Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 23:19, 28 lut 2014

A teraz pokażę swoją "piękną glebę i co ja mam z tym zrobić? czym głębiej kopie tym większe kamole i glina Nie posadzę drzew bo pod spodem jest skała ,brak ziemi i każde drzewo z czasem uschnie Tak mam za domem a to jest większa częśc działki .
AgnieszkaW 23:39, 28 lut 2014

Dajano, czy to lita skała pod spodem, czy tylko kamienie? Jeśli tylko kamienie, to drzewa dadzą radę, np. buki, graby, serby, jodla kalifornijska. Masz pole do popisu z wapieniolubnymi bylinami (lawendy, perowskie, santolina, werbena, goździki, budleje, róże, bukszpany i jeszcze wiele, wiele innych).
dajana 00:35, 01 mar 2014

W większości jest skała i rupieć żaden korzeń sie przez to nie przebije .Kiedys posadziłam tam wierzbę przez pierwszy rok pięknie urosła po czym przez nastepne dwa nawet milimetra wyżej Zadałam sobie trudu aby ją odkopać, okazało się że korzenie leżą na skale.Posadziłam ją za płotem .Żadne drzewo nie urosnie ale skalniak i byliny juz tak .
dajana 00:46, 01 mar 2014

Komputer mi fiksuje działa jak muł .

Następne zdjęcie z tym miejscem ma duze planu ,potoczek płynący z samej góry konczący swój bieg w oczku Póki co okropieństwo ale początki są zawsze trudne

dajana 00:51, 01 mar 2014

Chcę wyciąc te dwie sosny od lewej strony ,zostawic tylko jedną najładniejszą .Chyba już dzisiaj nie dokończę mysli niestety komputer mi numery wyczynia Do jutra zatem .Dobranoc
Sonka 07:02, 01 mar 2014

Dajano, drzew mających więcej niż 10 lat nie można usuwać, te mają więcej, tak, że cały proces administracyjny powiniec zajść. Nie wiem jak tam u Was? u nas raczej skarga pewna.
Takich ładnych kamieni chciałabym kilka. Wierzba jest drzewem wyjątkowo wilgocio lubnym, nie dziwię się, że padła na twoim suchym zboczu.Werbeny posiałaś? Ja posiałam i wczoraj zawiozłam innej forumowiczce, u mnie odbijają ubiegłoroczne.Fakt, macie tam trudną ziemię, ale ja z kolei mam słabą, piaseczek , po kilkuletniej uprawie, ustawicznym zasilaniu kompostem oraz korą w ozdobnym nie mogę się nadziwić jak ona się zmieniła. Do każdego sadzenia dokupowywałam też worki próchnicy i torfu, teraz już nie narzekam i nie mogę się nacieszyć jak w niej pracuję.Na moim wrzosowisku to nawet ziele nie rosło, teraz mam tam cebulowe oraz kwasolubne i wszystkie pięknie rosną. Jeszcze jedna może dla Ciebie też dobra rada bo las masz za płotem.Otóż naniosłam z lasu ziemi zmielonej przez maszynę która mieliła pozostałości po wycięciu lasu, odszukałam miejsca przy grubych pniach dębów lub sosen i tą ziemię, próchnicę leśną, mieszałam z rodzimą dodając kompostu. W tak przygotowaną ziemię sadzę kwasoubne, albo tą naniesioną mulczowałam pod kwasolubne, są piękne, zdrowe i rosną wyśmienicie. Oczywiście żeby nie było ciężko z noszeniem mam wózek tzw. magazynowy za 120 zł, jest bardzo poręczny w ogrodzie, sprawdza się w 100%.
yolka 18:28, 01 mar 2014

dajana napisał(a)
Podoba mi ten się cytat dziewczynki i to jak podoba szkoda że M smacznie śpi chciałabym zobaczyć jego minę Ja też mam swoje powiedzonko kiedy mnie pyta o coś a ja nie mam ochoty na zwierzenia ,albo pyta gdzie byłaś? kiedy wchodzę z siatami zakupów o zgrozo! Odpowiadam wtedy :"Nie pytaj nie będę musiała kłamać"i nie pyta ,ale za to dużo mysli hi,hi.

Dobre
Kasiek 23:10, 01 mar 2014

Dajanko myslalam o tej bramie...jest w necie sporo stronek z propozycjami, ceny rozne, od prawie normalnych po kosmiczne, sa arcydziela i proste wykonania....
dajana 09:46, 02 mar 2014

Sonka napisał(a)
Dajano, drzew mających więcej niż 10 lat nie można usuwać, te mają więcej, tak, że cały proces administracyjny powiniec zajść. Nie wiem jak tam u Was? u nas raczej skarga pewna.
Takich ładnych kamieni chciałabym kilka. Wierzba jest drzewem wyjątkowo wilgocio lubnym, nie dziwię się, że padła na twoim suchym zboczu.Werbeny posiałaś? Ja posiałam i wczoraj zawiozłam innej forumowiczce, u mnie odbijają ubiegłoroczne.Fakt, macie tam trudną ziemię, ale ja z kolei mam słabą, piaseczek , po kilkuletniej uprawie, ustawicznym zasilaniu kompostem oraz korą w ozdobnym nie mogę się nadziwić jak ona się zmieniła. Do każdego sadzenia dokupowywałam też worki próchnicy i torfu, teraz już nie narzekam i nie mogę się nacieszyć jak w niej pracuję.Na moim wrzosowisku to nawet ziele nie rosło, teraz mam tam cebulowe oraz kwasolubne i wszystkie pięknie rosną. Jeszcze jedna może dla Ciebie też dobra rada bo las masz za płotem.Otóż naniosłam z lasu ziemi zmielonej przez maszynę która mieliła pozostałości po wycięciu lasu, odszukałam miejsca przy grubych pniach dębów lub sosen i tą ziemię, próchnicę leśną, mieszałam z rodzimą dodając kompostu. W tak przygotowaną ziemię sadzę kwasoubne, albo tą naniesioną mulczowałam pod kwasolubne, są piękne, zdrowe i rosną wyśmienicie. Oczywiście żeby nie było ciężko z noszeniem mam wózek tzw. magazynowy za 120 zł, jest bardzo poręczny w ogrodzie, sprawdza się w 100%.

Krysiu takich kamieni z pewnością byś nie chciała są miękkie ,lasują sie pod wpływem światła i wilgoci Każdego roku są mniejsze z czasem zginą zupełnie ,lecz tylko te które są na zewnątrz To bardzo lichy wapień z kolei ja bardzo chciałam mieć zawsze polne kamienie ale nie ma ich na moim terenie bo chyba wszystkie bym je wyzbierała .Wyobraż sobie że tak schowałam werbenę ze nie mogłam jej odnaleść do wczoraj hi.Na szczęście znalazłam uf.Mam posiać wprost go gruntu ?Nowej ziemi Krysiu to u mnie kilkanaście samochodów zakupionych i wciąż ją kupuję Przy sadzeniu roślin natomiast wykopując dół ,wsypuję odpowiednią ziemię dla danej rośliny a na dno dołka dodaje troszkę gliny .,tego u mnie nie brakuje Kwasolubnych jeszcze nie sadzę bo nie mam gdzie ,dopóki nie uporam się z innymi robotami szkoda roślin .O drzewach wiem ale nie mam problemu ze zgodą na wycięcie, dostaję ją od ręki .Dobry pomysł z ziemią z lasu U nas dwa lata temu była wycinka a wcześniej przeszło niezłe tornado zniszczyło połowę lasu ,wiem gdzie szukać tej próchnicy nawet wiem gdzie szukać torfu, mój kolega ma torfowisko na swych włościach ze też zapomniałam o tym Wózeczek dobra rzecz muszę zakupić koniecznie .
Sonka 10:19, 02 mar 2014

Dajano, werbenę musisz w domu posiać, ona wymaga stratyfikacji, to już ostatni dzwonek.Zastanawiam się dlaczego dajesz glinę na spód dołka? Z tego co wiem u Was ziemia ciężka iłlowa, czasami twarda jak skała,więc ja bym ją raczej rozluźniła. Ja np.przynoszę z lasu spruchniałe gałęzie brzozy, nie wiem czy to jest właściwe, ale u mnie wysoko biały piasek ( ok 20 cm od powierzchni), więc kopię wielki dół a na dno, daję połamane gałęzie, przesadzałam już z takich miejsc rośliny i po kilku latach z gałęzi jest próchnica a roślina ma z czego czerpać.
Ostatnio dużo pracuję w ogrodzie, bo już za tydzień wyjeżdżam, najpierw na imieniny do Białegostoku a potem od razu do Rotterdamu, kiedy wrócę? nie wiem, może nawet za 3 miesiące.
Ogródu nie mam jeszcze opryskanego olejem parafinowym a to już ostatni dzwonek, czekam na dostawę środka.Ogród wymaga ustawicznej pracy, pielęgnacji i doglądania, ale trudno, jadę. Mam do przesadzenia 3 choiny kanadyjskie i perukowca, jest to dość pilne, ale nie wiem czy uda mi się to zrealizować. Poza małymi porządkowymi sprawami np brzegów rabat, ogród mam ogarnięty. Wiosną pracy sporo, przycinanie i podwiązywanie hortensji zajęło mi dwa dni. Kompost przerzucony , trawnik wymaga pielęgnacji ale to sprawa M.Pozdrawiam.