Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Pokaż wątki Pokaż posty

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:30, 06 paź 2014

Ania, witaj! Hosty posadź w cieniu i półcieniu, nie będziesz ich musiała podlewać. Choć w pierwszym roku, póki się solidnie nie ukorzenią, chyba warto.
Hortki są fajne. Choć teraz posadziłabym szpaler z vanilek zamiast limek - ładniej wyglądają przebarwione a tak zostaną do zimy już...
Anita1978 08:39, 06 paź 2014

Wszystko jescze pięknie kwitnie! A i dla podniebienia co nieco!
I jeżówki masz jeszcze - u mnie brzydkie już sa, przekwitły.....nie wiem czemu tak szybko? Przycinasz je jakoś? Czy zostawiasz te jeżyki na zimę?
popcorn 08:41, 06 paź 2014

Anito, u mnie jeszcze tylko ta jedna jeżówka (kupiona jako Hot Papaya, ale to chyba nie ta) kwitnie i dobrze wygląda. Reszta przekwitła, tu i ówdzie pojedyncze kwiatki. Zostawiałam na zimę, fajnie wyglądają te jeżyki pod śniegiem, ale mam wszędzie siewki jeżówek i w tym roku wycinam.

pozdrawiam!
Anita1978 08:52, 06 paź 2014

No tak, tym bardziej że wysiewają się nieodmianowe a te zwykłe!
popcorn 08:53, 06 paź 2014

no właśnie, niestety
GabiK 09:41, 06 paź 2014

Dzień Dobry w poniedziałek. Zdrówko lepiej?

Naprawdę są sąsiedzi, którym przeszkadza praca w niedzielę? My się staramy nie kosić, ale ze względu na to, że ktoś może chcieć odpocząć, posiedzieć w ciszy, a nie ze względu na świętość dnia.
popcorn 09:47, 06 paź 2014

Gabrysiu, dziękuję, w miarę ok.Na razie nie biorę nic, zobaczymy jak dzień

Ci fajniejsi są normalni, godzinami możemy z nimi rozmawiać, mamy podobne podejście do sprawy tej i wielu innych. Ale ci drudzy... oczywiście o koszeniu, spalaniu gałęzi itp uciążliwościach nie mówię, szanuję ludzi i weekend jest po to żeby odpoczywać. Ale teksty typu "rodzice mnie wychowali żeby dzień święty święcić" mnie rozwalają - znaczy co, leżeć przed tv cały dzień? Sory ja wolę się poruszać na wolnym powietrzu i jak nic nie robię źle się czuję, więc wolnoć Tomku... czekam aż żywopłot urośnie
Kasya 09:59, 06 paź 2014

popcarol napisał(a)
Kasiu, to niedźwiedzie futro, kostrzewa jakaś. Nie polecam, szybko się starzeje i rozłazi.. ale jak chcesz mogę się podzielić
pozdrawiam

To jak nie polecasz to nie chce
popcorn 10:00, 06 paź 2014

Chyba nie, Kasiu, nie warto, jest tyle innych fajniejszych traw - z niskich turzyce/carexy w odmianach

pozdrawiam!
anabuko1 10:12, 06 paź 2014

popcarol napisał(a)
Ania, witaj! Hosty posadź w cieniu i półcieniu, nie będziesz ich musiała podlewać. Choć w pierwszym roku, póki się solidnie nie ukorzenią, chyba warto.
Hortki są fajne. Choć teraz posadziłabym szpaler z vanilek zamiast limek - ładniej wyglądają przebarwione a tak zostaną do zimy już...

Nie mam miejsca typowego do cienia.
Hosty moje, mam ich ponad 60 odmian,(Jak widać u mnie) są posadzone wzdłuż domku,po obu stronach,Zachodnio-północnej i wschodniej.Trochę tam okap, i deszcz nie przenika tak do nich
A hortsie wiem ,że są piękne.Mam juz ich 10 odmianek.