Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Syla 16:16, 15 maj 2014

Hej Madzia .... u mnie leje i wieje .... mam nadzieję , że mi brzozowej nie połamie ..... Przychodzę jeszcze z jedną trawką , może Tobie znajomą lub nie ale napiszę , zamiast Ice Cream to może carex morrowi Goldbaud - rośnie do 30cm - preferuje cień , półcień i słońce o ile ma wilgotno
noemi 11:39, 18 maj 2014

stychaz napisał(a)
Mówisz o jarzmiance czy kwadracie z wodą ?
Ja też czekam na tą przesyłkę i się wnerwiam bo ja to bym chciała już a tak...
No ale troszkę podziałałam. Z ogrodu zeszłam jak już nic nie widziałam

Buziak

Podoba mi się i to i to
noemi 11:48, 18 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Co do szałwii mam obiekcje z tym kwitnieniem.. owszem kwitną, ale musisz uszczykiwać to co przekwitnie.. koniecznie!!!! ... i pędy brzydkie też przycinać.. u mnie z powodu areału tnę na równo i już.. potem odrasta.. i ładne jest.

Do początku maja musiałam sie cofnąć by jakieś fotki obejrzeć.... tzn nie jakieś, bo piękne ufryzowane czosnki

Acha... tulipany po deszczach możesz opryskać.. liście jak zasychają to potrafią mieć plamy i takie tam nieestetyczne detale, zwłaszcza jak ciągle pada deszcz. I wcale to nie oznacza, że nie wyrosną z tego piękne tulipany Możesz je wykopać w czerwcu, wysusz, obejrzyj stan cebul.. i zaprawisz np Kaptanem czy innym środkiem grzybobójczym. Bez histerii...

Dzięki za dobre rady , bo się miotam z tymi cebulami … szałwie będę uszczykiwać kwiaty aaa i szałwie chciały mi zjeść ślimaki bezdomne , ale nasypałam im granulek i na razie spokój

noemi 11:54, 18 maj 2014

Malgosik napisał(a)
Witaj

Czy te graby to ma być taka ściana zielona?
Będziesz przycinać na wysoki żywopłot?
Zastanawiam się ile pracy przy tych grabach będzie. Coroczne przycinanie? Orientowałaś się?
Wygląda teraz świetnie.

Witaj Małgosiu tak, graby mają być zieloną ścianą, wysoki na tyle, żeby zasłonić okna na przeciwko … przycinanie w lutym, w czerwcu i chyba w sierpniu, Marzenka w swoim cudownym wątku fotorelacje wszystko pokazała

Dziękuję, jeszcze jest rzadki , na razie modlę się żeby się za klimatyzował , bo u mnie są ekstremalne warunki glebowe …

pozdrawiam
noemi 12:00, 18 maj 2014

Syla napisał(a)
Hej Madzia .... u mnie leje i wieje .... mam nadzieję , że mi brzozowej nie połamie ..... Przychodzę jeszcze z jedną trawką , może Tobie znajomą lub nie ale napiszę , zamiast Ice Cream to może carex morrowi Goldbaud - rośnie do 30cm - preferuje cień , półcień i słońce o ile ma wilgotno

Dziękuję , zaraz ją wygooglam … Danusia doradziła tojeść rozesłaną aurera lub trzmielinę płożącą , tojeść podoba mi się bardzo , ale zimą wygląda brzydko …. trzmielina sama nie wiem czy chcę a trawek u nas jak na lekarstwo …
Syla 12:22, 18 maj 2014

noemi napisał(a)

Dziękuję , zaraz ją wygooglam … Danusia doradziła tojeść rozesłaną aurera lub trzmielinę płożącą , tojeść podoba mi się bardzo , ale zimą wygląda brzydko …. trzmielina sama nie wiem czy chcę a trawek u nas jak na lekarstwo …

hehehe o tojeści również pomyślałam ale nie śmiałam zaproponować ... Trzmieliny w tak delikatnym ogródku mi jakoś nie pasują .... Grabiszcze wymiatają , dobre i właściwe posunięcie .... Będziesz cięciem nad nimi panować ? a co to za odmiana - u Wielości widziałam podobne ?

wstyd się przyznać ale ja już dawno nie zaglądałam do żadnej szkółki , tylko dłubię wciąż w ogrodzie
może skuszę się na rekonesans i wypatrzę Ice Cream to dam znać ....

noemi 19:21, 18 maj 2014

Syla , graby to odmiana Lucas będę panować nad nimi , widziałam w szkółce , jak można panować , w szoku była , że aż tak mocno były przycięte … o Ice Cream zapytam pana Tomka z Radkowa, może ma u siebie to cudo … … dziękuję, że pamiętasz o mnie

noemi 19:23, 18 maj 2014

Dzisiaj nie padało … słonko się przedzierało przez chmury …od jutra poprawa pogody , mam nadzieję, że już tak zostanie

Marzenko, dziękuję , że mnie namówiłaś na te cuda

noemi 19:24, 18 maj 2014

Pamiątka ze Święta Róż 2013 Danusiu , rośnie ….

noemi 19:27, 18 maj 2014

jeszcze pochmurno ...