apropo ogórków to szwedzka moja ulubiona i najwspanialsza
Sałatka szwedzka z selerem
4 kg ogórków, 10 szklanek wody, 1 szklanka soli, 1/2 kg cebuli, 4 gałązki naci z selera, Zalewa:, 2 szklanki octu, 4 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka przyprawy do grilla lub steku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe. Zagotować wodę z solą i wystudzić. Ogórki pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka z zimną solanką na wierzch położyć pokrojoną w plastry cebulę, a na to liście selera. Odstawić na 3 godziny. Odsączyć i dowolnie układać w słoikach na przemian z cebulą i pokrojonymi liśćmi selera. Na samym wierzchu słoika liście selera Zalać gorącą zalewą ogórki w słoikach i pasteryzować 10 minut.
ps. daję duużo liści i łodyg selera nie tylko naciowego ale lecę do ogrdu i obrywam u zwykłego
i jeszcze dziś robiłam
sałatka z ogórków z curry
2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule, 2 łyżki soli, 1,5 szkl. Octu, 1,5 szkl. Cukru, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroic w grube plastry, cebule w półplasterki, dodac sól i odstawic na 3 godz. ( sok który puszczą ogórki nie odlewamy ). Zalewę zagotowac wrzucic ogórki, wymieszac. Wkładac do słoików i pasteryzowac 15 min
Ogorki po zydowsku
Ogorki, marchewka, liscie selera, , liscie pietruszki, Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody, 2 lyzki soli, 1 szklanka cukru
Ogorki obrac, pokroic wzdluz na 4 czesci. Wkladac do sloikow o pojemnosci 0.5 litra,dodac do kazdego sloika kilka plasterkow marchewki oraz po 1 calym lisciu /wraz z lodyzka/ selera i pietruszki. Pasteryzowac ok, 3 minuty, max.5 minut.
ps. tu dodałam peperoni sporo "na ostro"
i inne jeszcze do zupy, małosolne, kiszone , konserwowe, soki z ogórka itd