Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:58, 12 kwi 2026

Gosialuk napisał(a)
Pięknie ci kwitnie wszystko w podwórku. Ja też się cieszę, że pogoda dała na wstrzymanie, bo spokojnie zdążę jeszcze poplewić i poprzesadzać.
Czy dobrze dojrzałam, że serduszka u ciebie już w pąkach?

Musze dzisiaj zobaczyć czy jej mrozem nie skosiło bo te pączki teraz na totalnym przeciągu. Od kilu sezonów obserwuję, że zaczyna marnieć, chyba ma korzenie zjedzone. Wzięłam dwie sadzonki z niej i to też się jej nie spodobało. O plewieniu jeszcze nie marzę nawet. Najpierw hortensje róże, clematisy, budleje i wrzosy do cięcia dopiero potem mogę o plewieniu myśleć... Zarosnę do tego czasu na amen znowu.
sylwia_slomc... 12:59, 12 kwi 2026

violka171 napisał(a)
Zrobiłam szybki spacer po Twoich włościach,no jest przepięknie.
Ja jak zwykle narzekam na brak czasu,ale musiałam u Ciebie potuptać.
Podziwiam

Zawsze miło Cię widzieć
Eupraksja 14:43, 12 kwi 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zadeptujemy po polanka krokusowa jest usytuowana jako zatoczka między rabatą dmuchawcową, a łąką kwietną. Dzieki temu przynajmniej do połowy maja nie kosimy tych szczypiorków żeby zebrały siły na kwitnienie w kolejnym sezonie.
Na tej fotce dobrze widać, że to taka zatoczka jakby. Po prawej górna strona rabaty po lewej krzewy przed łąka kwietną.
Tu ją widać nie skoszoną

Sylwia, rozumiem, faktycznie jest ładnie wsunięta w głąb - pod warunkiem że się chodzi tam gdzie skoszone tylko U mnie trzylatek takich niuansów jeszcze nie przestrzega Z trudem i tylko do pewnego stopnia udaje mi się wprowadzać zasadę, że nie chodzimy tam gdzie jest "czarna ziemia" - czyli kompost rozsypany
sylwia_slomc... 15:42, 12 kwi 2026

Eupraksja napisał(a)

Sylwia, rozumiem, faktycznie jest ładnie wsunięta w głąb - pod warunkiem że się chodzi tam gdzie skoszone tylko U mnie trzylatek takich niuansów jeszcze nie przestrzega Z trudem i tylko do pewnego stopnia udaje mi się wprowadzać zasadę, że nie chodzimy tam gdzie jest "czarna ziemia" - czyli kompost rozsypany

Dzieci szybko rosną( zwłaszcza u Kogoś )więc wszystko przed Tobą