Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:01, 16 lip 2026

gogo napisał(a)
Bardzo podobał mi się filmik, podziękuj koledze w moim imieniu

Fajnie tak zobaczyć przebiękny, dojrzały ogród, szczególnie dla osoby z brakiem wyobraźni przestrzennej.

Sorry, że dopiero teraz odpowiadam: żaden z jeży, którymi się zajmowaliśmy nie miał takich odbarwionych igieł i nie mamy pomysłu, jaka jest przyczyna

A pokazane kwiaty w łące, to takie perełki

No trudno. Żyje więc chyba nic poważnego mu nie dolega. Może gdzieś po kukurydzy wędrował jak pryskali i chemia tak zadziałała. Nie wiem. Gdybam
sylwia_slomc... 11:01, 16 lip 2026

Judith napisał(a)

Dobre!

MagdaLenka 13:19, 16 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziękuję Dzieło 12 lat ciężkiej pracy i walki z przeciwnościami losu.

Sylwia, właśnie takie historie zasługują na rozgłos.
Dziewczyny dobrze prawią z tym otwarciem ogrodu dla zwiedzających.
sylwia_slomc... 13:36, 16 lip 2026

MagdaLenka napisał(a)

Sylwia, właśnie takie historie zasługują na rozgłos.
Dziewczyny dobrze prawią z tym otwarciem ogrodu dla zwiedzających.

Jak by co jest plan na przyszłość
Monia81 07:46, 17 lip 2026

Filmik obejrzałam prezent cudny, tak z lotu ptaka zobaczyć to wszystko urosły ci te drzewa, wierzby i lasek na końcu działki już mega wygląda, wogóle całość wygląda rewelacyjnie na tle tych pól, taka oaza spokoju, wcale się nie dziwię, że zwierzyna u Was znajduje schronienie.
antracyt 08:02, 17 lip 2026

Naprawdę fajny prezent!
Nie będę już powtarzać tego co dziewczyny napisały o Waszym ogrodzie, chociaż ze wszystkim się zgadzam
Cały czas się zastanawiam jak dajecie radę ogarnąć to wszystko i podziwiam.

Oglądając filmik zastanawiałam się, jak bardzo odczuwacie wewnątrz ogrodu inny mikroklimat niż za płotem. Wiatr pewnie się już mocno na drzewach zatrzymuje, temperatura latem jest niższa a zimą wyższa. Podejrzewam, że różnica jest całkiem spora.
sylwia_slomc... 12:21, 17 lip 2026

Monia81 napisał(a)
Filmik obejrzałam prezent cudny, tak z lotu ptaka zobaczyć to wszystko urosły ci te drzewa, wierzby i lasek na końcu działki już mega wygląda, wogóle całość wygląda rewelacyjnie na tle tych pól, taka oaza spokoju, wcale się nie dziwię, że zwierzyna u Was znajduje schronienie.

Ostatnio po ogrodzie biegają nam lisy. I to w biały dzień. Mają młode w norach cztery pola od nas. A w sobotę jak robiliśmy późnym wieczorem grilla, coś dużego próbowało się przez desko o ogrodu dostać, podejrzewamy, że może borsuk bo śladów dzików nie było.
sylwia_slomc... 12:24, 17 lip 2026

antracyt napisał(a)
Naprawdę fajny prezent!
Nie będę już powtarzać tego co dziewczyny napisały o Waszym ogrodzie, chociaż ze wszystkim się zgadzam
Cały czas się zastanawiam jak dajecie radę ogarnąć to wszystko i podziwiam.

Oglądając filmik zastanawiałam się, jak bardzo odczuwacie wewnątrz ogrodu inny mikroklimat niż za płotem. Wiatr pewnie się już mocno na drzewach zatrzymuje, temperatura latem jest niższa a zimą wyższa. Podejrzewam, że różnica jest całkiem spora.

Tak, różnicę czuć ogromną i temperaturowo i wietrznie i wilgociowo. Do tego na pewno jest czystsze powietrze i więcej tlenu. I te wszystkie eteryczne olejki tez krążą w powietrzu.
Basieksp 22:43, 17 lip 2026

Hej, wyczytałam u Ciebie na wątku, że kilka lat temu walczyliście z werticiliozą na judaszowcu. Nie doczytałam, czy udało Wam się go uratować? Mój posadzony w zeszłym roku, nagle zaczął przysychać. Dosłownie liście mu schną, jeszcze przedwczoraj jedna gałązka z zaschniętymi liśćmi, myślałam, że może słońce go przypaliło, chociaż ma półcicień. Dziś tych gałęzi jest już więcej. Jutro ma padać, oprysk będę mogła mu zrobić dopiero wieczorem. Ale wyczytałam, też, że to może reakcja na podlanie go w upały,
chociaż nie przypominam sobie bym go jakoś obficie podlewała?
Uda się go uratować? Sorki, że tak się u Ciebie rozpisałam.
sylwia_slomc... 07:51, 18 lip 2026

Basieksp napisał(a)
Hej, wyczytałam u Ciebie na wątku, że kilka lat temu walczyliście z werticiliozą na judaszowcu. Nie doczytałam, czy udało Wam się go uratować? Mój posadzony w zeszłym roku, nagle zaczął przysychać. Dosłownie liście mu schną, jeszcze przedwczoraj jedna gałązka z zaschniętymi liśćmi, myślałam, że może słońce go przypaliło, chociaż ma półcicień. Dziś tych gałęzi jest już więcej. Jutro ma padać, oprysk będę mogła mu zrobić dopiero wieczorem. Ale wyczytałam, też, że to może reakcja na podlanie go w upały,
chociaż nie przypominam sobie bym go jakoś obficie podlewała?
Uda się go uratować? Sorki, że tak się u Ciebie rozpisałam.

Najprościej zdiagnozować jęśli oetniesz taka gałazkę cieciem prostym i zobaczysz przekrój czy są czarne punkty, pierścienie, zaciemnienia. Podeślij mi zdjęcie to powiem. Pryskanie w przypadku werticiliozy nic nie da, trzeba opryskiem podlewać ziemię wokół niego. Bo to grzyb w glebie bytujący i zatykający gałązki przez korzenie. Podlewanie medicurem lub previcurem co miesiąc, ale przynajmniej trzy krotne i co roku powtarzać. Ja judaszowca zbyt późno zdiagnozowałam i późno leczyłam. Nie udało się, ale klona od Madzi uratowałam, choć objawy miewa co sezon to rośnie i żyje, a ja go podlewam oprykiem gdy objawy występują.