Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 10:30, 13 gru 2017

Teraz jadę do pracy

Popatrz na ten ogród:

też są bukszpany, dużo bylin, roślin okrywowych, ciekawych iglastych dających np. żółty kolor. Świerki serbskie

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-inteligentny

Instagram Ogrodowiska
Izabela36 10:59, 13 gru 2017

Ogród lesny, jak mój...ale ten jest poukładany, gustowny...jest poprostu Twój.
Siadam ogladam i podziwiam. Bede dumać i porównywać.
Zrobię poprawnie moj projekt i go zeskanuje jednak.
Danusiu wiem, że pomoc dotyczy jednej rabaty, jest to jasne - wielkie dzieki.
Ale jestem przekonana, ze jak nadasz mi kierunek to ja pójde tym tropem dalej.
Gdybys jednak sie nudziła... oczywiscie jest to niemożliwe, ale cuda sie zdarzają, zblizaja sie Świeta jednak to dgybyś łaskawym okiem tak szybko zerkneła na całość i wystarczy juz takie cos ... Iza powieksz plame funki, dosadz rododendrony, wywal krzewuszki bo możesz wstawić tam rząd traw, piwonia drzewiasta jest jedna dokup wiecej i posadz tu i tu...bedę ci dozgonnie wdzięczna.
Dlaczego...bo mam w maju Przyjecie i to jeszcze w ogrodzie...
Izabela36 13:54, 13 gru 2017

Udało mi sie poprawić i uzupełnic rzetelnie wszystkie rosliny i reszte.
Spis roslin zrobiłam , bo na kartce nie mam miejsca. Zaraz to przepisze...a jest tego troche.
Rysujac ten projekt zauwazyłam, że mam duzo roślin ale w pojedynczych sztukach. Twoja zasada jest wybór kilku gatunków po kilka egzemplarzy i sadzone w plamy. Tak chce zrobić...musze ograniczyc sie do gatunków ładnych, efektownych a reszte wsadzić do lasu za płot ....do przechowalni.
Tylko jak wybrac te gatunki warte dokupienia w wiekszych ilościach, od tych mniej porzadanych.?
Lubie to robić....zmieniać, uzupeniac, kombinować. Ale nie przekombinować!!!
Zrobie to, napewno mi sie uda....z Twoja pomoca Danusiu.
Izabela36 16:06, 13 gru 2017

1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
skarabeusz 17:29, 13 gru 2017

Moim skromnym zdaniem, zacznij robić etapami/rabatami/wystawami, bo szczerze powiem twój spis nie zachęca do czytania. Pojedyncze pytania na temat projektowania to jedno, a plan ogrodu to raczej we własnym wątku..
Izabela36 19:17, 13 gru 2017

skarabeusz napisał(a)
Moim skromnym zdaniem, zacznij robić etapami/rabatami/wystawami, bo szczerze powiem twój spis nie zachęca do czytania. Pojedyncze pytania na temat projektowania to jedno, a plan ogrodu to raczej we własnym wątku..

Oczywiscie zgadzam się z Tobą, ale zadajac pytania Danusi nie myślałam, iż będę rysowała plan swojego ogrodu, niemniej jednak bardzo sie ciesze, że to zrobiłam, bo w trakcie rysowania spojrzałam innym okiem na to wszystko. Planując jedna rabate trzeba odnieśc sie do całosci, zobaczyc jakie sa rośliny w ogrodzie, jaka gleba - stad powstał projekt całości.
Jeżeli Danusia zdecyduje o moim własnym wątku - to czemu nie...odważę sie i to zrobie. Ale troche sie boję - nie ukrywam, bo jestem jeszcze nie "taka ładna" jak Wy.

Ewaa_91 09:35, 14 gru 2017

Danusiu a czy byłabyś w stanie doradzić mi w sprawie obsadzenia mojego tarasu? Nie ukrywam ze jest to dla mnie portretowa sprawa gdyż dopiero zaczynam tworzyć swój ogród. Zywoplot jest do usunięcia, chciałam zostawić tylko fioletowy bez. Myślałam o hortensja ch, rododendronach i jakichś zielonych iglakach, może jakaś trawa między tym, dereń, sama nie wiem jak to ugryźć, od czego zacząć na sanej górze myślałam o czymś troszkę wyższym, podobne jak ten zywoplot ale czymś nieregularnym.
Gardenarium 09:56, 14 gru 2017

Izabela36 napisał(a)

Oczywiscie zgadzam się z Tobą, ale zadajac pytania Danusi nie myślałam, iż będę rysowała plan swojego ogrodu, niemniej jednak bardzo sie ciesze, że to zrobiłam, bo w trakcie rysowania spojrzałam innym okiem na to wszystko. Planując jedna rabate trzeba odnieśc sie do całosci, zobaczyc jakie sa rośliny w ogrodzie, jaka gleba - stad powstał projekt całości.
Jeżeli Danusia zdecyduje o moim własnym wątku - to czemu nie...odważę sie i to zrobie. Ale troche sie boję - nie ukrywam, bo jestem jeszcze nie "taka ładna" jak Wy.

Oczywiście, popieram, zrób własny wątek, będzie wszystko po kolei. I zgadzam się z tobą że kompleksowo trzeba patrzeć na cały ogród,a nie tylko na wyrywkowe rabaty.
Nie będzie kłopotu z wyszukaniem wszystkiego.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:58, 14 gru 2017

Ewaa_91 napisał(a)
Danusiu a czy byłabyś w stanie doradzić mi w sprawie obsadzenia mojego tarasu? Nie ukrywam ze jest to dla mnie portretowa sprawa gdyż dopiero zaczynam tworzyć swój ogród. Zywoplot jest do usunięcia, chciałam zostawić tylko fioletowy bez. Myślałam o hortensja ch, rododendronach i jakichś zielonych iglakach, może jakaś trawa między tym, dereń, sama nie wiem jak to ugryźć, od czego zacząć na sanej górze myślałam o czymś troszkę wyższym, podobne jak ten zywoplot ale czymś nieregularnym.

Jaka jest funkcja tego trasu, czy aby ukryć się wśród roślinności, czy z tarasu chcesz obserwować cały ogród?

Żywopłocik jest fajny ale nie z liściastych, może jakaś ramka z cisu?

Albo otocz taras hortensjami Vanille Fraise? Będą się kłaniały slicznie.
Jakieś małe drzewko dające cień? Coś tam rośnie wyższego.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:58, 14 gru 2017

Ewaa_91 napisał(a)

Jaka jest funkcja tego trasu, czy aby ukryć się wśród roślinności, czy z tarasu chcesz obserwować cały ogród?

Żywopłocik jest fajny ale nie z liściastych, może jakaś ramka z cisu?

Albo otocz taras hortensjami Vanille Fraise? Będą się kłaniały slicznie.
Jakieś małe drzewko dające cień? Coś tam rośnie wyższego.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies