Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 19:55, 15 sty 2018

Asiu, Aniu są zrobione z zaprawy klejowej, stare bawełniane szmaty moczyliśmy w tej zaprawie i narzucaliśmy na te donice kiedyś trafiłam na coś takiego w internecie i od dłuższego czasu chciałam spróbować a że mi się obecne donice nie podobały więc spróbowaliśmy
Monia81 20:00, 15 sty 2018

Anda napisał(a)
Laczke robisz? Gdzie ja planujesz i co bedziesz sadzic?

Ewuś tak jak pisałam wcześniej w zeszłym roku przy wsadzonych drzewach rosła trawa, zawsze ją kosiliśmy a w zeszłym roku zostawiliśmy ją rosły maki, chabry, krwawniki i inne jeszcze polne kwiatki, których za bardzo nie znam i tak ją zostawiliśmy i dopiero we wrześniu kosiliśmy na jesieni wsadziłam krokusy, teraz bym chciała posiać rumianek, wierzbówkę kiprzycę, dzwonki, gipsówkę, orliki i zobaczę co jeszcze uda się posiać
Monia81 20:03, 15 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Włąśnie eMusiowi pokazuję, że nie tylko z nas takie oszołomy co zima działaja, świetne domki a doniczki na pewno o wiele lepiej wyglądają
Zastanawiam się tylko czy beton nie zacznie odpryskiwać od plastiku....może dobrze byłoby go wzmocnić pielucha tetrową i nałożyć jeszcze jedna warstwę...tak się tylko zastanawiam

Sylwuś dziękuję, bierzemy przykład z najlepszych te doniczki na zaprawie klejowej i tak jak piszesz wykorzystywaliśmy stare szmaty, moczyliśmy w rozrobionej zaprawie i nakładaliśmy na donice, kiedyś na internecie widziałam coś takiego
Betonowe donice i inne takie tam mamy robić w wolny weekend tak jak pisałaś teraz zrobimy bo w sezonie inny zakres prac się szykuje
Monia81 20:08, 15 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czytam o wyborze drzewek.
To zawsze trudny wybór. Klon to bardzo duże drzewo, śliwa rośnie nieduża. Sprawdź, czy klon nie zacieni zbyt dużej powierzchni. Pod brzozą można też zamontować pionowo solidną kantówkę 10x10cm i w sezonie połączyć ją z brzozą hamakiem. Uwielbiam latem polegiwać w hamaku w swoim zagajniku brzozowym.

Haniu masz rację drzewa i ich wybór to trudny orzech do zgryzienia, toż to ramy ogrodu Ja te klony bym chciała szczepione akurat na tą rabatę, tak więc aż takich rozmiarów nie będą miały, jak te zwykłe, u mnie dużo cienia nie ma na działce jak na razie, mam nadzieję, że z czasem go przybędzie troszku, bo patelnia to nie dla mnie
Pod brzozą planujemy taki kącik wypoczynkowy z huśtawką, ale Twojego hamaka w tym Twoim zagajniku brzozowym to zazdroszczę, ten szum liści, ach rozmarzyłam się
Margerytka40 21:17, 15 sty 2018

Wpadłam obejrzeć carexy,fajnie wyglądają. Dzięki Monia
Monia81 18:35, 17 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Wpadłam obejrzeć carexy,fajnie wyglądają. Dzięki Monia

Asiu nie ma za co
Monia81 18:43, 17 sty 2018

Wiecie co, przez ostatni prawie rok, od momentu kiedy jestem na forum chciałabym sobie uporządkować wszystko co mam w głowie, dlatego też chciałabym zaplanować sobie każdą rabatę, mam je w głowie, dlatego chcę je przelać na papier chciałabym, żebyście ewentualnie naprowadzili mnie na dobre myślenie, gdy coś będę chrzanić
zastanawiałam się długo nad stylem ogrodu jaki bym chciała, dużo wątków już przeczytałam całych i nadal czytam, gdyż jest to kopalnia wiedzy podoba mi się styl formalny ale taki nie do końca tzw styl kombinowany lubię mieć porządek, ale z lekkim szleńczym bałaganikiem mam nadzieję, że mnie zrozumiecie kurczę rozpisałam się chyba za bardzo...
Monia81 18:58, 17 sty 2018

Zacznę od przypomnienia widoku z końca sezonu, aby było widać kształt rabat, wkopany zostanie kamień na obrzeżach, bo nie zdążyliśmy tego skończyć

chcę zacząć od mojej rozchodnikowej rabata długa 16,5 metra na 1,90 szeroka
tak wyglądała w sezonie

Tak bym widziała zmianę:
- brakuje mi drzew więc chciałabym na tą rabatę wrzucić kolumnową Amonagawę - sztuk 3
- rozchodniki przeplatane byłyby z rozplenicą hameln, bo mi się to bardzo podobało
- na obrzeżu zostawię carex gold band- byłam z niego zadowolona, mimo iż był w słońcu
- na początku rabaty od strony domu miałam wsadzone 3 sztuki miskanta purpurascens- zamieniłabym go miskantem dorning ingrid- bardziej przypadł mi do gustu
- jesienią wsadziłabym narcyze białe i w carexy szafirki bo uwielbiam te kwiatuszki
No i co powiecie, namiąchałam za bardzo...

Anda 19:30, 17 sty 2018

Amanogawy dorastaja do 2x8 m (moze w PL nie ) Troche waska chyba ta rabata...
Poza tym plany fajne Rozchodniki z rozplenica wygladaja bardzo ladnie. Szafirki w carexach super. Nie bedzie widac ich zoltych lisi po przekwitnieciu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 21:23, 17 sty 2018

Anda napisał(a)
Amanogawy dorastaja do 2x8 m (moze w PL nie ) Troche waska chyba ta rabata...
Poza tym plany fajne Rozchodniki z rozplenica wygladaja bardzo ladnie. Szafirki w carexach super. Nie bedzie widac ich zoltych lisi po przekwitnieciu

Ewuś a co byś ewentualnie zamiast amonagaw polecała, chciałam, żeby na wiosnę kwitło, no i było wąskie myślałam, że właśnie amonagawy nadadzą się na tą rabatę bo są wąskiego pokroju i dadzą tam radę...no to się chyba przeliczyłam...