Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

stychaz 08:40, 18 wrz 2013

Małgosiu, ja w sprawie opaski. U siebie tez myślałam nad granitową kostką a drugą opcją były paski z tłucznia/grysu/żwirku odgrodzone od trawnika listwami stalowymi. Danusia kiedyś o nich pisała i niestety kiedyś nie były dostępne w Polsce ale ostatnio znalazłam w necie firmę, która je sprzedaje.

U siebie na razie porzuciłam generalnie pomysł opaski, bo rozmiar mniejszy i 15-minutowe latanie z nozycami mi jeszcze służy

Macham
stychaz 09:00, 18 wrz 2013

Albo taka opaska podsadzona bukszpanem albo np. carexami.
http://www.tapja.com/making-minimalist-garden/modern-and-minimalist-garden-design-in-back-yard-with-fake-grass-and-gravel/
dorotka_z 10:00, 18 wrz 2013

Malkul, dziękuję za zdjecia i objaśnienia! Mam nad czym rozmyślać

Donice wyglądają bajecznie! Ciekawa jestem jak przezimują, ale sądzę, że wszystko bedzie w jak najlepszym porządku

Odnośnie opaski to chyba najlepiej byłoby nawiązać do czegoś co już masz. Jezeli nie krawężniki to może deski takie jak na tarasie wzdłóż donic? Albo faktycznie taki mini żywopłocik z bukszpanu. ładnie by wyglądało.

A grabik przepiękny! Rokujący
atena35 11:52, 18 wrz 2013

malkul napisał(a)
chyab by nie pasowało, Nigdzie nie mam takiej opaski , obramowania na rabaty mam z krawężników i ściżak w ogrodzie też będzie z krawężników na płask kładzionych cos jak ma gusiarz z kwadatowego.

To może opaska w podobnym "betonowym" stylu?
magnolia 20:54, 18 wrz 2013

malkul napisał(a)
Olu, loczku jakie to miłe, naprawdę się ucieszyłam tym komplementem

Zmiany zmianami ale kochane moje szał będzie bo muszę szampana otworzyć! Wygląda na to że mój przytachany z mazur GRAB-materiał na bonsai z graba się przyjął.
Puścił kilka nowych zieloniutkich młodych listków i ma swieże paczki sporo nawet. Jesetm przy nadzieji.

właśnie miałam o to pytać. Super!
Wracam czytać co dalej pisałyście
magnolia 21:05, 18 wrz 2013

przy donicy myślę że najlepsza byłaby metalowa listwa. Tylko nie może być malowana jak donica, bo zedrze się chyba od butów, kosiarki itp. Mnie to się nawet takie ze składu ze stala podobają- takie listwy stalowe podrdzewiałe lekko.
A zwykły ocynk?
Albo zrobić maleńki pasek betonu- wybrać łopatą rowek, deską odgrodzić i wylać. Tylko pewnie muszą być co jakiś czas dylatacje, żeby nie pękało- to pewnie Twój M. wykombinuje.
Moim zdaniem to powinno być jak najmniej zwracające uwagę
malkul 21:27, 18 wrz 2013

Gierczusia ja to w ogóle kusicielka jestem

Dziekuje za pomysły na "przed donicą" rozpatrzę wszystkie propozycje bo musi to być i praktyczne i ładne a na dodatek spójne z tym co będzie w arzywniku bo tam też mam na razie "sajgon" muszę w przyszłym roku to wymuskać i uporządkować.

malkul 21:33, 18 wrz 2013

Martuś, melduję że kupiłam dziś Cornus canadensis ale przez neta więc w przyszłym tygodniu będę sadzić. jurto mu przygotuje tam ziemię domieszam kwaśnej i dam kompostu.bardzo sie go boję, czy będzie mu dobrze u mnie. ide jeszcze poczytac jak go pieścić
magnolia 21:37, 18 wrz 2013

W kompoście i Twojej wilgotnej ziemi powinien być jak z obrazka.
Na moim piasku, choć też w wymienionej ziemi jest taki sobie. Choć M udaje że się nim zachwyca, a moja mama co sezon patrzy na niego zdziwiona i pyta- a dlaczego ja tego nie mam?
malkul 21:39, 18 wrz 2013

oby kochana bo bodziszek mnie nie zachwyca a jak dereń wypadnie to znów będzie problem jak tu kokoszce dogodzić I będę dumała i dumała