Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

malkul 16:02, 20 sie 2015

soki na świeżo z wyciskarki
asica 16:41, 20 sie 2015

Lubię to!
AgaeM 16:59, 20 sie 2015

malkul napisał(a)
apropo ogórków to szwedzka moja ulubiona i najwspanialsza

Sałatka szwedzka z selerem
4 kg ogórków, 10 szklanek wody, 1 szklanka soli, 1/2 kg cebuli, 4 gałązki naci z selera, Zalewa:, 2 szklanki octu, 4 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka przyprawy do grilla lub steku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe. Zagotować wodę z solą i wystudzić. Ogórki pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka z zimną solanką na wierzch położyć pokrojoną w plastry cebulę, a na to liście selera. Odstawić na 3 godziny. Odsączyć i dowolnie układać w słoikach na przemian z cebulą i pokrojonymi liśćmi selera. Na samym wierzchu słoika liście selera Zalać gorącą zalewą ogórki w słoikach i pasteryzować 10 minut.

ps. daję duużo liści i łodyg selera nie tylko naciowego ale lecę do ogrdu i obrywam u zwykłego

i jeszcze dziś robiłam

sałatka z ogórków z curry
2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule, 2 łyżki soli, 1,5 szkl. Octu, 1,5 szkl. Cukru, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroic w grube plastry, cebule w półplasterki, dodac sól i odstawic na 3 godz. ( sok który puszczą ogórki nie odlewamy ). Zalewę zagotowac wrzucic ogórki, wymieszac. Wkładac do słoików i pasteryzowac 15 min

Ogorki po zydowsku
Ogorki, marchewka, liscie selera, , liscie pietruszki, Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody, 2 lyzki soli, 1 szklanka cukru
Ogorki obrac, pokroic wzdluz na 4 czesci. Wkladac do sloikow o pojemnosci 0.5 litra,dodac do kazdego sloika kilka plasterkow marchewki oraz po 1 calym lisciu /wraz z lodyzka/ selera i pietruszki. Pasteryzowac ok, 3 minuty, max.5 minut.

ps. tu dodałam peperoni sporo "na ostro"
i inne jeszcze do zupy, małosolne, kiszone , konserwowe, soki z ogórka itd

I mizeria, ijeszcze mizeria!
agniecha973 17:26, 20 sie 2015

malkul napisał(a)

i jeszcze dziś robiłam

sałatka z ogórków z curry
2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule, 2 łyżki soli, 1,5 szkl. Octu, 1,5 szkl. Cukru, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroic w grube plastry, cebule w półplasterki, dodac sól i odstawic na 3 godz. ( sok który puszczą ogórki nie odlewamy ). Zalewę zagotowac wrzucic ogórki, wymieszac. Wkładac do słoików i pasteryzowac 15 min

Wtrącę swój przepis, sprwadzony, ciut bardziej urozmaicony na ogórki z curry

4kg ogórków, 4 papryki, 4 cebule, 4 marchewki - wszystko pokroić w plasterki (ja na tarce zelmera tnę wszystko - tzn. szatkownicą jak na mizerię)
Zalać zalewą: 300 ml octu, 200 ml wody, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki soli - zagotować i przestudzić, zalać warzywa na 3-4 godziny
Do tego wszystkiego dodać 2 płskie łyżki curry, 10 liści laurowych i 10 szt. ziela angielskiego
Po 4 godz. nakładać do słoiczków i pasteryzować 15 min.

My bardzo tą sałątkę lubimy, bo ona nie jest "rozgotowana" tylko chrupka. Proporcje jak dla nas pycha. Nawet samą z chlebem potrafimy zjeść (zwłaszcza mój M).
Można ogórki zastąpić młodymi cukiniami. Też pycha.
agniecha973 17:28, 20 sie 2015

No i jeszcze w occie, ale z musztardą, w całości młode ogóreczki. PYYYYCHAAAA! WIele przepisów na te z musztardą jest do ogórków pokrojonych w plastry, ale ja tak nie lubię.
Matka 18:18, 20 sie 2015

A czy zamiast ogórków moga byc kabaczki?
MirellaB 19:18, 20 sie 2015

Gosiu przepisy znam i polecam. Ogórki po żydowsku to ja mam jako w włoszczyznie - zamiast naci poszatkowana włoszczyzna - spróbuj zrobić, są bardzo dobre

A do ogórków z curry też dodaję seler naciowy
nawigatorka 20:29, 20 sie 2015

Tez robimy e z curry.orzepis z ogrodowiska ale sprzed 3 lat trochę inny.polecam tez kresowe-słodko-kwaśne-musztardowe.mogę podesłać.
Matka 20:49, 20 sie 2015

No i kaj te pazurachy w różach som?
Matka 20:52, 20 sie 2015

Jak juz tak rzucacie przepisami to poproszę coś na jabukamam 2 torby