Gosia

...przepisik dla Ciebie
potrzebna będzie forma do tarty
ciasto kruche:
300g mąki
szczypta soli
4 łyżki wody
150 g masła
całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji

, następnie wkładamy do foli spożywczej i wstawiamy do lodówki na min 30 min (najlepiej na całą noc)....ja rano zagniotłam, a wieczorem użyłam

gotowe ciasto wałkujemy (przydadzą się do tej czynności mocne, męskie ręce

)...potem ciasto się już "poddaje"

....układamy na formie...ja zwinęłam ciasto na wałek i nad tortownicą rozwinęłam, inaczej nie mogłam bo mi się rwało

....ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 25-30 min...będziesz widziała, bo powinno się troszkę zarumienić
Farsz:
2 sery fromage de vosges (ja akurat użyłam tych, ale myślę że inne podobne też mogłyby być

3 pory (ja dałam 2) umyte, pokrojone w piórka
1 łyżka masła
300 ml gęstej śmietany 18%
pieprz
sól
2 jaja
garść posiekanej natki pietruszki (jak ktoś lubi

)
na patelni rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy por, solimy, smażymy aż do miękkości, do miski wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, sól pieprz,. Ser kroimy w plastry , podsmażony por przekładamy do miski ze śmietana i jajami, mieszamy, na upieczone ciasto kładziemy 1 pokrojony w plastry ser, na niego wlewamy nasza masę jajeczno-śmietanowo-porową i wkładamy do piekarnika na 210 st na ok 25 min (po 15 min wyjmujemy tartę i układamy na niej drugi ser i całość zapiekamy jeszcze 10 min)....upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pietrucha i gotowe!!!!!

uwierz mi, wykonanie tej potrawy jest dużo prostsze i szybsze niż opisanie jej

tarta jest warta grzechu.....wyśmienicie smakuje zarówno zaraz po upieczeniu jak i na zimno....
smacznego!!!!!