Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony zakątek z Antonówką

Zielony zakątek z Antonówką

anbu 10:14, 27 maj 2019

AnnaMS napisał(a)

O rany! Jak mogłaś ukrywać taki klimatyczny zakątek tak długo
Zaznaczam wątek do obserwowanych
AnnaMS 10:21, 27 maj 2019

anbu napisał(a)

O rany! Jak mogłaś ukrywać taki klimatyczny zakątek tak długo
Zaznaczam wątek do obserwowanych

Ogrody mamy w rożnym stylu ale Twój też jest "O rany!"
Nie ukrywałam, dziergałam aby go w końcu pokazać, choć jest jeszcze kilka miejsc do zrobienia
AnnaMS 10:34, 27 maj 2019

Pogoda się unormowała i zaczęłam dekorować ogród Troszkę ozdóbek mam ale to za mało... Mąż kończy ustawiać konstrukcję drewnianą, może ogród nabierze fajniejszego wyglądu
sarenka 13:16, 27 maj 2019

Ja się zastanawiam jak przygotować tweren np przy brzozie jeśli chciałabym tam posadzić jakieś rośliny? Póki cot korzenie są niemal na wierzchu, przynajmniej część...trzeba by tam zerwać darń, nasypać ziemi i dopiero sadzić? Bo te trawisko co tam rośnie mnie wkurza- funkie bym tam dała
AnnaMS 15:11, 27 maj 2019

sarenka napisał(a)
Ja się zastanawiam jak przygotować tweren np przy brzozie jeśli chciałabym tam posadzić jakieś rośliny? Póki cot korzenie są niemal na wierzchu, przynajmniej część...trzeba by tam zerwać darń, nasypać ziemi i dopiero sadzić? Bo te trawisko co tam rośnie mnie wkurza- funkie bym tam dała

Właśnie, przy rosnących dorosłych już brzozach ciężko jest coś posadzić ze względu na korzenie, albo cierpliwie szukaj wolnej przestrzeni między korzeniami aby zrobić dziurę na roślinę albo dosyp trochę na wierzch, ale też nie za dużo bo nie wiem jak zachowa się brzoza jak dosypiesz od razu np. 30 cm. ziemi, z tego co wiem drzewo trzeba przyzwyczajać stopniowo do podniesienia poziomu terenu czy rabaty tzn. raz nasypać z 15cm. za jakiś czas znowu 15cm. Jaka ma być odległość czasowa miedzy pierwszym dosypaniem a drugim tego już nie wiem, trzeba poszukać w necie albo zapytać mądrej głowy Trzecia możliwość to mix pierwszej z drugą czyli i dosypać i wygrzebać
sarenka 15:53, 27 maj 2019

O widzisz, to ja tam po prostu wyrwę chwasty co się da i zobaczę i tej hosty trochę wsadzę bo tam spór miejsca zacheaszocznego tak bezsensownie i warto byłoby to obsadzić
AnnaMS 10:43, 28 maj 2019

To działaj
Kasia_CS 14:27, 28 maj 2019

AnnaMS napisał(a)

Ale zjawiskowa ta paproć, ja w sumie nie mam jeszcze żadnej, ale kuszą mnie adiantum za tą swoją ażurowość...

Buczek śliczny!
AnnaMS 15:44, 28 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Ale zjawiskowa ta paproć, ja w sumie nie mam jeszcze żadnej, ale kuszą mnie adiantum za tą swoją ażurowość...

Buczek śliczny!

Dzięki Kasiu paprocie są super, namawiam na posadzenie, trzeba uważać gdzie i przy czym się sadzi aby wydobyć jej delikatność, aby była zauważalna Trzeba zrobić jej tło

Mam trzy buczki i nie wiem w jakiej odległości je posadzić aby zakryć w przyszłości sąsiada a nie zrobić im krzywdy, im czyli buczkom szczerze mówiąc chcę dość gęsto, ale jaka minimalna odległość może być ? Tego nie wiem, prawdopodobnie są to buki kolumnowe.
KasiaLangier 20:27, 28 maj 2019

AnnaMS napisał(a)
Też żal mi było je usuwać ale wtedy nic nie wiedziałam o tym wirusie, hosty kupowałam razem z mamą w marketach a przekwitłe kwiaty wycinałyśmy jednym nożem Człowiek wówczas był jeszcze zielony, teraz do obcinania kwiatów używam noży plastikowych tych jednorazowych, kupuję 100 w opakowaniu i heja w liściory do wycinania łodyg, oczywiście 1 nóż na 1 hostę, jeżeli w rządku mam kilka jednakowych host z tego samego źródła to ciacham je jednym nożem i tak co roku. Na razie jest wszystko ok

Zaczęłam czytać Twój wątek, bardzo ciekawa historia . Mam takie hosty jak te, które dopadł wirus, całe szczęście, ze raczej nie wycinam liści, stanowią ściółke, ale teraz już będę wiedziała na co uważać.