Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

magnolia 11:47, 03 cze 2016

malkul napisał(a)
Marta ciebie zostawiłam na deser
dawno nei było tyle zdjeć od Ciebie a szkoda
bo masz cudnie
łąkowo, troche lesnie w niektórych zakątkach i strasznei klimatycznie, pieknie

rozłożę sie zatem wygodnie na hamaku i skomentuję jesli mogę

bardzo spodobał mi się ten leśny zakątek z hamakiem , miękkośc tej górki łagodny spadem

czosnki kartawskie też mnei zachwyciły, w tej masie pięknie już nawet mam niecny plan zakupic je jesienią

Irysy trawolistne kocham u Ciebie do zawsze widze że tyle lat mają się świetnie

i ten biały dywanik nisko to z czego?
cudny jest

Ps. zabrakło mi jeszcze lawendowych hektarów przed wybuchem
ps2. czewona rabata jeszcze istnieje? ta z czerwonymi jezówami i brązowymi trawami?

a i zrobiłam dla ciebie małe porównanie
:
twój grab w 2013

2014 po cięciu

2015

i 2016

Koniecznie musisz się rozłozyć na hamaku . Tylko ja zwlekam z ciagnieciem Cie do siebie, bo wciąż mi się wydaje że jeszcze za mało mój ogród przypomina ogród.
Lawendy w tym roku nie wyglądają pięknie-raczej głupio, jakby chorowąły na łysienie plackowate. To ja ich fotografowac nie będę.

Za porównywarke grabowa dziękuję- faktycznie urósł ten grab sporo. Muszę go ostrzyc zanim M go dopadnie, koeniecznie.
Biały dywanik z bodziszków Biokovo
Karatawskie polubisz- może z przodu przy podjeździe? Ivory halo sa takie białe właśnie.
magnolia 11:51, 03 cze 2016

Gosiu czerwona rabata jest,ale trochę w rozsypce- brązowe carexy dead w większości, siewki sa ale małe. większośc czerwonych jezówek też wymarzła. Za to M podzielił tam różowe pudle- Duble Delight- one rosną jakby koks ciagneły codziennie. A ja się boję, że ten róz w masie będzie za zimny. I dowałi tam ten mój M ( ma meksykański gust ) czerwonych i pomarańczowych jeżówek. I jeszcze co mu tam pod rękee wlazło.
On ma silna potrzebę samodzielnej kreacji, więc dostał rabatkę do szaleństw i w ten sposób nie mam wszędzie dziwnych dodatków.
Chwilami jest ładnie, a chwilami.... mniej.
I czosnek jadalny sobie tam posadził.
nawigatorka 11:51, 03 cze 2016

beta napisał(a)

teren? ...Nawi. z tel piszesz?
zawsze pisze z telefonu.fotki tez z telefonu.oj czepiacie sie
nawigatorka 11:53, 03 cze 2016

Marta ciekawy bez watpiwnia musi byc Twoj M skoro sam sadzi i kolory do rabat dobiera
magnolia 11:56, 03 cze 2016

beta napisał(a)

to jest ten carex Montana?

może za brazowe trawy do szałwi bym go wymieniła?...ale trochę szkoda mi tego kontrastu-brąz -fiolet....

ogólnie powiem tak...uwielbiam Twój ogród Marto...Gosiu sory, ze u Ciebie takie wyznania ale inaczej się nie da

i sama nie wiem które zdjęcie cytować ...wszystko miodzio...

urocze są te pagórki...u siebie muszę podjąć decyzję co zrobić z nierównością terenu...

Mały Artysta uroczy...u mnie pewnie dopiero w lipcu zagości...

piękny, klimatyczny ogród...nic więcej sensownego dodać nie potrafię

a jak patrzę na ten wasz spatynowany czasem stół to zazdraszczam i żałuję że swój zaolejowałam

dobra...koniec...bo się rozgadałam

to tez ładny kontrast bo ta zieleń jest bardzo łądna i soczysta.
Może być i montana, choć brzowe większe troszkę, mocniejsze w wyrazie.

Ja też się cieszę że mamy pagórki. U nas działka jest na spadku lekkim, wyrównanie jej byłoby szaleńtwem i ryzykiem że popsujemy warunki duzym drzewom. No to jeszcze te nierówności wzmocniliśmy.
mały artysta pięknie rośnie, tylko na ślimaki uważaj, bo kwiaty mu zjadać lubią.
Stół spatynowany tez lubię- pewnie i taras takie będzie- w kolorze starej szmaty jak mówi moja koleżanka
dzięki za pochwały Beatko
magnolia 11:56, 03 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Oj tak. Taki ogród to moje marzenie.

a przeciez masz cudny ogród.
dzięki
magnolia 12:02, 03 cze 2016

beta napisał(a)

podpisuję się pod tym obiema łapami

zdjęcia przeglądam już kolejny raz
Marto czy dużo czasu poświęcasz na pielęgnacje Waszego ogrodu?...nasadzenia raczej stałe czy eksperymentujesz?

tak jak Gosia mówi- eksperymentuję. trochę muszę, nie wytrzymuję bez tego. Ale staram się nie robić dużych przewałek zbyt pochopnie.
Teraz na próbę kupiła kilka jeżówek bladych. zobaczymy czy je polubię

Nie jest to ogró bardzo pracochłonny. Jak nam odpadna rzeczy typu budowa wiaty, tarasu, konapnie rurek do nowych kraników, jakieś murowania to będzie dobrze.
M. biega z kosiarką, ale bez kosza, tym samym nawozi, ja staram się ogaraniać chwasty.
W cieniu nie ma dużo pielenia, gorzej na słońcu, a mi łepek się łatwo przegrzewa, więc nie mogę cały dzień, bo potem majaczę.
na szczęście nawet jak cos zarośnie mocno, to poczeka, nie ginie od razu.
Podlewać musimy bo sucho u nas na piasku
magnolia 12:04, 03 cze 2016

Konieczki napisał(a)

Jeju zjeść śniadanie na takim tarasie....
Kobieto Ty masz zjawiskowo nieprzyzwoicie pięknie...

na sniadanie to raczej za daleko od czajnika. na obiad w sobotę, albo w inne wolne.
A wiesz że to taras na moment, sklecony w kilka godzin przed osiemnastą dużej, ze starej szopki po majstarch z budowy?
Polubiliśmy go, zostanie, tylko porządnie go zbudujemy z desek nie historyczynych
magnolia 12:06, 03 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Gosia jest tylko jedna
U mnie teren za 260 zl czyli drogo...ale caly w kwiatach. A poza kwitnieniem tez jest ladny?

wg mnie bardzo ładny- listki ładne i pokrój i wielkośc...
Drogi bardzo.
magnolia 12:11, 03 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Marta ciekawy bez watpiwnia musi byc Twoj M skoro sam sadzi i kolory do rabat dobiera

tak, on ma mocno artystyczną duszę. Wczoraj, jak się kładłam to zanim zasnełam musiałam podziwiać jak pięknie świeci zielonymi falami oscylator podłączony do wieży grającej.
Nie wiem po co mu oscylator, ale kupił na pchlim targu, bo zauroczył go na maksa.

Moje dzieci w liczbie dwa też są takie. A trzci-środkowy mruczy, że on to by chciał mieć zwykły dom ze zwykłymi meblami w kolorze brązowym. Biedaczek malutki