Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:05, 26 sie 2024

Juzia napisał(a)

No tu to serio jak jesień już!

To rokitnik prawda?
Duże to rośnie? Pijesz sok?

To akurat ognik. Rokitnika też mam drugi rok w owocach, ładny jest, ale kłuje niemiłosiernie od maleńkiego. Jeszcze nie konsumowałam. Dugi raz posadziłabym gdzie indziej. Potwornie się rozłazi, sumak octowiec to przy nim pikuś i przynajmniej nie kaleczy
ElzbietaFranka 23:33, 26 sie 2024

U nas też widać już początki jesieni. Taki rok upały nie do zniesienia. W niedzielę mówili, że to ostatni upał a tu znowu ma być ponad 30 stopni.

U nas najgorsza ta susza. Nawet te 120.litrow nie pomoże bo nie wsiąka tylko do kanałów płynie.

Cóż jak już powoli nadchodzi to niech będzie piękna słoneczna bez upałów.

Dziękuję Sylwia
Juzia 00:03, 27 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

To akurat ognik. Rokitnika też mam drugi rok w owocach, ładny jest, ale kłuje niemiłosiernie od maleńkiego. Jeszcze nie konsumowałam. Dugi raz posadziłabym gdzie indziej. Potwornie się rozłazi, sumak octowiec to przy nim pikuś i przynajmniej nie kaleczy

Rokitnik się rozłazi????
O masz!
To chyba nie chcę jednak

Ale jakie Ty masz hortensje olbrzymie!!!!!!
Chyba jeszcze takich wysokich nie widziałam
Kordina 00:46, 27 sie 2024

Jak rozrósł się mój jeden z wielu zakątków ulubionych w Twoim ogrodzie - wrzosowy!
sylwia_slomc... 03:32, 27 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
U nas też widać już początki jesieni. Taki rok upały nie do zniesienia. W niedzielę mówili, że to ostatni upał a tu znowu ma być ponad 30 stopni.

U nas najgorsza ta susza. Nawet te 120.litrow nie pomoże bo nie wsiąka tylko do kanałów płynie.

Cóż jak już powoli nadchodzi to niech będzie piękna słoneczna bez upałów.

Dziękuję Sylwia

Nie ma za co
sylwia_slomc... 03:33, 27 sie 2024

Juzia napisał(a)

Rokitnik się rozłazi????
O masz!
To chyba nie chcę jednak

Ale jakie Ty masz hortensje olbrzymie!!!!!!
Chyba jeszcze takich wysokich nie widziałam

Ja wiedziała, ale , aż tak się nie spodziewałam. Hortki mają po 2-2,5 m wysokości
sylwia_slomc... 03:35, 27 sie 2024

Kordina napisał(a)
Jak rozrósł się mój jeden z wielu zakątków ulubionych w Twoim ogrodzie - wrzosowy!

Bo w tym sezonie nie zdążyłam ich przyciąć i się przez to szybciej zestarzeją...
Urszulla 07:45, 27 sie 2024

Rzeczywiście u sąsiadów widzę jak rokitnik się sieje. Masakra, w całym ogrodzie go mają. Ostatnio obierała sąsiadka owoce z tych kłójących gałązek, potrzeba zacięcia żeby to zrobić.
Jesień kroczy, w prognozie temperatury lata pokazują,ale noce już chłodne wiec roślinki łapią kolory. Ładnie u Ciebie to widać.
Juzia 08:05, 27 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja wiedziała, ale , aż tak się nie spodziewałam. Hortki mają po 2-2,5 m wysokości

Chyba... z ciekawości wezmę jedną bukietówkę na tę moją nową glinę i zobaczę czy to przez piaski czy przez coś innego mi tu nie chcą rosnąć

2,5m!!!! Wow!
U mnie najwyższa ma 120cm. Hahaha! Ale taka bida z niej, że wstyd pokazywać
sylwia_slomc... 11:14, 27 sie 2024

Urszulla napisał(a)
Rzeczywiście u sąsiadów widzę jak rokitnik się sieje. Masakra, w całym ogrodzie go mają. Ostatnio obierała sąsiadka owoce z tych kłójących gałązek, potrzeba zacięcia żeby to zrobić.
Jesień kroczy, w prognozie temperatury lata pokazują,ale noce już chłodne wiec roślinki łapią kolory. Ładnie u Ciebie to widać.

Ula on się tak nie sieje tylko puszcza rozłogi. Ja posadziłam dwie sztuki. Na długo przed tym jak zaczęły owocować jednego się pozbyliśmy. Walka z rozłogami trwała jeszcze trzy lata. Drugi bliżej łąki. Łatwiej wyrywać rozłogi w łące niż na rabacie zniszczenia przy tym mniejsze.