Przydałaby się rabata wzdłuż płotu między narożnikiem z butlą a ścieżką. Linie uskoków (wcięć rabat) dostosuj do linii już występujących w ogrodzie (bryła domu, obrzeża). Będzie to wyglądało bardziej naturalnie. Oznacz na tym planie strony świata. To ważne przy sprawdzeniu doboru roślin. Te rabaty na planie wydają mi się nieproporcjonalnie wąskie w porównaniu z powierzchnią trawnika. Rozłóż sobie wąż ogrodowy, żeby sobie wyobrazić ich kształt.
Tylko nie hakuro! Ani migdałek, ani szczepiona wierzba Iwa.

Te drzewka to przekleństwo i główny grzech w nasadzeniach wszystkich początkujących ogrodników. Czy widziałaś na forum ogrody z kostrzewami?

Nikt już ich prawie nie sadzi. Są atrakcyjne przez dwa lata, a potem trzeba je wysadzać, dzielić. Bardzo szybko się starzeją. Stawiaj na rośliny, które są sprawdzone przez forumki. Wykorzystanie sprawdzonych pomysłów, to najszybsza droga do sukcesu.
Uważaj z nagromadzeniem drzew bordowolistnych w jednym miejscu. W masie mogą sprawiać ponure wrażenie.
Czy na działce planowane jest automatyczne nawadnianie? derenie pod brzozami nie przeżyją bez potężnych dawek wilgoci. (sprawdziłam u siebie).
Aniu, umrzesz z nudy patrząc na ten w całości zimozielony front w kamiennej korze.

Dlaczego nie wprowadzić tam (wzdłuż ogrodzenia na froncie choćby hortensji bukietowych, wysokich traw.
Zamiast smutnej przez 9 miesięcy lawendy nie posadzić seslerii jesiennej, rozchodników olbrzymich, szałwii omszonej. Można w to wpleść dla zimozieloności cisowe kulki i wykrzykniki (z cisów fastigiata). Wsadzić cebulki czosnków, tulipanów. Masz wtedy estetyczny wygląd plus w gratisie zmienność w zależności od pór roku.
Nie wiem, czy znasz
ogród Oli ? Rabaty kamienne, sporo zimozieloności, mnóstwo traw i nudy nie ma.
~ Władysław Tatarkiewicz