Hmmm, a przy założeniu, że na dole zostaje to co teraz tam rośnie?
kosodrzewiny, tawuły golden princess, rozplenice hameln, rozchodniki o kremowo-żółtych kwiatach i ciemnych łodygach, fioletowe szałwie i białe jeżówki?
A z mojego nieba nie spadła ani kropla, ziemia pęka...
Susza...chyba będzie powtórka z rozrywki. Mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i popada w tym tygodniu choć przelotnie.
Poleżałam dzisiaj na leżaku,
a potem biegałam z miarką i mierzyłam, czy aby na pewno zmieścimy się w tym mikro domku, wydaje mi się że tak, ale to czas pokaże
W ogrodzie jest teraz cudownie, chodzę w kółko i się zachwycam. Kwitnie coraz więcej kwiatów u mnie głównie w jedynym słusznym kolorze Mam biało
Nawet za płotem jest pod kolor
a w ogrodzie zaczynają kaliny i tawuły szaleją. Kocham ten czas
podcięłam świerka i zrobiło mi się nowe lokum , dojdą hosty
Dziękuje Ula, oj tak juz jest bardzo kolorowo bo i zlotliny i tawuły i rodki i dużo tulipanów kwitnie, barwinek całymi dywanami no i moje ulubione niezapominajki
Popatrz jak ten nasz klon juz duzy prawie 3m a jabłonie zawsze kwitły w maju no tak sie zmienia klimat chodz ta susza jest przerażająca
Ja jeszcze nigdzie nie byłam, ale czuję że po świętach to nadrobię
Chciałabym Kiku w ogrodzie, ale powiem szczerze że miejsce się kurczy w zastraszającym tempie ... może wsadzę ją w warzywniku na środku zamiast abisynki. Jeszcze nie wiem... No i dwie Umbraculifera, ale to dopiero przed dom zamiast kolumn
W sumie to potrzebuję tylko trochę bylin głównie jeżówek, ostróżek i floksów. Z krzaków chyba trzy albo cztery kaliny. Chcę jeszcze magnolię gwiaździstą, kwaśnodrzewa konwaliowego i śniegowca wirginijskiego. To na tyle, o reszcie pewno dowiem się w szkółkach
Na buki nie mam miejsca...
Tup, tup, tup... kolejny przesympatyczny spacerek zaliczony.
Wczoraj byłam pierwszy raz po zimie w szkółce i polowałam na kaliny, ale u nich krucho. Za to przywiozłam 2 tawuły szare i odkupiłam azalię anneke, oraz 2 powojniki. Były piękne wiśnie kiku-shidare, wysokie prawie 3 metry, ale cena mnie powaliła. Buki też mają niestety w cenach z górnej półki, bo ja chcę wysokie. Cóż za miesiąc kupię
Elu, wersja druga moja, to miało byc posadzenie jej właśnie w rogu trawnika, tak jak magnolię, tylko po drugiej stronie, jako soliter.
Mąż się uparł, żeby rosły w miejscu widocznym na fotce, ma tam sporo miejsca, pół wielkiej rabaty. Na razie stoi, będę prowadzić negocjacje w domu
Na razie wszędzie u mnie hula wiatr, bo szmaragdu i drzewa jeszcze nie wysokie. Za 2-3 lata będzie lepiej.
Tak tak, trawa będzie dzisiaj koszona, powinnam ją już z 3 dni temu skosić ale robiłam najpierw kanty. Odwrotnie niż zwykle. I od dzisiaj będę ją kosić jak zawsze co 4 dni Prowadziłyśmy ciekawe dysputy na wątku o trawniku, to ja
Dziękuję, rzeczywiście roślin sporo, będzie pewnie za kilka lat przerzedzanie
Ciekawa jestem przedpłocia, jak miskanty i tawuły urosną. Chciałabym tawuły ciąc w prostopadłościan, ale zanim się złączą to dużo czasu upłynie.
Nigdy nie okrywałam, zresztą ja nic nie okrywam, co ma być, to będzie
I tak jeszcze lawendy zostały do obróbki, buksy, róże pnące i tawuły, wszystko opóźnione, a niby robię non stop.
Jola dziękuję a korę kupuje moją małą osobówką -wracając z pracy po drodze wrzucam 10 worków i tak kilka razy -musze jeszcze z 10 takich kursów zrobić -bo po tych przeróbkach wszędzie jej brakuje
Pozdrawiam cieplutko też
a Babcia już ma lepiej -mam nadzieję …..
Ślicznie wiosennie u Ciebie zwłaszcza po tych przeróbkach, na froncie też super to wygląda, ja na moje nadal nie mam koncepcji. Roślinki stoją w doniczkach i mocy urzędowej nabierają
Z korą jest super ja też uwielbiam rabaty świeżo wysypane korą jak jeszcze jest taka hmmmm nie spłowiała, nie wyschnięta taka "świeża"
Ty widzę kupujesz ją na palety ja co jadę do Castoramy ,to tylko tyle ile się do bagażnika zmieści
A tak w ogóle to jak patrzę to mam wrażenie, że u ciebie jakoś wszystko do przodu, bardziej rozwinięte, klony masz już kolorowe u mnie jeszcze w głębokich pakach, tawuły ledwo listki puszczają choć fakt dość mocno je ogoliła ale może to i dobrze bo po wczorajszej nocy to nie wiem, czy by nie obmarzły. Magnolie mi pomroziło mam nadzieję, że tylko je.
Współczuje odejścia babci, przykre to ale cóż... życie.
Pozdrawiam cieplutko
Powojniki w Kr... Ania mi kupowała.
A co do cięcia to miałam pomocników. Dla mnie za wysoko niektóre drzewa i nie mam takiego sprzętu aby sięgnąć.
Tawuły, pięciorniki wcześniej przycinałam.
Teraz były przycinane pęcherznice i iglaki. Trawnik też dostał nawóz.Na starych trawnikach była wertykulacja i nawóz , na nowym sam nawóz bez wertykulacji.
W sadzie też się dzieje, dobrze ,że wcześniej przycięłam drzewa owocowe. Jest mnóstwo kwiatów.
Kasiu moje obie trzmieliny są w słońcu ja już tylko nie mogę sie doczekać aby były takie duże na razie mam do kolan.
Aż tak traw nie zagęszczę też jesienią te kępy co mam były ekstra, może podosadzam parę ale odstepy i tak wyjdą, zresztą podobnie chcę zrobić z jeżówkami mam 9 pojedyńczych, jeszcze dosadzę bo miejsca mam sporo a w zaprzyjażnionej szkółce powiedzieli mi że będą mieć 20 odmian w tym roku.
A jak myslisz tam gzdie mam hortensje i tawuły miniatury chcę kupić 4 seslerie heufflera i coś jeszcze, choć nie wiem co moze rozchodniki?
Gosiu ja wiem że nam sie rozrosną tylko ja w gorącej wodzie kąpany już bym chciał takie mieć jak Kaśka
Haniu dziękuję za propozycje krzewów, muszę się im przyjrzeć i wybrać coś ciekawego. Przypomniało mi sie, że mam jeszcze w zanadrzu 3 berberysy erecta, budleję black knight i perukowca royal purple - zamawiałam jakieś 1,5 mc-a temu i jeszcze czekam
Tego świerka kupowaliśmy jako serbskiego ale on mi coś nie pasuje na takiego dlatego określam go jako pospolitego, muszę zrobić mu fotkę to może mi podpowiecie kto zacz
Co Ty Haniu, teraz są odmiany o dwubarwnych liściach, albo kolorowych , kwitna długo i po przycięciu powtarzaja kwitnienie, a jak kwitną to jest jeden kwiat, czasem z pod kwiecia liscie mało widoczne, to też zależnie od odmiany