Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

W samym słońcu 22:04, 15 wrz 2018

Do góry
Toszka dała mi do myślenia odnośnie zimozielonych i chyba tylko je plus 2-3 trawy dałabym pod dom. Tylko co posadzić, żeby nie było za duże?

Może tawuły po brzegach ( 5 sztuk w sumie to dwie odmiany są) i 2-3 Miskanty jednak. Gdzie i ile dać Danic?
Co jeszcze to pojęca nie mam
W samym słońcu 20:46, 15 wrz 2018

Do góry
Zoja- Tam glina jest wywalona niemal na samą górę ( jak rura była wkopywana). Skalniakowe rośliny średnio mi się widzą niestety.
Cóż, zarośnie znowu perzem i innymi chwastami i będzie znowu "ślicznie", tyle tylko,że niepotrzebnie darń zerwałam.
Odechciało mi się robić cokolwiek już...no, ale po niedzieli sprawdzę jakie tam pod tujani pH, dodam mączki i siarki i posadzę te hortensje co nam. Zamówię jeszcze trawy..tylko bije się z myślami czy Miskant ML czy Rozplenice co Toszka pisala . W sumie na żywo chyba żadnej z tych traw nie widziałam :/ posadzę też tawuły pod dom i finito. Trzeba będzie pomyśleć co tam posadzić, ale to nie w tym roku
W samym słońcu 10:40, 15 wrz 2018

Do góry
Tak, rozchodniki już wykreslilam
Limelight już zamówiłam,więc one będą na pewno,w sumie będę mieć 8 sztuk.
Anabelle spryskalam ostatnio topsinem i jutro jak nie będzie padać, nie wiem czy nie za duży odstęp czasowy od pierwszego psikania,ale robię na czuja.
Mam je i są ok, ale jakoś do mnie nie przemawiają jak Limelight. Narysuję to tak jak odpisałaś

Rabatę nr 2 widzę częściowo,nie widzę jej w całości z żadnego okna.
Danica już spore są,więc przyjmuje,że będą miały niedługo metr. W tym roku porządnie przyrosły.

Czyli dać 3 w tyle rabaty? Tzn w rogach i na środku? Pomiędzy nimi Sundae?

Kurcze, aż tak mocno Tawuły nie cielam jeszcze, pewnie jakieś 15 cm zostawiałam. Na wiosnę machnę mocniej.

Jakbyś zaproponowala, co dać pod dom? Narazie nie mam tu nic kupione, więc to nie jest powiedziane,że musi tam być. Czy posadzić je przed hirtensjami czy na brzegach

Mają tu sąsiedzi szpalery tuj, więc widze jak one wyglądają i szczerze to u niektórych to aż za dużo ich jest tuje, cisy. Fajnie zima wygląda, ale latem jak nie maja za bardzo kwitnących kwiatów to nie wygląda to już za ciekawie. Przynajmniej te co ja widzę być może kiedyś zmienię zdanie

Widok z okna - ten akurat mam na drzewka owocowe a w przyszłości drzewa owocowe- te będę widzieć z kuchni i salonu

Spróbuję to narysować
W samym słońcu 09:46, 15 wrz 2018

Do góry
Tuje w żywopłocie to nie rośliny bazowe...to ściany "domu". Wiem, ze masz młode i jeszcze tego nie widzisz, ale masz wyobraźnię i nie zawahaj się jej użyć

Roślina bazowa jest jak element architektoniczny...wspólny mianownik dla całości ogrodu...jak motyw w muzyce przewijający się od początku do końca

Reszta, to ozdobniki...zapychacze czaso-przestrzeni

Hortensje zbyt krótko kwitną...a zimą -prawdę powiedziawszy - zupełnie nie zdobią.

Dodatkowo niezwykle ważny jest element estetyczny widziany z okna. Może latem nie przywiązujemy uwagi do tego szczegółu, ale zimą i wiosną taki widok z okna niezwykle cieszy...i napawa optymistyczną energią.

Dlatego tak ważne jest zaplanowanie rabat na 4 pory roku. I ważne są elementy zimozielone. Żywopłot tego nie zastąpi.
Czy rabatę nr2 widzisz z okna?

Tawuły japońskie ja bym dała pod dom. Nawet jeśli śnieg spadnie i je połamie to nic się nie stanie...ja swoje co wiosnę ścinam nisko na 5-10cm i odradzają się jak Fenix. Czym starsza tawuła tym mocniej odbija.

Tuje Danica wcale nie są miniaturkami. Dość szybko potrafią mieć metr średnicy. I trzeba je w związku z tym systematycznie strzyc, aby utrzymać zaplanowany gabaryt.
Dodatkowo tuje nie lubią dotyku, bo błyskawicznie w tym miejscu zamierają. I niestety, to nie bukszpan lub cis, że w dwa sezony zabudują dziurę.
Dlatego proponuję nie dawać ich w środek rabaty, a jedynie dać po bokach...lub w rogach rabaty.

I mam zastrzeżenia do rabaty nr1. Popatrz na rysunek...juz na nim widać, że jest źle wyważona. Wydaje mi się, że tak długi szpaler Limek w stosunku do Anabelek i traw jest nieproporcjonalny i przez to niepokojący...nie mający równego rytmu nasadzeń.
Proponuję dać sekwencję
5 anabelek
2 miskanty (a może rozplenice Hameln?)
4 limki
2 miskanty
4...i teraz zdecyduj czy znów Limki czy Anabelki. Jesli Anabelki to w pierwszej sekwencji daj tylko 4 a nie pięć. Utrzymasz lepsze proporcje na całej długości.

Rozchodnika na tej rabacie nie sadź, bo za dwa sezony nie będzie miał słońca
W samym słońcu 09:09, 15 wrz 2018

Do góry
Całość wygląda mniej więcej tak.

Mój plan obejmuje przeważnie roślinę bazową, czyli tłem są tuje ,potem hortensje.
Większość roślin to są takie moje nie kupowane i raczej wolałabym ich nie wyrzucać

Zacznijmy od największej
Aktualnie rosną tam rośliny za ciasno posadzone, część rabaty jest przekopana z kora i obornikiem,czekam na mączkę cały cały czas.i znak sygnał od Toszko czy mogę sadzić hortensje czy nie, bo wówczas bym musiała przesadzić Limelight a pod Anabelle przygotować dołki.
Co tam rosnie?
5 tawuły japońskich
2;tawułki Arendsa
Parę maluch bukszpanów
2 trawy jakieś takie do 80-90 cm( turzyca być może nie mogę zapamiętać nazwy)
2 Sundae fraise
5 Anabelle i4 Limelight
Za drzwiami do ogrodu... 00:12, 15 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Elu ten długi pas przy wjeździe to musi być trawnik
A nawadnianie automatyczne będzie wszędzie
Miejsce gdzie jest najbardziej sucho to inne miejsce,tam też będzie polepszona ziemia i nawadnianie ale rosną tam srebrny świerk i jodła koreańska (ok.15-letnie) i zastanawiam się czy mimo nawadniania ,przy takim upalnym lecie jak to tam trawa da radę?Ale irgi tam nie posadzę,mam jedną irgę że względu na przebarwienie,trzymana w ryzach sekatorkim i ona mi wystarczyRaczej chodziło mi o coś niskiego przy samej ziemi.Chyba jednak najpierw spróbuję trawnik z nawadnianiem

Swierk i jodła ma korzenie jaka ma koronę mają korzeń palowy. Nie musisz siać trawy pod samymi drzewami. Zrób większą obwódkę z kostki jakiejkolwiek i przysyp żwirkiem pod spód daj kartony żeby żwir nie leżał na ziemi lub obsyp korą. Trochę podwyższ rabatę w ramach obwódki.
Możesz jeszcze posadzić trochę host lub żurawek aby nie było mdło pod iglakami. Taka moja propozycja.Wiem co to irga i nie musisz tłumaczyc.
Na tej obwódce zrób nawodnienie kropelkowe i będzie dobrze.

Przy samej ziemi to możesz posadzić tawuły i ciąć są bardzo ładne, jałowce płożące jest kilka gatunków. Jest mnóstwo traw pięknych niskich.

Zakręcony ogród 15:44, 14 wrz 2018

Do góry
Wiesz, ja bylinowo-różana jestem, na świerkach i innych iglakami się nie znam. Z tej rabaty na pewno wywalilabym Zebrinusa i Red Barona. Ten ostatni strasznie się rozłazi, ten pierwszy powoduje oczopląs Dodałabym dwa trzcinniki, żeby było ich 5 w sumie. Tawuły wymieniłabym na szałwie. Mniej gatunków w większych ilościach
Zamiast Bobo i Anabell dałabym jeszcze 2 rozplenice. Zamiast lawend dodałabym jakieś białe, nowej generacji, zawilce jesienne. Byle nie Honorine bo pożrą rabatę Wiosną na rabacie ładnie wyglądałyby anemony wiosenne i narcyzy
Duże pole do popisu 10:17, 14 wrz 2018

Do góry
Skrzyp kwitnie w marcu...i wtedy się sieje. W gnojówce finalnie masz przegnity i z powodzeniem możesz wzbogacać kompost.

Większym zagrożeniem w rozprzestrzenieniu się jest nieuważne kopanie i pociachanie kłączy. Z każdej maleńkiej częsci wyrasta nowa roślina.

Tak więc jesli masz kopać to tylko widłami amerykańskimi - mały głęboki kęsek ziemi i staranne wybranie kłączy.
Skrzyp uwielbia nieuprawianą glebę z stale wilgotną od spodu. Wystarczy sukcesywnie zacząć ten kawałek uprawiać, rozluźnić Mączka, dolomit, kora, gruby piasek), napowietrzyć i skrzyp sukcesywnie będzie się wycofywać. Jest to wprawdzie praca na kilka lat, ale mozliwa do wykonania.

Sadzonki możesz robić z odkładów zdrewniałych gałazek przyszpilonych w dołku, zasypanych ziemią(np. hortensje, tawuły, lawenda, azalie, rododendrony etc).
Po roku, dwóch odcinasz ukorzenioną gałązkę i masz ładną sadzonkę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:17, 12 wrz 2018

Do góry
No właśnie, jak zdrówko? Bo czekam na te tawuły z miskantami. Ale przede wszystkim wykuruj się porządnie!
Zakręcony ogród 07:38, 11 wrz 2018

Do góry
Teraz jak już rośliny troszkę zmężniały nasuwają mi się zmiany. To jedna z moich "nieulubionych" rabat . Nie dość,że hortensje po wakacjach bardzo źle wyglądają to w ogóle tam za duży misz masz jest. Do tego wszechobecne o tej porze żołędzie. Są wszędzie Część wyjada moja psica, myśli że jest dzikiem

tawuły do przeniesienia bo za bardzo kulkowo jest. Coś wyższego tam widzę, berberys jakiś kolumnowy czerwony np ? Anabelka z tyłu zostaje bo są symetrycznie po obu stronach ścieżki. Obok Anabelki Variegatus, nad którym też się zastanawiam. Tam widziałabym jakiś wyzszy przecinek w postaci małego drzewka kolumnowego. Chyba ,że dorosły Variegatus będzie wystarczający, jak myślicie ?
W samym słońcu 11:27, 06 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?

Tawuły już mam, nie wiem jakie to są, w sumie to jest ich 5-6 sztuk.

Rabata nie jest szeroka i nie zmieści mi się trawa między tujani a hortensjami :/ połowica moja nie daje zgody na zrobienie rabaty o większej szerokości, aktualnie to jakieś 220 czy 240 cm od podmurówki. Może kiedyś zmieni zdanie... A o dodatkowe 50-100 cm szerokości to nie ma opcji

Będa w przysLosci 1-2 rabaty w sloncu,nie cały dzień, ale długo, ale to nie w tym roku i nie w przyszłym raczej,więc gdzieś te rośliny muszę ulokować przynajmniej na pewien czas jeszcze mam tawułki Arendsa (?) 2- białe. Są też mała bukszpanu,ale to też tymczasowo upchne.

Idę kopać,zostało mi 40 min tylko
W samym słońcu 11:07, 06 wrz 2018

Do góry
tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:51, 04 wrz 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Chyba nie dokope sie do zdjęć nowej trawki...a przecież widziałam że koszenie już było. Jak nasadzenia?!
tych miłych producentów to ja zazdroszczę, a jak powiesz że jeszcze masz za friko to już ogóle!

Obczaiłam kompostownie w okolicy - 40l za 5eur więc chyba cena rozsądna. zastanawiam się czy taki kompost jest ok czy może jednak sobie go odpuścić?!

Trawa gęsta i piękna, muszę porobić fotki
Jakich miłych producentów, chyba już zmęczona za bardzo jestem i nie kumam
O kompost i obornik chodzi? Jeśli tak, to kompost mam za 20zł za tonę a obornik gratis, tylko muszę sobie sama zapakować i przywieźć. Zostały mi już tylko 3 worki, więc muszę jechać po kolejne.
Drogi ten wasz kompost. 40 L to mały worek. U nas na tony luzem sprzedają z kompostowni miejskiej. Odbiór własnym transportem.

Nasadzenia super, tawuły trochę przyschnięte, ale mam nadzieję, że odżyją w puszystej ziemi i wodzie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:54, 04 wrz 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
O żesz Ty,ile roboty odwalone. Już nie mogę się doczekać tego Twojego przedpłocia

Dzisiaj przekopywałam ziemię z dobrociami, miny sąsiadów bezcenne a komentarze niewybredne...
Najlepsza była jedną, która stwierdziła, że i tak mi zieleń miejską wszystko Skosiłam! Hehehe
Front walki:

Tawuły posadzone po jednej stronie, drugą zostawiam na jutro.
Jutro również dostawa roślin min. miskantów Kleine Fontanne na przedpłocie.
Po nitce do kłębka ;) 23:01, 03 wrz 2018

Do góry
Toszka, a jak policzę ile to ja tych metrów mieć będę to dałabyś radę powiedzieć ile czego być powinno tych ulepszaczy? Część rabaty mam obsadzona id 2 lat chyba- to pewnie dobrze byłoby i tą drugą część naprawić, ale to wtedy na ten czas musiałabym rośliny wysadzić ( w sumie 11 hortensji,. 5 tawuły, 2 tawułki, jakieś 2 trawy ( turzyce chyba), małe buksy.i chyba tyle.

Bo jest tak, że połowa jest przekopana i czeka, ale, że coś mnie jednak powstrzymywalo przed zakupem Hortek ( chyba że 20 szt). To teraz,we wrześniu mogę dać to co napisałaś: obornik,korę ( mam w workach),reszty nie mam, dokupić trzeba. I na wiosnę byłoby ok? A potem na wiosnę z tej części już obsadzonej i przekopać tak samo i po jakim czasie byłoby ok do sadzenia- 2 m-ce? Czy raczej bliżej 3 m-cy?

I czy w taką przygotowana ziemię na zimę mogłabym zadołować: rozchdoniki ( zbladły w doniczkach), żurawki ( koło 30 doniczek), juki, orliki?

Też poczytam to co Molinia
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:04, 03 wrz 2018

Do góry
malinia napisał(a)
Aż milo patrzeć

anna_t napisał(a)
Barwy Ty!

Miło, miło, tym bardziej, że jak wróciłam dzisiaj popołudniu od znajomej patrzę a wszystko przekopane Mój wspaniały tato wszystko mi przekopał!!! Jutro już sama przemieszam ziemię z dobrociami i od razu sadzę, bo tawuły ledwo żyją w doniczkach.
Przerwa na kawę... 09:38, 03 wrz 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Trawy tam raczej się nie nadają, za delikatne na nasze lokalne czworonogi. Do tej pory miałam tawuły i było ok. Nie chcę też dawać czegoś z większymi kolcami, bo niedajboże wpadnie na to jakieś dziecko i kłopot gotowy... Może znowu będą tawuły, tylko niskie....
tawuły są urocze i w sumie dużo pracy nie wymagają. 2 razy w sezonie cięcie i już. Widziałam też super formowany niski żywopłot z jakiejś niskiej odmiany. Taka elegancka kosteczka. U ciebie dużo tam miejsca nie ma. Masz rację z berberysami, że mógłby być problem jak dziecko wpadnie przez przypadek.
Przerwa na kawę... 13:54, 02 wrz 2018

Do góry
Trawy tam raczej się nie nadają, za delikatne na nasze lokalne czworonogi. Do tej pory miałam tawuły i było ok. Nie chcę też dawać czegoś z większymi kolcami, bo niedajboże wpadnie na to jakieś dziecko i kłopot gotowy... Może znowu będą tawuły, tylko niskie....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 02 wrz 2018

Do góry
Poza tym rabata ma 225 cm
Tuje od podmurówki posadzone są 50 cm
Tak myślałam, że hortensje posadzić 100-110 cm od tuj, ale czy to wystarczy?
Wtedy z przodu zostaje już malo,maks 65 cm- czy to wystarczy,żeby posadzić np rozchdoniki,żurawki, tawuły, tawułki. Mam też jakaś Turzycę najprawdopodobniej i jakieś trawy też bym chciała,ale to już nie w tym sezonie
Nie wiem jak to ugryźć, jak się zabrać bo rabata czeka na obsadzenie ( ale nie wiem ile hortensji kupić)
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:28, 01 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Koniecznie dodaj sporo kory do kopania, większej frakcji...zobaczysz jak na kilka lat rozluźni ziemię i ją dodatkowo wzbogaci, a miskanty bardzo lubią (jak większość traw). Tawuły tez bardzo lubią.

Ogólnie na rabatach bardzo polecam przekopywanie z korą...takie głebokie kopanie to jedyna okazja. Potem, jak rosliny będa rosły już się nie da.

Toszka, tak korę przekompostowaną też. Zawsze dodaję mam na szczęście blisko obi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies