Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 11:08, 16 sie 2024

Urszulla napisał(a)
Nie wiem czy czytałaś u mnie, że przycięłam liliowce po kwitnieniu. Fajnie już odrastają i to lepiej będzie wyglądać do jesieni niż pozostawienie ich. Tymbardziej że słońce w tym roku pali zbyt długo. Myślę, że ciągle masz za mało czasu na ogród

Ula myślisz, że Sylwia byłaby w stanie taką masą liliowców się zajmować? Przecież ona ma olbrzymie pole, które przerobiła na ogród Kiedyś znalazłam jej ogród widoczny z drona i dopiero do mnie doszło - jaki to ogrom. Chciałam znależć teraz ale nie mogę
Urszulla 12:02, 16 sie 2024

Kordina napisał(a)

Ula myślisz, że Sylwia byłaby w stanie taką masą liliowców się zajmować? Przecież ona ma olbrzymie pole, które przerobiła na ogród Kiedyś znalazłam jej ogród widoczny z drona i dopiero do mnie doszło - jaki to ogrom. Chciałam znależć teraz ale nie mogę

Wszystkich nie, ale na liliowcowej maszyną trwa to 5 min. Ja bym poświeciła chwilę bo to centralnie przy wejściu. Przy rowie byłoby trudniej bo tam są też hosty i trzebaby pojedynczo wycinać.
Kiedyś jak nie będzie budowy to trochę czasu odzyska
Kordina 12:50, 16 sie 2024

Aaaaa mechanicznie, to co innego
sylwia_slomc... 21:16, 16 sie 2024

Urszulla napisał(a)
Nie wiem czy czytałaś u mnie, że przycięłam liliowce po kwitnieniu. Fajnie już odrastają i to lepiej będzie wyglądać do jesieni niż pozostawienie ich. Tymbardziej że słońce w tym roku pali zbyt długo. Myślę, że ciągle masz za mało czasu na ogród.

Molinie muszą mieć przestrzeń i swobodę ale fajnie Ci przyrosły, u mnie tylko jedna ładniejsza, dwie w tym sezonie chyba podmarzły i ledwo się pozbierały, więc są o połowę mniejsze.

Poza tym ładnie, ogród sobie radzi nawet bez nas w swoim rytmie czekamy na deszcz

Ula ja na upałach nie funkcjonuję. Rośliny też, a podlać wszystkiego nie da rady. Liliowce wiosną odbiją nie martwię się nimi. Wyglądają jak widać. Trudno. I tak za chwilę będą żółkły. U mnie już jesień. Piwonie się przebarwiają. Różom owoce czerwienieją. Trawy w pełnym rozkwicie wrzosy już też. Sama wiesz ile na taki ogród czasu trzeba, a my każda sobota w remoncie siedzimy w tygodniu mamy max 2 godziny dziennie na ogród. Trzeba wybierać podlewać, ciąć, kosić czy plewić. wszystkiego nie da rady. Ogród żyje swoim życiem. Dziś cięłam w podwórku magnolie bo już przejść pod nimi nie było jak. Em uprawiał w tamie pod truskawki bo mam flance od mamy i muszę posadzić i kosił
sylwia_slomc... 21:17, 16 sie 2024

Kordina napisał(a)

To było nagranie w odcinku z Majką
sylwia_slomc... 21:19, 16 sie 2024

Urszulla napisał(a)

Wszystkich nie, ale na liliowcowej maszyną trwa to 5 min. Ja bym poświeciła chwilę bo to centralnie przy wejściu. Przy rowie byłoby trudniej bo tam są też hosty i trzebaby pojedynczo wycinać.
Kiedyś jak nie będzie budowy to trochę czasu odzyska

Kiedyś jak nie będzie budowy będę stara i bez sił
sylwia_slomc... 21:19, 16 sie 2024

Kordina napisał(a)
Aaaaa mechanicznie, to co innego

Mechanicznie pidkaszarką to będę mieć sieczkę liliowcową wszędzie
Urszulla 09:04, 17 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mechanicznie pidkaszarką to będę mieć sieczkę liliowcową wszędzie

O sieczce nie pomyślałam
sylwia_slomc... 15:23, 18 sie 2024

Urszulla napisał(a)

O sieczce nie pomyślałam

sylwia_slomc... 15:25, 18 sie 2024

W sierpniowej łące dużo się dzieje, foki mam z końca lipca i pierwszego tygodnia sierpnia