Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:55, 21 lip 2026

Była też jeszcze jedna niespodzianka bo w trakcie wieszania zdjęć, chciałam jedno poprawić za szybą i okazało się, ze pod spodem jest schowany malowany portret mojego dziadka z Jego pierwszą żoną, niestety zniszczony bardzo, ale przynajmniej teraz wiem jak wyglądała mama mojej chrzestnej matki.

a to fotografia jak pierwotnie( gdy mój tato był nastolatkiem i go otynkował) wyglądał dom , który teraz remontujemy

tu gdzie widzicie schody mój tato wymurował ganek, który lata później otynkował mój Em.
sylwia_slomc... 20:00, 21 lip 2026

A ogrodowo zakwitły kruszczyki

jeszcze sporo pączków mają

Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie tamtego motyla widzianego po raz pierwszy
sylwia_slomc... 20:02, 21 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Sylwia, dlaczego częściowo ocieplaczem styropianem,a częściowo watą ?

Wełną mineralną. Z powodu odległości od rozwalającej się chałupy sąsiada musimy robić ocieplenie przeciwpożarowe materiałem niepalnym. Cała zachodnia ściana będzie robiona wełną.
ewsyg 20:03, 21 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wełną mineralną. Z powodu odległości od rozwalającej się chałupy sąsiada musimy robić ocieplenie przeciwpożarowe materiałem niepalnym. Cała zachodnia ściana będzie robiona wełną.

Uśmiałam się sama z siebie z tej waty. Teraz rozumiem.
sylwia_slomc... 20:17, 21 lip 2026

Nie miałam pojęcia, ze w Polsce jest tyle różnych motyli dziennych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Motyle_dzienne_Polski
Ten nasz to chyba osadnik egeria, ale pewności nie mam. Pozostałe to paź żeglarz i rusałka admirał.
Patrycja_KG_Lu 09:29, 22 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Była też jeszcze jedna niespodzianka bo w trakcie wieszania zdjęć, chciałam jedno poprawić za szybą i okazało się, ze pod spodem jest schowany malowany portret mojego dziadka z Jego pierwszą żoną, niestety zniszczony bardzo, ale przynajmniej teraz wiem jak wyglądała mama mojej chrzestnej matki.

a to fotografia jak pierwotnie( gdy mój tato był nastolatkiem i go otynkował) wyglądał dom , który teraz remontujemy tu gdzie widzicie schody mój tato wymurował ganek, który lata później otynkował mój Em.

Odrestaurowane na tyle ile się dało. Mniej zniszczeń na kobiecie więc bardziej wiernie odtworzyło.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Basieksp 10:04, 22 lip 2026

Ale niespodzianka Taki kawałek Waszej rodzinnej historii
sylwia_slomc... 10:44, 22 lip 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Odrestaurowane na tyle ile się dało. Mniej zniszczeń na kobiecie więc bardziej wiernie odtworzyło.

Dzięki Kochana. Kobieta wydaje się być podobna do mojej cioci więc prawdopodobnie tak wyglądała, ale dziadek troszkę inaczej wyglądał, obraz zniszczony mocno więc wiem, że to trudne, ale i tak dziękuję bardzo
sylwia_slomc... 10:50, 22 lip 2026

Basieksp napisał(a)
Ale niespodzianka Taki kawałek Waszej rodzinnej historii

Tym bardziej, że nie mieliśmy pojęcia o istnieniu tego portretu, a Oni pobrali się w czasie wojny na robotach w Niemczech. Krótko po narodzinach cioci ta kobieta zachorowała i zmarła gdy ciocia była jeszcze malutkim dzieckiem na gruźlicę. Po wojnie po powrocie do kraju jak ciocia miała 7 lat dziadek ożenił się z moją babcią. Ślubu udzielał dwóm parom( babci, dziadkowi i Jej koleżance i koledze) w niedzielę po mszy jakiś kolega dziadka. Babcia myślała, że to wygłupy bo ślub cywilny, a w niedzielę urzędy nie pracowały. Po miesiącu przyszło pismo, że ma donieść metrykę urodzenia do urzędu bo brakuje dokumentów. Tak wyszła za mąż. Od razu miała pod opieką 7 letnią pasierbicę.
Ulina 17:07, 22 lip 2026

Kto odnawiał ten obraz?

Idziecie do przodu z domem, a tynkować będziecie też sami?