Pogoda się unormowała i zaczęłam dekorować ogród Troszkę ozdóbek mam ale to za mało... Mąż kończy ustawiać konstrukcję drewnianą, może ogród nabierze fajniejszego wyglądu
Ja się zastanawiam jak przygotować tweren np przy brzozie jeśli chciałabym tam posadzić jakieś rośliny? Póki cot korzenie są niemal na wierzchu, przynajmniej część...trzeba by tam zerwać darń, nasypać ziemi i dopiero sadzić? Bo te trawisko co tam rośnie mnie wkurza- funkie bym tam dała
Właśnie, przy rosnących dorosłych już brzozach ciężko jest coś posadzić ze względu na korzenie, albo cierpliwie szukaj wolnej przestrzeni między korzeniami aby zrobić dziurę na roślinę albo dosyp trochę na wierzch, ale też nie za dużo bo nie wiem jak zachowa się brzoza jak dosypiesz od razu np. 30 cm. ziemi, z tego co wiem drzewo trzeba przyzwyczajać stopniowo do podniesienia poziomu terenu czy rabaty tzn. raz nasypać z 15cm. za jakiś czas znowu 15cm. Jaka ma być odległość czasowa miedzy pierwszym dosypaniem a drugim tego już nie wiem, trzeba poszukać w necie albo zapytać mądrej głowy Trzecia możliwość to mix pierwszej z drugą czyli i dosypać i wygrzebać
O widzisz, to ja tam po prostu wyrwę chwasty co się da i zobaczę i tej hosty trochę wsadzę bo tam spór miejsca zacheaszocznego tak bezsensownie i warto byłoby to obsadzić
Dzięki Kasiu paprocie są super, namawiam na posadzenie, trzeba uważać gdzie i przy czym się sadzi aby wydobyć jej delikatność, aby była zauważalna Trzeba zrobić jej tło
Mam trzy buczki i nie wiem w jakiej odległości je posadzić aby zakryć w przyszłości sąsiada a nie zrobić im krzywdy, im czyli buczkom szczerze mówiąc chcę dość gęsto, ale jaka minimalna odległość może być ? Tego nie wiem, prawdopodobnie są to buki kolumnowe.
Zaczęłam czytać Twój wątek, bardzo ciekawa historia . Mam takie hosty jak te, które dopadł wirus, całe szczęście, ze raczej nie wycinam liści, stanowią ściółke, ale teraz już będę wiedziała na co uważać.