Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Hortensjowo 08:56, 12 maj 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Ta wiosna jest bardzo dziwna, magnolia trochę podmarzła, szybko zakwitła i w zasadzie w ciągu jednego dnia przekwita. Chyba za ciepło od razu.

PIĘKNA
Hortensjowo 07:06, 12 maj 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Śliczna magnolia pięknie zakwitła ,ja mam magnolie Daphne i czekam trzeci rok na jej kwiaty ,a tu ciągle nic

No, powiem Ci, że jak zakwitła, to jest faktycznie piękna.
Hortensjowo 06:05, 12 maj 2021

Do góry
Śliczna magnolia pięknie zakwitła ,ja mam magnolie Daphne i czekam trzeci rok na jej kwiaty ,a tu ciągle nic
Do raju daleko - u Ewy 22:52, 11 maj 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Cudna ta twoja magnolia.
Moja tylko kilkoma kwiatkami zakwitła.
Odchorowala ubiegłoroczne przesadzanie.
Ale najważniejsze, że żyje.
Kloniki już zachwycają.
Tulipany śliczne
Ania -Spełnione marzenie 22:24, 11 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Myślałam o przesadzeniu tej niekwitnącej magnolii, ale nie mam miejsca. Tam gdzie wegetuje, jest dla niej najlepsza miejscówka. Muszę tylko o nią lepiej zadbać.
Ładnie tulipany Ci kwitną.

Oj , to podobnie do mnie ,
Ale moja jakoś magnolia chyba choruje ,
I jest już za duża na przesadzanie ,
Musi sobie jakoś poradzić

A tulipanki , jeszcze musze dokupić ,
W porównaniu z wami to kropla w morzu
Hortensjowo 22:20, 11 maj 2021

Do góry
Ta wiosna jest bardzo dziwna, magnolia trochę podmarzła, szybko zakwitła i w zasadzie w ciągu jednego dnia przekwita. Chyba za ciepło od razu.
Do raju daleko - u Ewy 21:36, 11 maj 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Magnolia Genie pięknie wygląda, pierwszy raz widzę tak obsypaną kwiatami. Ciemierników w rozmiarze XXL normalnie zazdroszczę (żart).

Jak zobaczyłam pąki liźnięte przymrozkiem, to myślałam, że nie będzie piękna w tym roku. I smutno mi się zrobiło. A ona tak cudownie zakwitła. Zupełnie nie widać przemarznięcia W przyszłym roku będzie trochę uszczuplona. Chcę wyciąć dolne gałązki, żeby miała pokrój drzewka. Szkoda będzie, ale lepiej przyciąć teraz, gdy jest jeszcze młoda.

Ciemierniki nie wiem kiedy się rozrosły. Kupowałam takie malutkie, chudziutkie sadzonki. Bardzo się rozsiewają, nawet te szlachetne. Mam miliony siewek - wszędzie
Do raju daleko - u Ewy 21:25, 11 maj 2021

Do góry
Magnolia Genie pięknie wygląda, pierwszy raz widzę tak obsypaną kwiatami. Ciemierników w rozmiarze XXL normalnie zazdroszczę (żart).
Do raju daleko - u Ewy 21:05, 11 maj 2021

Do góry
Magnolia Genie w niedzielę

Genie dzisiaj

Mój ogrodowy pamiętnik 20:42, 11 maj 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wiosną to białego sporo. Śliwy, świdośliwa i magnolia już przekwitły za to zaczyna tawuła, jabłonka i obiela.

To śliwa?
Jakaś konkretna odmiana?

Klony i dereń są przecudne!
April podbija las... 20:21, 11 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Ja mam 3

A ta magnolia to na pewno nie kwiatowe paki ? Bo czasem kwiatek razem z liściem jest...

Niestety, na razie same liście się pokazują. Nie wszystkie pąki już rozwinięte ale raczej kwiatów nie zobaczę w tym roku.

U mnie ciągle ciemierniki na tapecie

Mój ogrodowy pamiętnik 20:09, 11 maj 2021

Do góry
Wiosną to białego sporo. Śliwy, świdośliwa i magnolia już przekwitły za to zaczyna tawuła, jabłonka i obiela.

April podbija las... 20:09, 11 maj 2021

Do góry
April napisał(a)

Kasiu, i tak muszę je ruszyć bo miejscówka, delikatnie mówiąc, chybiona. Za mało słońca, nie kwitną. A magnolia jest dodatkową motywacją Przecież potem jej nie przesadzę. A Veilchenblau mam dwie sztuki... czyli jak by nie liczył, dwa kłopoty

Ja mam 3

A ta magnolia to na pewno nie kwiatowe paki ? Bo czasem kwiatek razem z liściem jest...
April podbija las... 20:01, 11 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Gdzie ty masz ta veilchenblau ? Szkoda jej ruszac zapewne

Kasiu, i tak muszę je ruszyć bo miejscówka, delikatnie mówiąc, chybiona. Za mało słońca, nie kwitną. A magnolia jest dodatkową motywacją Przecież potem jej nie przesadzę. A Veilchenblau mam dwie sztuki... czyli jak by nie liczył, dwa kłopoty
Ania -Spełnione marzenie 16:42, 11 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Świerka w takim stanie bym już nie ratowała, szkoda zdrowia bo to chemię trzeba zastosować a walka jest nierówna.

Magnolia pięknie zapączkowana. Mam nadzieję, że mrozy u ciebie niewielkie. Ja też tak jak Irenka tnę magnolię już od kilku lat. Żyje, kwitnie. Ważne by nie robić tego ostro a systematycznie, delikatnie i raczej cienkie gałązki a nie grube. Po kwitnieniu. Jak grubsze muszę uciąć to zabezpieczam cięcie maścią przed grzybem. Mam jedną na pniu tak ciętą w kulkę, właśnie gwiaździstą. I druga cięta odmiany niewiadomej. 3 inne formuję jako mini drzewka bo powierzchnia mała ogrodu.

Iwonka ,

Ja posiadam 2 magnolie ,
Gwieździstą , która ma się dobrze i Leopolda - no niestety " chłopina " ma się nie najlepiej ,zauważyłam ,że ma pękniętą kore w wzdłuż pnia ,
Nie wiem co z nią zrobić ,
Szkoda mi jej ale z drugiej strony .....

Mój ogrodowy pamiętnik 16:39, 11 maj 2021

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ale fajne schody! Zamiast trawki na pewno spełnią rolę jakieś zadarniacze - co lubisz?

Pięknie Ci Genie zakwitła = to chyba kolejna magnolia, która u mnie zawita, bo od dawna mi się podoba, ale dopiero odważyłam się kupić na mój garażowy ogród.

Zadarniacze Kasiu oczywiście byłyby najlepszym pomysłem tylko ja mam skarpę ze śliwami w większości trawiastą i raczej dodatkowych rabat już na niej nie będę robić. Te schody tak sobie będą lewitować .
A nie wiem co można byłoby jeszcze na tych bokach zrobić. Palisadek nie będę robić.

Genie zaskoczyła mnie w tym roku a już ją miałam przesadzać.
Ania -Spełnione marzenie 16:34, 11 maj 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, też się zachwycam magnolią
Fajny pomysł z ukośnym sadzeniem roślin, taki niestandardowy
Ja też nie wysiałam nasion do gruntu, nawet tych marcowych, może jutro mi się uda.

Grażynko

Magnolia nadal kwitnie , oczywiście ta biała ( później wstawię aktualną fotkę )
A te ukosy wyszły jakoś same z siebie ,
Któregoś dnia się obudziłam i pomysł sam się " urodził "
teraz z perspektywy czasu zdecydowanie mogę potwierdzić ,
że to był bardzo dobry pomysł ( mnie się bardzo podoba hihihihi)

A co do wysiewu ....
no cóż , na tym polu straty
spodziewałam się tego ale i tak jest mi strasznie przykro
... co roku historia się powtarza ,
Ja sieje ,
A nasionka same decydują czy wyjdą hihi
Oczywiście połowy nawet nie widać
Ale w tym roku powodem może być pogoda ,
Mokro a raczej ulewa i zimno

Pewnie i tak się niczego nie nauczę i w następnym sezonie coś posieję
Ale w tym roku odkryłam sposób na zaznaczenie gdzie , co posiałam
Bo oczywiście pamięć dobra a krótka
Same patyczki nie wystarczyły
teraz zaznaczam jeszcze sznureczkiem hihihihi
Zacisze Alicji 16:09, 11 maj 2021

Do góry
Witaj Alu. Ależ u Ciebie pięknie, kolorowo. Przepięknie kwitnie magnolia, kwiaty ma jakby z wosku. Jednak u ciebie cieplej, bo i epimedium już kwiatki pokazuje i hosty większe niż u mnie. Nieustannie podziwiam ławeczkę przy murku, bardzo ciekawy ma kształt. Pozdrawiam serdecznie, Alu .
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:32, 11 maj 2021

Do góry
I jeszcze tulipanki dziś świeżo rozwinięte

I jeszcze raz magnolia Elisabeth

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:31, 11 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Widzę że róże całkiem duże ci się ostały. Ja na 5-10 cm musiałam ciąć, nawet pnące. Jestem ciekawa tej Elizabeth. Widziałam ją w pąkach ale bez kwiatów jeszcze

Bo te róże, które mocno cięłam są niezbyt widoczne Np. połowa angielek zniosła zimę super, np. QUeen of sweden, Royal jubilee czy William shakespeare, a inne marnie.. przetrzebiłam new dawn, żeby nieco ją prześwietlić, ale ona i tak potworzasta, a teraz jeszcze początki rdzy, wrrr..

Agatorek napisał(a)
Śliczne fotki. Przepiękne są te podwójne tulipany.

Też jestem ciekawa tej Elisabeth, mam na nią chrapkę i miejsce wybrane już nawet. Tylko muszę się przejechać do szkółki.

A w tych donicach na tarasie, to co to jest? Bez?

Dzięki Aga Tak, w donicach mam bez Bloomerang na pniu w wersji fioletowej. Lada dzień zakwitnie I powtarza kwitnienie

A teraz magnolia w zapowiadanej nowej miejscówce. Będzie w miejscu różanego grubego kikuta. Co sądzicie o tej lokalizacji - o tyle jest fajna, że widzimy ją siedząc przy biurku, czyli w głównego wyjścia do ogródka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies