Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:10, 17 paź 2021

Do góry
Judith napisał(a)

U mnie na szambie wysiała sie brzoza, nie usunęłam jej, bo fajnie to wyglądało. Już ma 2 metry wysokości i coś trzeba będzie z nią zrobić w przyszłym sezonie .
Nie wiem, jak ona sobie radzi, bo warstwa ziemi na szambie jest bardzo cienka.

W 1998 roku wprowadziliśmy do naszego poprzedniego domu, w zabudowie szeregowej. Przed domem mieliśmy malutki teren, około 7m x 7m. Połowa terenu wyłożona kostką. Na granicy działki w małym kółku z kostki rósł dąb obok skrzynki elektrycznej. Wewnątrz tego terenu, w części niezakostkowanej, rosła brzoza. W pobliżu brzozy znajdowała się studzienka kanalizacyjna. To była na początku malutka brzózka. Było nam szkoda jej wyciąć gdy doprowadzana była kanalizacja.
Około 15 lat później sprzedaliśmy dom. Nowi właściciele wycięli dąb niedługo po zakupieniu działki, a brzozę zostawili. Mój nowy dom jest blisko poprzedniego domu i czasem spotykam nowych właścicieli starego domu.
Twierdzą, że po pewnym czasie od zamieszkania pojawiły się problemy z kanalizacją. Dostali się do studzienki kanalizacyjnej i była ona zatkana. Przyczyną zatkania były korzenie brzozy. Brzoza wrosła w szambo.

Mam więc pewne podejrzenia jak sobie radzi Twoja brzoza. No chyba, że masz idealnie szczelny zbiornik na szambo.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:30, 17 paź 2021

Do góry
Proszę o pomoc w następującym temacie

Brzozy dorenboos (przynajmniej takie teoretycznie mają być), przesadzone z donic jesienią 2020.
Przy jednej praktycznie wszystkie liście opadły wcześniej. Zdrapując korę w kilku miejscach widzę brak zielonego koloru od pewnej wysokości. Usycha od góry? Należało by już podmienić takie drzewo?

Na rozwidleniu głównych gałęzi po jednej stronie brak zielonego koloru pod korą, na drugiej jest

ale już powyżej 30 cm powyżej zielonego śladu już zmienia się na brązowy.

Mirkowy ogród (początki) 22:13, 16 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Mirka,
Bardzo dobrze to wygląda, więcej oddechu.
Zaskoczył mnie ten wielki miskant za hortkami Co to za jegomość?

Też myślę że dobrze zrobiłam poszerzając tę rabatę. Wcześniej wyglądała taka kiszka
Miskant nie wiem jaka odmiana ma ponad 3 metry wysoki dostałam kiedyś od kogoś z O sadzonkę .Tu na tej rabacie nie zakwita a po drugiej stronie działki ma wiecej słonka i kwitnie .
Tu dobrze widać jaki wielki i powiem ci że rosną za nim brzozy.

Chcesz sadzonkę?
Ogród w dolinie 14:37, 16 paź 2021

Do góry
Buk Rohanii ma w nosie jesień...

I wszyscy razem
Pod bukiem posadziłam anabelkę i mam zamiar ich tam trochę dosadzić , Pozostałe hortensje zadołowane.

A brzozy się ozłociły i kończą sezon.

A w oddali, ma skarpie, nie na mojej działce, rośnie buk (zwykły zielony), który teraz pięknie się zażółcił Pod nim rośnie grujecznik Taka perspektywa.

Ptasi gaj 12:14, 15 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu, ostatnio patrzyłam w szkółce na takiego tulipanowca, miał może z 50 cm. Ile lat masz już swojego i jaki jest wysoki?

Asiu mój był jednak wyższy ok 1,5 metra. Drzewo przez 2 lata prawie się przyjmuje wiąże się z ziemią potem już rośnie bez problemu. Posadziłam już sporo drzew. Kupiłam z liściastych tylko jednego drobiazga dąba Minument miał ok 50 cm i dwie łodygi teraz to olbrzymie drzewo kolumnowe.

Tutaj tulipanowiec z 2016 roku w środku słabo go widać w środku na tle brzozy.

Tutaj z 2018 roku jest różnica

Tutaj w zeszłym roku on ma obecnie przyrosty ok 60 cm

Ogród w dolinie 11:59, 15 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Trzcinniki krótkowłose też mnie zaciekawiły . We wtorek będą .

To czekam na fotki

Milka napisał(a)

Asiu, no slicznie i jesieni nie widać

Dziękuję Irenko

Dziś już o wiele bardziej jesiennie , liczę na pogodę w weekend bo teraz to zimno i popaduje. Brzozy już zżółkły i jeden grab, buki na skarpie świecą
Obwódka z pięciorników będzie uzupełniona to może będzie się lepiej prezentować.
Wszystkiego po trochu 16:53, 13 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Mirka, świerki serbskie ogromne, ile mają lat?
My posadziliśmy cały szpaler, trochę bez sensu, za blisko drzew zza płotu. Jeszcze nie wiem co zrobię za ileś tam lat ... No ale jakoś tak nie pomyśleliśmy, że olszyny tak wystawią gałęzie do przodu. A mogliśmy posadzić jakieś proste krzewy

Świetnie zagospodarowałaś swój kawałek ziemi, wygląda jak kawałek parku a tych bloków zupełnie nie widać
Drzewa są nieocenione Nie wiem jak ludzie funkcjonują na swoich działkach bez drzew?

One są posadzone od początku ogrodu czyli od 1998 r. Ja wiedziałam że będą wielkie, takie chciałam, tylko nie przewidziałam że będą tak wysuszać ziemie, zresztą brzozy tak samo wysuszają, może jeszcze bardziej.
Póki są małe możesz je wykopać, wyciąć, przesadzić do lasu. Potem już przepadło, no chyba że zakładasz całe życie ciąć, ale starość nadchodzi dla każdego, potem się nie chce i nie ma siły na cięcie. Przychodzą choroby i inne problemy, a drzewa rosną, i ani się obejrzysz jak będą wielkie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:33, 09 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A ja w kurtce polarowej
Z moich doświadczeń brzozy lepiej się przyjmują przesadzane czy sadzone wiosną niż jesienią. Jesienią z nimi to loteria....

Dzięki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:58, 09 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
U ciebie Mieczyk a u mnie Naparstnice kwitną
Sylwia jak myślisz czy brzozy zwykle można już przesadzać?
Dziś było tak słonecznie i ciepło u nas że chodziłam w samej koszulce

A ja w kurtce polarowej
Z moich doświadczeń brzozy lepiej się przyjmują przesadzane czy sadzone wiosną niż jesienią. Jesienią z nimi to loteria....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:40, 09 paź 2021

Do góry
U ciebie Mieczyk a u mnie Naparstnice kwitną
Sylwia jak myślisz czy brzozy zwykle można już przesadzać?
Dziś było tak słonecznie i ciepło u nas że chodziłam w samej koszulce
Ptasi gaj 23:35, 07 paź 2021

Do góry
Elu, o różach przeczytałam, już dzisiaj dziękuję

Masz naprawdę piękny, różnorodny ogród, ale tego grabienia liści to Ci nie zazdroszczę.

Mam u siebie 2 brzozy po obu stronach na końcu działki.
Jedna jest wielka, druga ją goni, ale w tym miejscu nie muszę grabić liści, bo w niczym nie przeszkadzają.
N-ce Garden 20:22, 06 paź 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)

Rośliny też podobne
Było by więcej gdybym 3 lata temu znalazł odpowiednie platany ale niestety do tej pory nic rozsądnego.

Zapraszam w moje strony Ok 40 km ode mnie . W Braniewie jest szkółka . Maja mnóstwo przepięknych drzew w tym platany. Ja kupowałam je niespełna dwa lata temu.. urzekły mnie oryginalnym pniem i fantastyczną koroną. Na początku chciałam przy tarasie klony szczepione bo uwielbiam te drzewa, podobały mi się klony polne - jeden posiadam przy tarasie ale padło na platany miłość od pierwszego wejrzenia
Ma również brzozy , graby , śliwy wiśniowe i mój ostatni nabytek dąb błotny Green Dwarf- przepieknie przebarwia się na jesień…

Wilczy ogród 21:55, 05 paź 2021

Do góry
TAR napisał(a)
Madziu, jest po prostu przepieknie. Nawet nie chce fotek cytowac, bo kazda urokliwe. Jest tyle miejsc przepieknie skomponowanych, ze az blogosc łapie. I ogorod i dekoracje. Skarpa obledna, rudbekie, kosmosy, trawy, klony wymiataja. No po prostu wszystko

Co do nasadzen na mokrej rabacie. Wg. mnie derenie sprawdza sie idealnie plus hakuro, brzozy. Sadzce tez sobie doskonale poradza, pomysl o wiązówce. Tego cybrysnika blotnego posiadam. On doskonale czuje sie w mokrym gruncie ale woli polcien i cien. W sloncu go przypala i wybarwia sie na zólto. Dobrze poradza sobie języczki, orszeliny, fotergile czy oczary (o ile nie ma duzego przewiewu). To tak jakbys jeszcze chciala tam cos zmieniac czy dosadzac

Moje jarzaby mialam posadzone w ciezkiej i mokrej glebie, brzydko rosly i chorowaly. Jednego przesadzilam na zaplotek do lasu a dwa w ogrodzie na suche miejsce. Ruszyły bardzo ładnie. Swoje odchorowaly ale w nastepnym sezonie juz bedzie ok.

Tarcia dziękuję Kochana
i za pochwały i za podpowiedzi do mokrej rabaty -zapisuję to sobie i jeśli znowu coś mi wypadnie ,to będę zmieniać ,aż do skutku i efektu ,który oczekuję
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:51, 05 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szersza perspektywa, od drzwi gotyckich. Sunken Garden nabrał właściwego wymiaru.

To jest od tyłu, czyli idziesz w stronę bramy do wyjścia. Stąd widać drzewa (brzozy) na Olszowej.

Natomiast tu gdzie stoję robiąc zdjęcie, będzie wprawiona rama a w nią stare drzwi, prawdopodobnie z kościoła. Mam do wyboru dwie opcje, drzwi jednoskrzydłowe i dwuskrzydłowe. Musimy je przymierzyć i zobaczyć, które będą bardziej właściwe.

Danusiu, przepraszam, ale musiałam zacytować to zdjęcie. Przepiękny widok, nie znam się, ale wyobrażam sobie tu drzwi dwuskrzydłowe.
Jesień w Twoim ogrodzie zachwyca.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:07, 05 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szersza perspektywa, od drzwi gotyckich. Sunken Garden nabrał właściwego wymiaru.

To jest od tyłu, czyli idziesz w stronę bramy do wyjścia. Stąd widać drzewa (brzozy) na Olszowej.

Natomiast tu gdzie stoję robiąc zdjęcie, będzie wprawiona rama a w nią stare drzwi, prawdopodobnie z kościoła. Mam do wyboru dwie opcje, drzwi jednoskrzydłowe i dwuskrzydłowe. Musimy je przymierzyć i zobaczyć, które będą bardziej właściwe.

Przepięknie. Elegancko, jak przy rezydencjach.
Bardzo dziękuję za radę w sprawie tego mojego żywopłociku z cisa Hicksii. Będę miała znowu zajęcie. A już miałam zakończyć sezon.
Serdeczne dzięki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:38, 05 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie
To ujęcie wygląda tak jakby za plecami fotografa było wejście do domu a właściwie rezydencji albo zamku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:08, 05 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudny widok.
Podziwiam w ukryciu...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:53, 05 paź 2021

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:49, 05 paź 2021

Do góry
effka napisał(a)

Piękny pejzaż...Kolory jesienne zachwycają, u mnie jeszcze letnie widoczki ale lada dzień będzie podobnie jak u Ciebie

April napisał(a)
Bardzo ładne masz przebarwienia w ogrodzie Lubię tak. Żeby jeszcze czas był posiedzieć i podziwiać. Ja ostatnio mam ogromne zaległości. Staram się teraz trochę nadrobić

w tym roku jakies wyjatkowe intensywne kolory
ale moze tak sie wydaje bo mokro i drzewa nie traca lisci jak zwykle po suszy
tulipanowiec i glicynia jak kurczaki i jeszcze wiekszosc lisci jest

za to brzozy smieca na maxa, juz znowu trawnika nie widac
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:54, 04 paź 2021

Do góry
effka napisał(a)

Mój ogród to głównie trawy, od niskich carexów, przez nieco wyższe hakone, carexy, jeszcze wyższe trzcinniki aż po wielkie miskanty Memory
W planach mam również posadzenie gigantów wśród traw czyli miskantów olbrzymich (ale to już na działce obok za kompostownikiem bo u mnie w ogrodzie się nie zmieszczą).

Wiesz co to młodziutkie drzewko, jest u mnie 2 lata i ma sporą koronę, jak zawiewa wiatr to hula nim na boki. Stare paliki były przegnite więc wymieniliśmy na te wypasione nowe. Brzozy Doorenbos, które sadziłam 3 lata temu nadal wymagają palików bo zamiata nimi podczas wiatrów straszliwie, wiosną wymieniałam im paliki ale juz mocowania zdążyły się poluzować, porażka.

Kolega - pasjonat ogrodowy opracował taka technologię palikowania, która sprawia, że z tymi palikami nic się nie dzieje, nie trzeba ich poprawiać co roku etc. Jestem (a raczej mój ogród) królikiem doświadczalnym
Będzie je sprzedawał, więc jak ktoś chętny, zapraszam

No właśnie nie pytam bez powodu bo nawet nie wiem gdzie się kupuje takie paliki i taśmy do drzew. Jest to dostępne w ogóle w jakiś ogrodniczych albo budowlanych sklepach? Wszędzie widzę tylko te cienkie bambusy albo plastiki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies