Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony zakątek z Antonówką

Zielony zakątek z Antonówką

AnnaMS 19:32, 13 maj 2019

Dzisiaj zimno, pochmurno i mokro, zero prac ogrodowych więc wrzucę kilka fotek

AnnaMS 20:06, 13 maj 2019

- te ciemne żurawki na 1 i 3 zdjęciu to samosiejki

AnnaMS 20:19, 13 maj 2019

Nallar 21:36, 13 maj 2019

Żurawki to Ciebie muszą kochać, skoro osiągają takie rozmiary jak na fotkach z pierwszych stron wątku. Widać że dobrze im w Twoim ogrodzie skoro wysiewają się między kostką brukową.
Czy dawałaś im jakaś specjalną ziemię czy to za sprawą zasilania?
ElzbietaFranka 21:39, 13 maj 2019

Aniu przejrzalam znowu caly twoj watek a to z racji host ktore tez dzisiaj kupilam. Chcialam zobaczyc jak wymieszalas z innymi bylinami zrobilas to z zurawkami.
Jutro jade do innej szkolki zobaczyc jakie maja hosty dzisiaj kupilam "sum&substanse chcialam wieksze hosty zmieszam z tawulami arendsa i pluskwicami. Zobacze co zntego wyjdzie najwyzej przekopie.

Jeszcze ten kopytnik musze zdobyc.
AnnaMS 23:23, 13 maj 2019

Nallar napisał(a)
Żurawki to Ciebie muszą kochać, skoro osiągają takie rozmiary jak na fotkach z pierwszych stron wątku. Widać że dobrze im w Twoim ogrodzie skoro wysiewają się między kostką brukową.
Czy dawałaś im jakaś specjalną ziemię czy to za sprawą zasilania?

Moja ziemia to sama glina, gdy sadzę roślinę to sypię trochę czarnej ziemi do dołka - zwykła z kwiaciarni lub marketu, czasem jest to ziemia przemieszana już z obornikiem , taka gotowa, kupcza, żurawek nie nawożę, same rosną takie nawóz rozsypuje zazwyczaj pod hortki, hosty i róże czasem pod bukszpany, zasilam tym co mam, w tym roku popadło na obornik granulowany
AnnaMS 23:42, 13 maj 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu przejrzalam znowu caly twoj watek a to z racji host ktore tez dzisiaj kupilam. Chcialam zobaczyc jak wymieszalas z innymi bylinami zrobilas to z zurawkami.
Jutro jade do innej szkolki zobaczyc jakie maja hosty dzisiaj kupilam "sum&substanse chcialam wieksze hosty zmieszam z tawulami arendsa i pluskwicami. Zobacze co zntego wyjdzie najwyzej przekopie.

Jeszcze ten kopytnik musze zdobyc.

Większe hosty np. takie jak ta s&subst. fajnie komponują się np. z piwonią (peonią) majową jeżeli masz odrobinę słoneczka, troszkę mniejsze z brunerami, paprociami a nawet trawami kępiastymi ale nie wysokimii a i jeszcze z bodziszkami - ja mam w dużej ilości te zwykłe korzeniaste i kilka odmianowych
Tawuły andersa też są fajne Wyjdzie dobrze
sarenka 14:11, 16 maj 2019

Hej Aniu. Wpadam i się witam,choć powiem Ci, że Twój wątek już przeglądałam

Funkie to chyba w tym roku będą bardzo popularne rośliny ja też mam- dostałam kępę takich zielonych z jasną obwódką, podzieliłam i posadziłam. Jestem ciekawa czy one się trochę rozrosną w tym roku. Rosną w donicach,ale jesienia bym chciała dać je do grunty lub jak miejsce będzie już przygotowane

AnnaMS 15:36, 16 maj 2019

Hej Megi Hosty są świetne do każdego ogrodu, mają różne wielkości, faktury i kolory, nadają się do nowoczesnych ogrodów jak np. 'Kross Regal' czy 'Regal Splendour' są piękne, smukłe, takie wyniosłe jak i do ogrodów leśnych czy takich swobodnych. Ja zauroczyłam się nimi 10 lat temu i tak mi zostało
Rozrastają się dość szybko choć są też takie gatunki że siedzą w ziemi jak zaklęte, ale i tak są ładne.
Zaczynasz od jednej a kończysz na ... no właśnie różnie to bywa, na 20, 50 czy nawet 100-u Fajny nałóg
sarenka 16:05, 16 maj 2019

AnnaMS napisał(a)
Hej Megi Hosty są świetne do każdego ogrodu, mają różne wielkości, faktury i kolory, nadają się do nowoczesnych ogrodów jak np. 'Kross Regal' czy 'Regal Splendour' są piękne, smukłe, takie wyniosłe jak i do ogrodów leśnych czy takich swobodnych. Ja zauroczyłam się nimi 10 lat temu i tak mi zostało
Rozrastają się dość szybko choć są też takie gatunki że siedzą w ziemi jak zaklęte, ale i tak są ładne.
Zaczynasz od jednej a kończysz na ... no właśnie różnie to bywa, na 20, 50 czy nawet 100-u Fajny nałóg
właśnie jakieś z 10 lat temu kupilam, ale wtedy nie miałam.miejsca,żeby je posadzić i tak zostały u mamy a teraz wzięłam kępę i zobaczę czy dadzą radę czy nie. A śliczne są