Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

malkul 17:37, 21 wrz 2013

Mam pytanko praktyczne

Powiedzcie mi jak mam poradzić sobie z taką sytuacją - mianowicie mam kawałek rabaty 2mertyx2metry (taki kwadrat) gdzie stoi drzewko pośrodku i malutki gabionek i w tym kwadracie będzie rosła roslian zadarniająca. Mam już wszytsko przygotowane i we wtorek będę sadzić. I teraz dumam jak sobie tam poradzić z chwastami zanim się mi ten dereń tam rozrośnie i zadarni?
malkul 17:38, 21 wrz 2013

A tu foto poglądowe:
narazie oddzieliłam to deskami od reszty rabatki
butterfly 18:04, 21 wrz 2013

Gosia, nie wiem czy ja dobra do tego typu rad...
Ja bym najpierw DOKŁADNIE przekopała, wydarła z ziemi to co niepotrzebne.
Potem posadziła i grubo zasypała korą..
Albo zrób tak jak Agniecha - miedzy roslinami wyłuż gazetami i na to kora.
Sebek 23:33, 21 wrz 2013

Dereń jako zadarniacz??? Nie widzę tego Najlepiej wysyp korę...albo skoszoną trawę, ta też świetnie hamuje i zmieni się po zimie w kompost
agniecha973 00:57, 22 wrz 2013

Sebek, to specjalny dereń - kanadyjski

U mnie sposób z gazetami sprawdził się bardzo dobrze w tym sezonie. Tyle, że już zaczyna być widać, że papier się rozłożył i należało by powtórzyć. Ale może do wiosny dam radę, bo już trawy nie ma tyle.
butterfly 09:37, 22 wrz 2013

Tak, dereń kanadyjski, też mi się podoba
Sonka 11:01, 22 wrz 2013

butterfly napisał(a)
Tak, dereń kanadyjski, też mi się podoba

i ładnie się krzewi i zadarnia,
Madzenka 11:15, 22 wrz 2013

malkul napisał(a)
Marzenko- ten artykuł akrat o hortensjach a ja szukam informacji jak prowdzić w ten sposób graby bo mam tak w projekcie oddzielony warzywnik od reszty ogrodu.

A że ja cięlątko ogrodowe to mus się przygotować więc szukam informacji.
a moej hortensje będę rosły naturalnie

Aaaaa to luzik po prostu puszczasz linki metalowe lub tyczki bambusowe i przytwierdzasz pędy do nich, wycinasz wszystko co rośnie w innym kierunku. Trzeba tylko się spieszyć póki pędy są młode i elastyczne, bo gdy robią sie sztywne to juź nie jest łatwo je formować. Prowadzę mojego buka w ten sposób i jest płaściutki i zasłania pompę ciepła na garażu.... Którą teraz trzeba wymienic ....
Madzenka 11:18, 22 wrz 2013

Chwasty będą rosły intensywnie dopiero wiosną, dlatego teraz bym nic nie robiła, lepiej to ręcznie odchwaszczać aby ograniczyć niee chwasty. Wiosną po dokladnym wypieleniu wysypałabym bardzo grubo korą, min 5 cm, ale musiałabys trochę wybrać ziemi aby Ci się kora nie wysypywała z tej rabaty.

Chwasty dadzą Ci dopiero popalić w maju....
malkul 11:13, 23 wrz 2013

Kochani – dziękuję za rady.
Ja już ten kawałek mam przygotowany, tzn najpierw było psiknięte rundapem potem zdjęta darń, przekopane wpierw widłami amerykański i wybrane dokładanie resztki chwastów, następnie nawiezione piasku i dodane kwaśnej ziemi i na koniec przekopane i zagrabione.

A żeby mi się nie chwaściło ale też miało jak się rozrastać i ładnie łapać to wyściełam trawą skoszoną i będę obserwowała jak się rozrasta a na bieżąco najwyżej będę stopniowo zbierała i odsuwała trawę aby dereń ładnie zadarniał. Ślicznie nie będzie z tą trawą jakiś czas ale praktyczne więc musze to przeżyć.

Dziś od rana pada u nas. Szaro buro i ponuro.

Ps. Prawi w każdej robionej w tym roku rabacie mam pod korą rozłożony papier , kartki, gazet.
To jest świetny patent.