Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:59, 02 lut 2014

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)

Wiem co to znaczy graniczyć z polami, ja tak mam z każdej strony Piachem się nie przejmuj, śladu po nim nie będzie. U mnie na całej działce wmieszał się w trawę, tylko ten nieszczęsny skalniak ucierpiał przez ten żwir. Zajrzyj do mnie to wrzucę parę fotek z marca, jak to u mnie wyglądało

Agnieszko już biegnę

bardzo optymistycznie nastawiona
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:46, 02 lut 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
Agnieszko ale ten nalot to ze świata mi przywiało, naokoło sąsiadów tak samo, wiatr był bardzo silny to i kilku km. mógł przywiać graniczę od strony wschodniej z tymi polami

Wiem co to znaczy graniczyć z polami, ja tak mam z każdej strony Piachem się nie przejmuj, śladu po nim nie będzie. U mnie na całej działce wmieszał się w trawę, tylko ten nieszczęsny skalniak ucierpiał przez ten żwir. Zajrzyj do mnie to wrzucę parę fotek z marca, jak to u mnie wyglądało
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:40, 02 lut 2014

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
W tamtym roku w marcu też miałam u siebie "Saharę". Nawiało mnóstwo ziemi z pól, ale najgorsze było to, że nie przykryliśmy żwiru budowlanego i pół pryzmy przewiało mi na skalniak, wiosną musiałam to zbierać, bo dusiło rośliny W tym roku żwir jest w skrzyni i przykryty
Agnieszko ale ten nalot to ze świata mi przywiało, naokoło sąsiadów tak samo, wiatr był bardzo silny to i kilku km. mógł przywiać graniczę od strony wschodniej z tymi polami

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:18, 02 lut 2014

Do góry
W tamtym roku w marcu też miałam u siebie "Saharę". Nawiało mnóstwo ziemi z pól, ale najgorsze było to, że nie przykryliśmy żwiru budowlanego i pół pryzmy przewiało mi na skalniak, wiosną musiałam to zbierać, bo dusiło rośliny W tym roku żwir jest w skrzyni i przykryty
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:24, 01 lut 2014

Do góry
Irena - hutujnia ma jedna wadę , bardzo późno rusza z wegetacją, ale potem jest ładna, jak ktoś lubi pstrokate Na słoneczku jest piękna.. kwiatów nie trzeba. Niestety ekspansywność jej mnie przeraża.. zlitowałam się nad dwoma kawałkami i posadziłam w doniczkach, a resztę będę tępić dalej randapem.. bo mi poszła w różaneczniki

Aniu Monte - bo my dwie mamy taki charakter, że musimy mieć różnorodnie

Bogdzia - odbierz pocztę meila.. i koniecznie jak przyjedziesz nastąpi prezentacja

Łukasz - czekam aż będzie jaki bank do obrabowania Innej opcji na pole nie ma

Basiu - będą po prostu mniejsze... ale też piękne Może urosną??

Mariola - widzę, że sie pozbywamy ekspansywnych.. ja tak też pozbyłam się (ale chyba nieskutecznie) tojeści rozesłanej, bo mi zdominowała skalniak i strumyk nad oczkiem.. całą folie rozwaliła..

Kindzia - nasze gusty się zmieniają, bo odkrywamy co chwila coś ciekawego

Agata - chłopaki dały czadu

Margarete - ja kupowałam w marketach.. w zeszłym roku w Lyroju były

Martek - u mnie nie ma konsekwencji...na 200x.. jakoś walczę i mi to nie wychodzi..

Agania - klon posadziłam zamiast złamanej przez wichurę akcji.. dwie mi już połamało i powiedziałam dość. Klony mi rosna bezproblemowo, wiec kupiłam kolejnego U mnie krokosmie i pomarańczowe i żółte i czerwone wyginęły po zimie.. a trzyma sie tylko ta wielka czerwona.

Gierczusia - widzę, ze wróciłaś.. wieczorkiem muszę zobaczyć gdzieś sie poniewierała tyle czasu..

Madżen - Twój gust się nie zmienia, tylko coraz bardziej sie wyrabia Na Twojego printa wczoraj wlazłam i śmiałam sie z inspiracji 40+. Ja muszę poszukać na 50+ . Od dziś już sie chyba tez biorę za siebie.. już mi trochę lepiej.... Ale najpierw wlazę na strych, bierzmy sie znów za robotę.. M pojechał po rury i gonimy z kanałami.. byłam chora i nie chciałam wyłazić na nieogrzewane poddasze... temperatury jak na zewnątrz..brrr

A teraz sorki, że do Was nie zaglądam, ale muszę sie brać za remont.. bo szlag mnie trafi .. tak wygląda salon.. i wcale tu nie jest najgorzej... 2 miesiące demolki już mnie zdołowało i załamało psychicznie.. wygląda, że beze mnie to się nigdy nie skończy..
Początek moich przygód z ogrodem :) 01:20, 30 sty 2014

Do góry
Iwonko, Gosiu, dziękuję Wam za odwiedzinki miło mi bardzo, że zajrzałyście

Teren dosyć nietuzinkowy, bo działka długa, a wąska. W ubiegłym sezonie niestety jeszcze mniej czasu spędziłam na działce niż się spodziewałam to i wielkich zmian nie ma. Cały czas porządki trochę drzewek wyciętych, skalniak "odświeżony" i ogólnie porządkowanie/karczowanie.
Na chwilę obecną próbuję pogodzić ze sobą ogrodowisko, pisanie pracy inżynierskiej, naukę, zajęcia dodatkowe... Ale jak tylko znajdę trochę więcej czasu to wrzucę parę zdjęć z ostatniego sezonu nie mam za dużo, ale z poprzednich coś powinnam znaleźć
Pozdrawiam Was cieplutko
Od ogrodu do łąki i stawu 15:27, 26 sty 2014

Do góry

2007 "Szczere pole" w tle staw (zdjęcia wykonane przez tatę, bo mi nie w głowie był jeszcze ogród

2007 'Skoszone pole" w tle staw równiez

2009 "Zasiane pole" żeby chwasty nie rosły

2010-2011 Brak dokumentacji - początki sadzenia roślin, praca w pocie czoła

2012 Skalniak się robi, staw powiększany - nie jest jeszcze zbyt pięknie

2013 Pełnia lata i z dumą można wrzucić zdjęcie na Ogrodowisko

KONIEC

fantastyczna metamorfoza,
najpierw oglądałam Twoje róże i fiolety w ogrodzie i wątek od tyłu,
ale jak doszłam do metamorfozy to mnie powaliło z wrażenia.
Masz piękny ogród i nic tylko z nami go upiększać
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:19, 24 sty 2014

Do góry
alinak napisał(a)
ale zaszalałaś na Pincie ....obłędne inspiracje . wiesz że cały mój plan przebudowy przedogródka dzisiaj runął po bukszpanowych inspiracjach ...przez ciebie ......
.miała być trawa wywalona a miał powstać gigant skalniak , ale nie wzniesiony ...jednak bukszpany w rabacie żwirowej ...cudo .chyba jednak na tę wersję się zdecyduję

Bukszpan, zdecydowanie bukszpan głosuje za
Ja też jeszcze bedę inspirujac się Danusia i pinterest tworzyc ogród bukszpanowo - hedge'dowy oj bedzie jeszcze więcej bukszpanów, bukow, grabów - formowanych drzew i do tego poczochrane trawy, roże i jeszcze inne kwiaty
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:34, 23 sty 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

co to? a i powiedz mi jak traktujesz krwawnik bo widzialam u Cibie rózowy? a ja też miałam w tamtym roku i se gdybam.
Też uważam że matka jest bleeeee tak samo jak ojciec

Aneta, to Pierwiosnek Viala, jest taki nietypowy bo kwitnie.. w czerwcu. Dostałam go na spotkaniu u mnie.. i ma sie dobrze Jesienią przesadziłam i mam nadzieję, że mu nie zaszkodziłam. Dostałąm 3 szt.. 2 Viala i 1 inny... ale nazwy jeszcze nie ustaliłam..

Krwawniki mam dwa różne... i mam do nich mieszane uczucia.. na razie wylądowały w 4 miejscu.. nigdzie nie mogą u mnie zagrzać miejsca. Rozrastają sie jak najgorszy chwast.. ale to nie problem. Problemem jest to, że sie pokładają.. łysieją na dole i uwielbiają go różne gąsienice i ślimaki. Jest rośliną na której sprawdzam, czy te nagoskorupowe łajzy sie już pojawiły czy nie.. Zawsze ślimaki są szybsze ode mnie i potem moje krwawniki wyglądają byle jak. Mam za żyzną ziemię dla nich.. wyrzucone na skalniak z ubogą ziemią też wybujały do nieba.. i ściągnęły rzesze ślimaków i gąsienic.. Na skalniaku zero chemii, bo wszytko mi potem spływa do oczka gdzie są ryby. Wiec ze skalniaka też wyeksmitowałam.
Ładne są, długo kwitną, ale te pokładanie sie i wszystkie plagi które je dopadają..... na razie są na warunkowym...
A to ślimak na krwawniku, że nie kłamię I nie prawdą że hosty są przysmakiem.. przysmakiem jest krwawnik.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 01:42, 23 sty 2014

Do góry
ale zaszalałaś na Pincie ....obłędne inspiracje . wiesz że cały mój plan przebudowy przedogródka dzisiaj runął po bukszpanowych inspiracjach ...przez ciebie ......
.miała być trawa wywalona a miał powstać gigant skalniak , ale nie wzniesiony ...jednak bukszpany w rabacie żwirowej ...cudo .chyba jednak na tę wersję się zdecyduję
Aneczkowe marzenia 17:24, 21 sty 2014

Do góry
listopad:

taki będzie widok przed bramą (brama i bramka przypadkowe, w tym stylu znalazłam tylko takie):

Z lewej strony wzdłuż wjazdu świerk biały "Conica", z prawej żywotnik zachodni "Danica". Myślałam najpierw, żeby z prawej też posadzić Conic-ę, ale z drugiej strony postanowiłam, że prawa strona będzie odsłonięta, a Conica zasłoniła by widok z okna na bramkę. Natomiast lewa strona ma być tajemnicza, więc nie chcę żeby od razu było wszystko widoczne, stąd te świerki. Za świerkami jest przerwa aż do berberysów, dlatego że chcę koniecznie widzieć choć część ogrodu z salonu i tarasu.
taki od strony sąsiadki, tej z którą mam połączony skalniak:

Tak właśnie wstępnie widzę mój ogród w przyszłości. Roślinki będę dokupowała po trochę, ze względów finansowych. W tym roku mam zamiar kupić Conica, Danica, hortensje, róże Bonica i jakieś czerwone też długo kwitnące. Bedę je rozmnażać, żeby uzyskać tyle roślin, bo inaczej nie wydolę. Berberysy sprubóję rozmnożyć z tego, który już mam w rogu ogrodu. Nie wiem jeszcze, czy to dobry pomysł z tą ścianą berberysów, a przed nimi róże Bonica, ale bardzo mi się to podoba u Vivy.
Pozdrawiam wszystkich
Od ogrodu do łąki i stawu 01:18, 16 sty 2014

Do góry
Chciałam wrzucić jakieś zimowe zdjęcia, ale trafiłam na archiwalne fotki z łąki i stawu i postanowiłam zapomnieć o zimie za oknem

A zatem, jeśli ktoś ma ochotę, to zapraszam na moje ulubione Przed i Po (choć tu będzie więcej etapów)

Niestety nie mamy zdjęcia z czasów kiedy stawu nie było. (łatwo sobie to jednak wyobrazić

2007 "Szczere pole" w tle staw (zdjęcia wykonane przez tatę, bo mi nie w głowie był jeszcze ogród

2007 'Skoszone pole" w tle staw równiez

2009 "Zasiane pole" żeby chwasty nie rosły

2010-2011 Brak dokumentacji - początki sadzenia roślin, praca w pocie czoła

2012 Skalniak się robi, staw powiększany - nie jest jeszcze zbyt pięknie

2013 Pełnia lata i z dumą można wrzucić zdjęcie na Ogrodowisko

KONIEC
Ogród cioci 19:15, 15 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
to jest sadzawka Nie wcisnę raczej
Po prawej stronie pompy jest szambo na którym jest skalniak.

No a ta trawka przed roślinkami ? dużo jej ?, może gdzieś tam jako soliter. ?
Ogród cioci 19:09, 15 sty 2014

Do góry
to jest sadzawka Nie wcisnę raczej
Po prawej stronie pompy jest szambo na którym jest skalniak.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:14, 15 sty 2014

Do góry
Hosty nr 4 to są na dobrą sprawę dwie kępy obok siebie.. (no i nr 1 też tam jest.. )

W kółku (wcześniej były tam lawendy, ale pod wpływem forum przesadziłam to co jeszcze dawało sobie radę na skalniak i obok na słoneczko... na skalniaku lawendy rosna pięknie )

To nr 5.... Orange Marmalade

A to 6 ... June Fever

Jak widać.. pod wpływem forum już zapisuję nazwy, a przynajmniej staram się..
Ogród Janiny 13:04, 13 sty 2014

Do góry
U mnie nadal na plusie ,słonecznie tylko wiaterek wieje .. W ogródku widać jeszcze pojedyncze kwiaty prymulek ,bratków i stokrotek ..

prymulki

liście bodziszków też jeszcze zielone ..

Teraz ładnie wygląda paproć zielona cały rok

Kapusty tez dekorują ogród

Nowy skalniak tez jeszcze zielony a ostróżka pomyliła kwitnienie ..
Jurajski Ogród 18:27, 11 sty 2014

Do góry
Agnieszko, pobiegłam obejrzeć wizytówkę. Ale ogród!!!! Cudne rośliny, jednym słowem bajka. A skalniak wiosną wygląda nieziemsko. Twój ogród przypomina park. Pozdrówka.
Od ogrodu do łąki i stawu 00:52, 11 sty 2014

Do góry
Pokażę skalniak od strony roślin, które kwitną na nim już od marca, aż do jesieni

Marzec 2013r. - pojawiają sie z opóźnieniem pierwsze krokusy

Kwiecień 2013r.

cdn.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:09, 07 sty 2014

Do góry
Widok który w tym roku dał mi najwięcej radości

Różaneczniki, który po raz pierwszy zakwitły tak jak powinny

Skalniak, który skończy w tym roku swoje żywota w tym miejscu, troszke szkoda, ale zmiany są konieczne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:30, 06 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Masz gdzies zdjecie tego miejsca? Nie moge zidentyfikowac stron swiata, ogrodzenia, przejścia do domu, bo schody do domu chyba widzę.
Z przodu masz wyższe rosliny np. Trzrmieliny na pniu a w glebi trawy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies