Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

regli 18:08, 22 lis 2013

Uff, to mi ulżyło, że nie tylko moja rodzina hurtowo produkuje brudne ciuchy i śmieci Bo śmieci też mamy pełne wory, zwłaszcza plastiku. I nawet kiedys mnie naszło, że z tym plastikiem to chyba ludzie powariowali. Normalnie wszystko jest w niego zapakowane.
Madzenka 17:42, 24 lis 2013

Macham Gosiu niedzielnie
malkul 20:15, 24 lis 2013

No i jestem. dzis pracowita niedziela byłą. przewieźliśmy z M. całe drewno do drewutni a uwierzcie mi że było tego sporo. stało w miejscu gdzie docelowo będzie altana. ale juz pod dachem więc się nam mordki smieją.

malkul 20:15, 24 lis 2013

Macham do was dziewczynki i dziękuję za to że zaglądacie
Enya73 20:27, 24 lis 2013

Zerknij na PW
Gabisia 21:19, 24 lis 2013

Pozdrawiam Gosiu
Dobrze, że się uwinęliście z drewnem, bo idą mrozy i już się będziemy w domkach chowali
magnolia 09:41, 25 lis 2013

fotki prosimy, prawda dziewczyny?
Gabrysia_ 09:55, 25 lis 2013

magnolia napisał(a)
fotki prosimy, prawda dziewczyny?

Prosimy pewnie,że tak

Marta ale o Twój wątek też prosimy
beta 10:32, 25 lis 2013

Gosia...przepisik dla Ciebie

potrzebna będzie forma do tarty

ciasto kruche:

300g mąki
szczypta soli
4 łyżki wody
150 g masła

całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wkładamy do foli spożywczej i wstawiamy do lodówki na min 30 min (najlepiej na całą noc)....ja rano zagniotłam, a wieczorem użyłam
gotowe ciasto wałkujemy (przydadzą się do tej czynności mocne, męskie ręce)...potem ciasto się już "poddaje"....układamy na formie...ja zwinęłam ciasto na wałek i nad tortownicą rozwinęłam, inaczej nie mogłam bo mi się rwało....ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 25-30 min...będziesz widziała, bo powinno się troszkę zarumienić

Farsz:

2 sery fromage de vosges (ja akurat użyłam tych, ale myślę że inne podobne też mogłyby być
3 pory (ja dałam 2) umyte, pokrojone w piórka
1 łyżka masła
300 ml gęstej śmietany 18%
pieprz
sól
2 jaja
garść posiekanej natki pietruszki (jak ktoś lubi)

na patelni rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy por, solimy, smażymy aż do miękkości, do miski wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, sól pieprz,. Ser kroimy w plastry , podsmażony por przekładamy do miski ze śmietana i jajami, mieszamy, na upieczone ciasto kładziemy 1 pokrojony w plastry ser, na niego wlewamy nasza masę jajeczno-śmietanowo-porową i wkładamy do piekarnika na 210 st na ok 25 min (po 15 min wyjmujemy tartę i układamy na niej drugi ser i całość zapiekamy jeszcze 10 min)....upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pietrucha i gotowe!!!!!

uwierz mi, wykonanie tej potrawy jest dużo prostsze i szybsze niż opisanie jej

tarta jest warta grzechu.....wyśmienicie smakuje zarówno zaraz po upieczeniu jak i na zimno....

smacznego!!!!!
Magda70 10:40, 25 lis 2013

Ciekawe jak z francuskiego ciasta by wyszło...
Beata wiesz, że ja nie cierpię zagniatać ciasta...

A Malkul o fotki oczywiście poprosimy