Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogródek frontowy 11:37, 27 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Lawenda?

Hej Asia o lawendzie też myślałam, ale Danusia pisała kiedyś że tam za mało słońca
No bo oczywiście zapomniałam przypomnieć że tam słońce w lecie góra do 14:30, a nad ma rosnąć rozplenica więc będzie jeszcze krócej. I jeszcze coś co tam będzie to kłuć nie powinno bo to pół metra od placu zabaw jest.
Wszystkiego po trochu 17:19, 26 lis 2017

Do góry
Joku napisał(a)
A co robisz z obciętą na wiosnę trawą typu miskant, rozplenica? Masz jakiś sposób? Pytam bo strasznie trudno się je tnie. Ja do tej pory większość cienkich badyli cięłam sekatorem. Ale widzę że jest lepszy i szybszy sposób .

To prawda że są b twarde. Dopiero raz cięłam z rozplenicy, miskanty były malutkie, trochę poszarpałam tymi nożycami, ale słabo to szło, wrzuciłam na kompost.
Wszystkiego po trochu 10:54, 26 lis 2017

Do góry
A co robisz z obciętą na wiosnę trawą typu miskant, rozplenica? Masz jakiś sposób? Pytam bo strasznie trudno się je tnie. Ja do tej pory większość cienkich badyli cięłam sekatorem. Ale widzę że jest lepszy i szybszy sposób .
Na zielonej... trawce :) 17:16, 25 lis 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Kocham brzozy, kocham rozplenica, kocham Twój ogród !

A jak się pojawi pawilon to się prezprowadzę do Ciebie

Zapraszam

W domku lokum też się znajdzie....
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:51, 24 lis 2017

Do góry
Susan

Ice Lady

rozplenica medium Boy nadal ciekawa

wyspa nr 2
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:07, 24 lis 2017

Do góry
AniMa
fakt, leje u nas non stop, nawet był deszcz ze śniegiem, ale trafiają się dni ze słońcem, wczoraj było ładnie i weekend ma taki być, szkoda, że szybko ciemno się robi, przy braku czasu trudno coś mi w ogrodzie zrobić, liście w miarę ogarniam na bieżąco.

Wojtas2101
faktycznie drzew dużo, tak jest, jak się ogród robi bez wiedzy
dziś inaczej bym zrobiła, choc chyba i tak jest nie najgorzej

jolanka
klony lubię, szkoda tylko, że szybko tracą liście, wyjątkowo długo w tym roku trzymają się na japońskim Oridono Nisiki. Na dodatek ładne wybarwienie.
Mam wrażenie, że z miłorzębami nie ma problemu, z dostępnością, ale czasami jest tak, jak piszesz

Ula
między buksami jest rozplenica Black Beuty, sama się wysiała, niestety muszę ją stamtąd zabrać, bo wielka i zadusza mi tam róże.
Wysokie odmiany molinii też fajne, wiosną będę dzielić, bo ciut zmian jednak zrobiłam, długo byłam niezdecydowana, ale już rośliny przeniosłam, to...
kusi mnie wprawdzie teraz je dzielić, ale chyba za późno, chyba że te 13 na plusie będzie do stycznia;
tłumaczenie zrobi koleżanka, na razie nie ma do tego głowy.

ElżbietaFranka
Elu dziękuję
W poprzednim roku też miałam heliotropy w donicach, w słońcu zapach obłędny; kupuję gotowe sadzonki, nie są tak drogie, a efekt szybki
Robię się coraz wygodniejsza i bardziej leniwa, więc muszę jakoś sobie w ogrodzie upraszczaćdziś ma być u nas słonko, może coś poczyszczę na rabatach; chcę jeżówki przenieść i podzielić, tylko czy nie za późno??
pozdrawiam
Sylwia
jestem zagoniona; pomagam koleżance, ma strasznie trudną sytuację z rodzicami, zbliżają się do 90, mama jej ma Alzheimer, tata zwariował chyba, nie mieszka w Polsce, nie da rady nimi się zająć, trzeba wymyślić rozwiązanie, a te są kosztowne, nie wiem czy to udźwignie, państwo nasze nie pomaga, zresztą z moją mamą tez mam problem, też Alzheimer i musimy coś z bratem zrobić, spać nie mogę, jak o tym myślę. A koleżanka w takim stanie, że o jej zdrowie psychiczne się martwię
a co do ogrodu, pewnie za dużo tych roślin, choć każdą lubię, czas pokaże jak to dalej będzie w moim ogrodzie

trafiła się wolna chwila i słońce listopadowe
aparat był w użyciu, choć ostatnio wyleguje się w szufladzie najczęściej
marcinki w wazonie
na zewnątrz i się wybarwiają

hortensja pnąca i jej kwiatostany
śmiecą wiosną okrutnie

koraliki berberysa

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:47, 23 lis 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Która to trawa tak spektakularnie rośnie Ci za tą ławeczką??

Za ławeczką rośnie rozplenica Hameln. To najtrudniejsze stanowisko, a rośnie najlepiej.

AgataP napisał(a)

Gruszko co to jest to żółte? modrzew formowany?

To modrzew Kórnik; Zakupiony jako element jesiennej kompozycji z berberysami Erecta i Green Carpet. Niestety. Okazał się mieć zbyt krótką nóżkę i trzeba było szukać mu nowej miejscówki. Tnę go w kulkę.

Zoja, o tej porze roku najbardziej doceniam zimozielone rośliny. One stanowią punkt odniesienia dla pozostałych roślin. Nie muszą być ciągiem, ale porozrzucane na rabatach robią dobrą robotę.
...uDany ogród 07:29, 22 lis 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Jak zwykle podziwiam zdjęcia, większość rozszyfrowałam, ale przy tej fotce poległam - co to?

Gosiu ten rozczochraniec to rozplenica japońska

Mirkowy ogród (początki) 23:46, 19 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Sylwia to Rozplenica Purle Magesti.Jest to trawa jednoroczna.

Piekna ta rozplenica, ale jednoroczna i tu jest problem.
Mirka, ale jakie ty masz rzadeczki tych wysiewow. Robisz wszystko z glowa. Jak bedziesz ogrod robila wszystkie rosliny bedziesz miala pod reka, a nie tak jak ja w szkolkach.
Teraz jakbym zaczynala tez bym siala, ale bylo minelo juz nie chce niczego wiecej bo sie za tyram.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:30, 19 lis 2017

Do góry
Rozplenica Moudry nie mieści się w obiektywie

Mirkowy ogród (początki) 20:00, 18 lis 2017

Do góry
Sylwia to Rozplenica Purle Magesti.Jest to trawa jednoroczna.

Droga do spełnienia 14:47, 17 lis 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Na poprzedniej stronie oglądałam jeszcze piękne jesienne ujęcia.
I miałam pochwalić trawki.Najładniejsze te kotki i te smuklw6.
A tu na tej stronie , niespodzianka. Szron, przymrozki brr. Ale te kotki trawiaste i oszronione sam piękne. Jaka to trawa ??

Aniu to rozplenica black beauty
dzisiaj dla odmiany leje jak z cebra
Ogród bacowej 00:05, 17 lis 2017

Do góry
Ciekawa jestem rozplenic, o których pisałaś Ewa u mnie. Te moje-twoje mają takie delikatne kotki. Czasami widzę na innych fotkach grube szczoteczki.
Fajne są.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1839-rozplenica-japonska-pennisetum-alopecuroides?page=18
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:11, 14 lis 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ależ Halinko bujne i dorodne u Ciebie trawy Tylko podziwiać...
Miskanty, rozplenice - jak marzenie

Powiedz mi na jakim stanowisku rosną u Ciebie Miskanty ML - w pełnym słońcu, czy w bardziej cienistym miejscu? Podobno lubią wilgotne podłoże?

Pytam, bo zastanawiam się nad posadzeniem ML kawałek wzdłuż ogrodzenia, na skarpie jako takiej przesłony (sezonowego żywopłotu). Jest tam pełne słońce ale raczej sucho (wiadomo woda ze skarpy szybciej ucieka)

Miskantty Ml rosną u mnie r różnych miejscach .te największe to w słońcu prawie cały dzień ale mam też w miejscach gdzie nie ma tak długo słońca i też są piękne choć nie tak duże .Przyrosły tak wielkie bo jak pisałam raz w roku podlałam je pokrzywą i więcej tego nie zrobię bo wyrosły giganty .nie podlewałam ich specjalnie choć te wielkie były przed przesadzonymi buksami więc wody ciut więcej też nie chcacy dostały.Szczerze mówiąc z tymi wielkimi mam problem.na wiosnę co drugą kępę muszę wykopać bo buksy nie mają słoneczka.;d Rosną na płaskim terenie.A to zdjęcie tych gigantów z dzisiaj 14 11 2017. Pierwsza po P str to rozplenica Medium Boyl jedna z wyzszych .
Na zielonej... trawce :) 13:22, 11 lis 2017

Do góry
Kocham brzozy, kocham rozplenica, kocham Twój ogród !

A jak się pojawi pawilon to się prezprowadzę do Ciebie
Lawendowy zawrót głowy 12:25, 10 lis 2017

Do góry
Gosiu to z tyłu to rozplenica Big Boy ta duża a przy ziemi hacone aureola
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 08:19, 10 lis 2017

Do góry
Szukaj w nowościach, może taka mała żółta rozplenica:
Pennisetum alopecuroides 'JS Jommenik'?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:14, 07 lis 2017

Do góry
nicol21 napisał(a)
Mini-rabatki frontowe dobrze się rozrastają. Ciekawe czemu jedna rozplenica odmówiła kwitnienia. Oby za rok pokazał sięz dobrej strony.

Czekam aż hakone się rozrośnie bo przyda się trochę jaśniejszego koloru na rabacie.
w słoncu brązowe trawy mająpiękny kolor! Super wygląda też to że tak ładnie układa ją wiatr i w grupie wygląda dużo ładniej niż gdybym miała pojedyncze krzaczki tylko. Pewnie w przyszłym roku będę miec sporo siewek bo ona ładnie się rozsiewa.

Super to wygląda!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:59, 05 lis 2017

Do góry
Mini-rabatki frontowe dobrze się rozrastają. Ciekawe czemu jedna rozplenica odmówiła kwitnienia. Oby za rok pokazał sięz dobrej strony.

Czekam aż hakone się rozrośnie bo przyda się trochę jaśniejszego koloru na rabacie.
w słoncu brązowe trawy mająpiękny kolor! Super wygląda też to że tak ładnie układa ją wiatr i w grupie wygląda dużo ładniej niż gdybym miała pojedyncze krzaczki tylko. Pewnie w przyszłym roku będę miec sporo siewek bo ona ładnie się rozsiewa.

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:38, 05 lis 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ta rozplenica, która Ci tak rośnie jak na drożdżach, to mi na Moudry wygląda. Przywiozłam sadzonkę w czerwcu od Irenki, wtedy też podzielona była i urosły obie podzielone jak głupie...kotki większe od Hameln ma i ciemne.

Tulipanki kwitnące przypominasz My wczoraj sadziliśmy ostatnie

Zdrówka życzę!!!

Na to wygląda ,że moudry kotki ma duże i brązowe a liście szerokie

cebulek mam do posadzenia jeszcze sporo ...jutro może uda się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies