Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 23:46, 12 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Magdo, musi być ta sama. Trudno uwierzyć, że w odległości 30 km 2 szkółki mają taka samą ofertę handlową.

Boskie te drzewa, platany jak parasole, klony polne jak tarcze - ale ich utrzymanie w tak idealnym stanie cięcia to sztuka nie lada.

PS Oszalałam całkowicie, na dodatek kupiłam 13 cisów 'Fastigiata'. Oni mają nawet kaliny angielskie i "burkłuda".

To musi być tak jak piszesz ... mnie też tak urzekły te drzewa... i ceny mają , pan stwierdził, że "biedronkowe".. żebym ja nie miała takich problemów z wodą to bym się nie zastanawiała .... a cisy też tam są, kaliny?

stychaz 06:49, 13 maj 2014

noemi napisał(a)
U mnie już po tulipanach ... zauważyłam, że liście łapią jakiegoś grzyba, jest sens je trzymać aż uschną ? czy to już po cebuli... i lepiej je wykopać?

Wczoraj w poszukiwaniu robali zaczęłam kopać i przypadkiem wyjęłam jedną cebulkę, potem drugą, itd. Wszystkie (posadzone w różnych miejscach) miały porażone cebule. Pożegnałam się z nimi. Jeszcze tylko muszę wybrać jakoś porażoną ziemię.
Madzenka 07:15, 13 maj 2014

Widzę że na targach nie skończyłaś
Madzenka 18:16, 13 maj 2014

stychaz napisał(a)

Wczoraj w poszukiwaniu robali zaczęłam kopać i przypadkiem wyjęłam jedną cebulkę, potem drugą, itd. Wszystkie (posadzone w różnych miejscach) miały porażone cebule. Pożegnałam się z nimi. Jeszcze tylko muszę wybrać jakoś porażoną ziemię.

Zbyt intensywnie pada...
noemi 18:40, 13 maj 2014

Pada i na razie poprawy pogody nie widać … i zimno brrrrr

stychaz 22:06, 14 maj 2014

Posadziłaś jarzmianki? Zdjęcia zapodasz?
noemi 22:17, 14 maj 2014

Misia , dopiero zasiadłam przed komputerkiem … dzisiaj po pracy byłam na jodze z Gabisią … dała nam pani wycisk …
jarzmianki siedzą w doniczkach, frostedy wróciły do kul , czekam na szałwię i stipy wtedy wkomponuje tam jarzmianki … i podoba mi się takie coś …

http://www.pinterest.com/pin/331999803753441423/
stychaz 22:46, 14 maj 2014

Mówisz o jarzmiance czy kwadracie z wodą ?
Ja też czekam na tą przesyłkę i się wnerwiam bo ja to bym chciała już a tak...
No ale troszkę podziałałam. Z ogrodu zeszłam jak już nic nie widziałam

Buziak
Mala_Mi 10:08, 15 maj 2014

Kupiłam szałwię omszona ‘Deep Blue Field’ PBR … pan mnie zapewniał , że rośnie na wysokość 70 cm , kwitnie od V-X .

Co do szałwii mam obiekcje z tym kwitnieniem.. owszem kwitną, ale musisz uszczykiwać to co przekwitnie.. koniecznie!!!! ... i pędy brzydkie też przycinać.. u mnie z powodu areału tnę na równo i już.. potem odrasta.. i ładne jest.

Do początku maja musiałam sie cofnąć by jakieś fotki obejrzeć.... tzn nie jakieś, bo piękne ufryzowane czosnki

Acha... tulipany po deszczach możesz opryskać.. liście jak zasychają to potrafią mieć plamy i takie tam nieestetyczne detale, zwłaszcza jak ciągle pada deszcz. I wcale to nie oznacza, że nie wyrosną z tego piękne tulipany Możesz je wykopać w czerwcu, wysusz, obejrzyj stan cebul.. i zaprawisz np Kaptanem czy innym środkiem grzybobójczym. Bez histerii...
Malgosik 15:51, 15 maj 2014

Witaj

Czy te graby to ma być taka ściana zielona?
Będziesz przycinać na wysoki żywopłot?
Zastanawiam się ile pracy przy tych grabach będzie. Coroczne przycinanie? Orientowałaś się?
Wygląda teraz świetnie.