Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

18:26, 05 lis 2015
jako że Marta użyła tutaj....to pozwolę sobie tu zabrać głos ...bo o tym dyskutowaliśmy w domu z mamą i cioteczką

destynacja - to słowo pojawia aie w reklamie....jak usłyszały to starsze panie ..to pierwsze co przyszło im powtórzyć:

że co? ...że jak?....że destylacja??

i stwierdziły że mocno psujemy język polski słowami z języka angielskiego ...już wieksząć reklam nie jest po polsku....i maja rację...mnie tez sie to nie podoba ...wszedzie "let's" i "go" mnie napada

Zielona 18:40, 05 lis 2015

eee_taam napisał(a)
jako że Marta użyła tutaj....to pozwolę sobie tu zabrać głos ...bo o tym dyskutowaliśmy w domu z mamą i cioteczką

destynacja - to słowo pojawia aie w reklamie....jak usłyszały to starsze panie ..to pierwsze co przyszło im powtórzyć:

że co? ...że jak?....że destylacja??

i stwierdziły że mocno psujemy język polski słowami z języka angielskiego ...już wieksząć reklam nie jest po polsku....i maja rację...mnie tez sie to nie podoba ...wszedzie "let's" i "go" mnie napada

Masz rację, Justyno. Kalk z języka angielskiego jest w polskim mnóstwo. Jednych rażą, innym pomagają. Jestem polonistką i dziennikarką z wykształcenia, więc nie są mi obce opinie językoznawców na ten temat.

Ze słowem "destynacja" jest problem, bo choć wypłynęło w ostatnich latach na fali zachwytów nad zwrotami "anglopochodnymi", jego etymologii należy jednak szukać w języku łacińskim. Słowo "destynacja" nie pochodzi od angielskiego czy włoskiego, ale od ŁACIŃSKIEGO słowa "destinatio", które oznacza cel, przeznaczenie

Podaje to nawet Słownik Języka Polskiego pod red. W.Doroszewskiego:
http://sjp.pwn.pl/doroszewski/destynacja;5420506.html

18:49, 05 lis 2015
upsss ...a ja z polskiego..dwójka

ładne koło zatoczyło ...ale jednak łaciny to obecnie nikt nie zna ...tylko w internetach ...i na podwórku

to jednak angielski sie przyczynił do tego ... już mamy dużo dwujęzycznych polskich dzieci...czasem im zazdroszczę łatwości poznawania świata....bo ja jeszcze dobrze pamiętam kraty na pewexie i ruskie bukwy.
Zielona 18:55, 05 lis 2015

Uczyłam się łaciny, bo musiałam, ale... przeklinałam ją wtedy. Dzisiaj wiem, że czasem się przydaje. Wiele słów, które mają w niej źródło, zatacza takie właśnie koła. Ze słowem "destynacja" jest tak, że było w naszym kraju używane już 200 lat temu (jako pochodzące z łaciny), ale wyparły ją rodzime określenia "cel, kierunek". Angielskie "destination" spodobało się kilka lat temu branży turystycznej i jako kalka zostało przeniesione do reklamowych folderów.
19:24, 05 lis 2015
ciekawa dyskusja ...ile to czlowiek ciekawych rzeczy się dowie

PS. za moich czasów kasy humanistyczne też miały łacinę ...ale angielskiego nie miała ani jedna klasa.
amelia_b 19:33, 05 lis 2015

eee_taam napisał(a)
ciekawa dyskusja ...ile to czlowiek ciekawych rzeczy się dowie

PS. za moich czasów kasy humanistyczne też miały łacinę ...ale angielskiego nie miała ani jedna klasa.
nie tylko za ciebie ja też konczyłam klasę humanistyczno-plastyczmą,była i łacina i angielski,na studiach mi się łacina przydała na prawie rzymskim,cywilnym i innych
nawigatorka 19:50, 05 lis 2015

Zielona napisał(a)

Masz rację, Justyno. Kalk z języka angielskiego jest w polskim mnóstwo. Jednych rażą, innym pomagają. Jestem polonistką i dziennikarką z wykształcenia, więc nie są mi obce opinie językoznawców na ten temat.

Ze słowem "destynacja" jest problem, bo choć wypłynęło w ostatnich latach na fali zachwytów nad zwrotami "anglopochodnymi", jego etymologii należy jednak szukać w języku łacińskim. Słowo "destynacja" nie pochodzi od angielskiego czy włoskiego, ale od ŁACIŃSKIEGO słowa "destinatio", które oznacza cel, przeznaczenie

Podaje to nawet Słownik Języka Polskiego pod red. W.Doroszewskiego:
http://sjp.pwn.pl/doroszewski/destynacja;5420506.html

To mamy podobne wyksztalcenie.pamietam jak w Radiowej Trojce krytykowano to slowo bo ma swoj polski odpowiednik
malkul 10:00, 08 lis 2015

dywagacje o destynacji, destylacji, higienie psychicznej Małżeństwa, zwrotach "anglopochodnych", prawie rzymskim, - poczytane jesteście wpsaniałe kobitki!

malkul 10:01, 08 lis 2015

jesieni łyk

malkul 10:01, 08 lis 2015