Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:34, 12 lut 2026

Sprawa na dzisiaj wygląda tak, że u sąsiada tego co ma tą rozlatującą się drewnianą chałupkę czyli działka za nasza studnią zostało w rowie trochę podebrane, a najważniejsze wyciągnięte kłody drewna pozostał po wycince drzew na jesieni i u kolejnego za Nim również podebrano, ale następny już się nie zgodził mimo, że Mu dom za każdym razem zalewa. To ten co chcieli żebym nad rowem wszystkie drzewa wycięła to Oni Się zgodzą u siebie przebrać rów. Z taką bezmyślnością, żeby nie powiedzieć dosadniej nie wygram. Od Ich strony w naszym kierunku woda w rowie płynie. Natomiast za nami nie zgodzili się na koparkę. To Ci sami co nie zgodzili się przy poprzednim podbieraniu rowów przez Gminę. Pani z Gminy zapowiedziała, że kto się nie zgodzi to pójdzie z Gminy Informacja do Wód Polskich. Dziś przyjechał wykosić trawy. Latem sięgały do pasa. I wybierał je widłami na brzeg. Czy pogłębi ręcznie nie wiem. Może to tylko pozory dbania aby uniknąć kary... Tu Nich wodę zatrzymuje bo od nas w Ich kierunku idzie, a tam przepust mają zapchany i dno o wiele wyżej niż nasze bo nie podebrane. Rów na kolejnych działkach za Nimi jest już zrobiony przez Gminę.
sylwia_slomc... 18:49, 12 lut 2026

Obiecywałam sobie przez zimę forum ponadrabiać, ale zima przyszła taka, że nie było kiedy. Jak wracałam z ogrodu to już mi się nic nie chciało. Teraz Em leży w szpitalu na badaniach, myślałam, że złapię chwilkę, a figa z makiem bo tu z tym rowem, no i doszło mi do roboty to co Em ogarnia na co dzień.
Basieksp 19:23, 12 lut 2026

Dziwne rzeczy się dzieją. U Wasz rowem, u Magary sąsiad od drzew Nawet nie wiadomo jak to wszystko skomentować.

Sylwia, pozdrowienia i dużo zdrowia dla Twojego eMa życzę.
sylwia_slomc... 20:48, 12 lut 2026

Basieksp napisał(a)
Dziwne rzeczy się dzieją. U Wasz rowem, u Magary sąsiad od drzew Nawet nie wiadomo jak to wszystko skomentować.

Sylwia, pozdrowienia i dużo zdrowia dla Twojego eMa życzę.

U Karoli nabywcy domu
Dzięki
Magara 22:31, 12 lut 2026

Sylwia, a to, że u niektórych zostało podebrane pomoże jakoś?
Może głupie pytanie ale ja się na polityce wodnej nie znam zupełnie, a i wyobraźni w tym temacie mi brakuje
Zupełnie nie rozumiem co w głowach niektórych ludzi zalega...
sylwia_slomc... 10:40, 13 lut 2026

Magara napisał(a)
Sylwia, a to, że u niektórych zostało podebrane pomoże jakoś?
Może głupie pytanie ale ja się na polityce wodnej nie znam zupełnie, a i wyobraźni w tym temacie mi brakuje
Zupełnie nie rozumiem co w głowach niektórych ludzi zalega...

Mam nadzieję, że zanim do nas dopłynie to się tam trochę więcej w rowie pomieści. Ale u nas pewnie wyleje bo u sąsiada dalej nie puści...
Ulina 23:10, 13 lut 2026

Ja też miałam akcję w zeszłym roku z sąsiadem. Też mnie to kosztowało sporo nerwów
Jakbyś widziała jak wycinałam tuje żeby nie przerastały przez siatkę od jego strony to byś się uśmiała, więc po jego stronie został widok na gołe pnie. Tak trudno było mu wyrównać piłą o swojej strony.
Ale jak ktoś jest problemowy to nieważne o jaką kwestię chodzi, zawsze jest walka. Logiki w tym nie ma
Magara 23:26, 13 lut 2026

Sylwia, trzymam kciuki zatem. Może nie będzie jakoś dramatycznie z opadami?
magewa 08:00, 14 lut 2026

Sylwia -buziaki

poczytałam o problemach z rowem -będę nadrabiać powoli
Agatorek 11:22, 14 lut 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

To prawda. Przeraża mnie taka agresja i zawiść jaką wczoraj widziałam. Wychodzi na to pomiędzy wierszami, ze mają żal, ze ogrodziłam działki i nie mogą już przez nie jeździć w pole. Przyzwyczaili Się, ze babcia pozwalała po swoim podwórku jeździć i wg Nich tak powinno zostać, a teraz Ja jestem winna wszystkich "nieszczęść", które Ich spotkały. Gwoli ścisłości zaznaczam, że nie miałam w działce w KSW żadnych użyteczności wieczystych .

Miałam identycznie tutaj.
Do czasu budowy przejeżdżali sobie na przełaj przez tą działkę, bo to była łąka. Później część została ogrodzona, a wzdłuż jednego boku po całości wykopaliśmy rów, żeby woda spływała niżej.
Pytaliśmy sąsiada, czy chce partycypować w kosztach, bo przecież i on na tym skorzysta. Nie chciał. No to nie. A później widziałam różne „rowki” z jego części prowadzone do rowu, żeby i od niego spływało .

Pisałam też, co wymyślał były Soltys, nie będę powtarzać, ale to po prostu gotowe skecze do kabaretu .
Mam nadzieję, że w nowym miejscu przytrafią mi się normalni ludzie