Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Basieksp 08:03, 18 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Najprościej zdiagnozować jęśli oetniesz taka gałazkę cieciem prostym i zobaczysz przekrój czy są czarne punkty, pierścienie, zaciemnienia. Podeślij mi zdjęcie to powiem. Pryskanie w przypadku werticiliozy nic nie da, trzeba opryskiem podlewać ziemię wokół niego. Bo to grzyb w glebie bytujący i zatykający gałązki przez korzenie. Podlewanie medicurem lub previcurem co miesiąc, ale przynajmniej trzy krotne i co roku powtarzać. Ja judaszowca zbyt późno zdiagnozowałam i późno leczyłam. Nie udało się, ale klona od Madzi uratowałam, choć objawy miewa co sezon to rośnie i żyje, a ja go podlewam oprykiem gdy objawy występują.

Dziękuję. To bardzo młode drzewko, może być słabo widać co ma w środku. Zrobiłam teraz na szybko zdjęcie liści. Wrzucę u siebie. Pojadę dziś kupić coś na grzybowe, bo teraz pada i tak nic narazie nie podziałam, wieczorem ma być już bez deszczu, to coś mu podam i odetnę gałązki. Jeszcze raz dziękuję.
sylwia_slomc... 21:35, 18 lip 2026

Basieksp napisał(a)

Dziękuję. To bardzo młode drzewko, może być słabo widać co ma w środku. Zrobiłam teraz na szybko zdjęcie liści. Wrzucę u siebie. Pojadę dziś kupić coś na grzybowe, bo teraz pada i tak nic narazie nie podziałam, wieczorem ma być już bez deszczu, to coś mu podam i odetnę gałązki. Jeszcze raz dziękuję.

Nie ma za co
ewsyg 21:59, 18 lip 2026

Sylwia, widziałam film. Jak się ogląda film i ma w pamięci Wasze początki, to wydaje się, że tak szybko wszytko urosło. A to tak nie jest, to ogrom Waszej ciężkiej pracy i walki z wodą, która robiła tyle szkód. Pięknie to wszytko zaaranżowaliście i dbacie o tą Waszą enklawę. Nie wiedziałam, że macie aż tyle drzew.
kasiek 08:22, 19 lip 2026

Piękne nagranie! Faktycznie parka już masz jak marzyłaś, ilość zieleni oszałamiająca. Czy w miarę rozrostu rabat zmieniają Ci się warunki świetlne dla rabat?

Dom też się zmienia, bardzo klimatyczne wnętrza, bardzo do Ciebie i tego miejsca pasujące A jak z łazienką? Ona jest w tej części domu, czy miała być w drugiej?

Zwierzaków też od groma, woliera się spisuje?

sylwia_slomc... 15:59, 19 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Sylwia, widziałam film. Jak się ogląda film i ma w pamięci Wasze początki, to wydaje się, że tak szybko wszytko urosło. A to tak nie jest, to ogrom Waszej ciężkiej pracy i walki z wodą, która robiła tyle szkód. Pięknie to wszytko zaaranżowaliście i dbacie o tą Waszą enklawę. Nie wiedziałam, że macie aż tyle drzew.

Iglastych( licząc tuje) i liściastych razem przeszło 300 szt.
sylwia_slomc... 16:04, 19 lip 2026

kasiek napisał(a)
Piękne nagranie! Faktycznie parka już masz jak marzyłaś, ilość zieleni oszałamiająca. Czy w miarę rozrostu rabat zmieniają Ci się warunki świetlne dla rabat?

Dom też się zmienia, bardzo klimatyczne wnętrza, bardzo do Ciebie i tego miejsca pasujące A jak z łazienką? Ona jest w tej części domu, czy miała być w drugiej?

Zwierzaków też od groma, woliera się spisuje?

Woliera się spisuje super, tylko ze szczurem po powodzi mieliśmy problem bo przypłynął i dziury wygryzał w podłodze, ale na razie sytuacja opanowana.
Warunki się zmieniły już bardzo sporo rabat cienistych, ale i byliny, które były wcześniej jeszcze dają radę.
Łazienka będzie w drugiej części. Jeszcze masa roboty przed nami. Chcemy najpierw skończyć to co już jest żeby nie niszczało i dopiero zaczynać z drugą częścią. A, że nie mieszkamy tam na stałe to brak łazienki nam nie wadzi na razie.
ewsyg 21:55, 19 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Iglastych( licząc tuje) i liściastych razem przeszło 300 szt.

No to mnie Sylwia zaskoczyłaś
hankaandrus_44 22:23, 19 lip 2026

Film powalający na kolana! Taki areał dopieścić, jeszcze niespodzianki powodziowe, chylę czoła do ziemi. Pięknie jest! Bez dwóch zdań.
sylwia_slomc... 00:59, 20 lip 2026

ewsyg napisał(a)

No to mnie Sylwia zaskoczyłaś

Niektóre jeszcze są małe te co później sadzone. Mam jeszcze takie poniżej kolana, a będą kiedyś wielkie
sylwia_slomc... 01:00, 20 lip 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Film powalający na kolana! Taki areał dopieścić, jeszcze niespodzianki powodziowe, chylę czoła do ziemi. Pięknie jest! Bez dwóch zdań.

Dzięki Hanuś, miło nam bardzo.