulipany zjadły...
Agatorek 22:24, 05 kwi 2024

Magnolie przepiękne, tfu, tfu . Aż trudno uwierzyć, że mają zaledwie 10 lat. Moje w 3 sezonie to jakieś kikutki .
Ile ich masz?

Jako fanka fiołków, podziwiam też Twoje poletko, cudowne ❤️
sylwia_slomc... 23:20, 05 kwi 2024

Agatorek napisał(a)
Magnolie przepiękne, tfu, tfu . Aż trudno uwierzyć, że mają zaledwie 10 lat. Moje w 3 sezonie to jakieś kikutki .
Ile ich masz?

Jako fanka fiołków, podziwiam też Twoje poletko, cudowne ❤️

W podwórku obecnie rośnie 4 w tym mniejsza (ciut wyższa ode mnie) Nigra i jedna sadzona rok temu, powyżej kolan.
Na dużym ogrodzie jest sporo - 13, ale większość to jeszcze maluchy
Dziś zakwitły mi jeszcze fiołeczki sadzone rok temu, w kolorze różowym Zapomniałam nawet skąd je mam, a śliczne
Alija 23:31, 05 kwi 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, cudne masz te magnolie, jaka to odmiana?
Żółta rabata też bardzo mi się podoba, na wiosnę żółte kwiaty muszą być, przecież to kolor słońca,
po zimie bardzo wskazany.
sylwia_slomc... 01:58, 06 kwi 2024

Alija napisał(a)

Sylwia, cudne masz te magnolie, jaka to odmiana?
Żółta rabata też bardzo mi się podoba, na wiosnę żółte kwiaty muszą być, przecież to kolor słońca,
po zimie bardzo wskazany.

Ta na pierwszym planie to Soulangeana, a ta koło kibelka to Stellata Rosa. Kocham wiosenne kwiecie, narcyzy nieźle się u mnie mają, najlepiej właśnie te zwykłe żółte, one ładnie przyrastają, inne znacznie gorzej. Tulipany, cebulice, hiacynty i nawet krokusy wyjadają mi nornice.
Kasiapod 07:57, 06 kwi 2024

Przecudowne magnolie, widać że wiosna na całego, pięknie
Sylwia nie mogę napatrzeć sie na twoje ciemierniki, ogromne kępy.
sylwia_slomc... 09:04, 06 kwi 2024

Kasiapod napisał(a)
Przecudowne magnolie, widać że wiosna na całego, pięknie
Sylwia nie mogę napatrzeć sie na twoje ciemierniki, ogromne kępy.

A one już zaczynają przekwitanie. Zdobić będą długo bo nasienników nie wycinam, ale kolor już będzie zgaszony lub zmieniony zupełnie.