Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ulina 06:58, 15 lip 2026

Ciekawe nagranie masz już las!
LIDKA 08:50, 15 lip 2026

Sylwia Obejrzałam. W porównaniu do tego co zapamiętałam z Programu z Mają to wszystko szaleńczo porosło.
Przepiękny ogród . Widać układ ścieżek i całej działki. I mnóstwo koloru. Sadzenie drzew w takiej ilości to był strza w 10. Wpadły mi w oko wierzby na końcu działki. Olbrzymie i piękne.

Sylwia to dzieło sztuki i Wasz ogród powinien być udostępniony do zwiedzania.
sylwia_slomc... 10:04, 15 lip 2026

Magara napisał(a)
Ale fajny prezent dostaliście
Wasz ogród to oaza wśród tych wszystkich pól, albo może raczej fatamorgana
Porosło wszystko bardzo, parkowo jest

Aż trudno uwierzyć, że z takich maleńkich patyczków takie drzewa są. A jeszcze nie wszystkie wyrosły w górę.
sylwia_slomc... 10:05, 15 lip 2026

Basieksp napisał(a)
Oglądałam i Maję w ogrodzie i Rok w ogrodzie z Waszym ogrodem i raczej z takiej perspektywy ogród nie był pokazany. Przynajmniej nie kojarzę. Może było jakieś ujęcie z góry ale napewno nie tak obszerne. Ale to są zupełnie różne filmy. Tu na tym filmiku, Waszy ogród, wygląda tak jakby nie miał końca Widać też, ile serducha i pracy włożyliście w ten ogród i dalej wkładacie. No podziwiam Was

To jak ze zdjęciami przez różnych fotografów cykanymi. Każdy ma inne spojrzenie.
sylwia_slomc... 10:06, 15 lip 2026

ajka napisał(a)
Widziałam Maję w twoim ogrodzie, ale to zupełnie nowa perspektywa. Ależ ci wszystko zarosło, ile tam pracy włożonej! Tylko podziwiać.

Bo przy Mai nasz ogród dopiero raczkował. Teraz już jest dojrzały.
sylwia_slomc... 10:06, 15 lip 2026

Ulina napisał(a)
Ciekawe nagranie masz już las!

Doczekałam
sylwia_slomc... 10:07, 15 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Sylwia Obejrzałam. W porównaniu do tego co zapamiętałam z Programu z Mają to wszystko szaleńczo porosło.
Przepiękny ogród . Widać układ ścieżek i całej działki. I mnóstwo koloru. Sadzenie drzew w takiej ilości to był strza w 10. Wpadły mi w oko wierzby na końcu działki. Olbrzymie i piękne.

Do zwiedzania na razie za słabo zaopiekowany jest. Remont ważniejszy na razie, ale nie mówię nie, może kiedyś....
Patrycja_KG_Lu 10:08, 15 lip 2026

LIDKA napisał(a)

Ja tu widzę gotowy biznesplan. Bilety wstępu, weekendowe zwiedzanie ogrodu, ognisko wieczorem, kawa z domowym ciastem, warsztaty ogrodowe/ludowe/z pracy z drewnem/rozmnażania roślin i jeszcze stoisko z sadzonkami. Jestem prawie pewna, że lista zapisów zrobiłaby się szybciej niż lista zakupów w centrum ogrodniczym. A każda cegiełka z biletów szłaby na kolejne remonty domu. Wilk syty, owca cała, a odwiedzający wracaliby z głową pełną inspiracji.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 10:10, 15 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Do zwiedzania na razie za słabo zaopiekowany jest. Remont ważniejszy na razie, ale nie mówię nie, może kiedyś....

Właśnie dlatego ludzie chcieliby go zobaczyć. Nie po to, żeby oglądać ogród z katalogu, tylko prawdziwy ogród, który żyje i cały czas się zmienia.

Mam wrażenie, że największą inspiracją są właśnie takie miejsca, gdzie właściciel mówi: "tu jeszcze będzie rabata, tu kiedyś stanie pergola, a ten zakątek czeka na swoją kolej". To pokazuje, że ogród nigdy nie jest skończony.

A remont? Tym bardziej warto otworzyć ogród. Niech odwiedzający dorzucają cegiełkę do remontu, a Ty pokażesz, że piękny ogród nie musi oznaczać zakończonej budowy domu. Gdyby każdy czekał, aż będzie idealnie, to nie byłoby ani jednego ogrodu do zwiedzania.

Zobacz jakie ogrody/gospodarstwa zwiedza i pokazuje na kanale na YT Ramsey. Wiele z nich jest na mniej zaawansowanym etapie, a już są otwarci na zwiedzających/gości.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
sylwia_slomc... 10:16, 15 lip 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja tu widzę gotowy biznesplan. Bilety wstępu, weekendowe zwiedzanie ogrodu, ognisko wieczorem, kawa z domowym ciastem, warsztaty ogrodowe/ludowe/z pracy z drewnem/rozmnażania roślin i jeszcze stoisko z sadzonkami. Jestem prawie pewna, że lista zapisów zrobiłaby się szybciej niż lista zakupów w centrum ogrodniczym. A każda cegiełka z biletów szłaby na kolejne remonty domu. Wilk syty, owca cała, a odwiedzający wracaliby z głową pełną inspiracji.

Hohoho i ciasto domowe mówisz? Plan świetny tylko kiedy byłby czas na remont? Bo my chcemy sami robić