Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

pestka56 09:15, 16 kwi 2019

Greg, możesz śmiało podzielić trzcinnika Karl Foerster nawet na 4-6 części. Do jesiesi kępy będą jak połowa tej co jest na zdjęciu. Pozostałe trawy też można podzielić. To dobry moment

Mam w ogrodzie kilka trzmielin oskrzydlonych w tym dwie compacta, które wccześniej ruszają z wegetacją i ciut dłużej trzymają liście po przebarwieniu. Kocham te ogniste plamy w ogrodzie. Szkoda tylko, że spektakl tak krótko trwa.
gosika67 11:09, 16 kwi 2019

Kasiu też nabyłam trzmielinę , też podobają mi się te plamy w ogrodzie.
Dobrze ,że są kolorowe berberysy.
pestka56 13:24, 16 kwi 2019

Mam ich w różnych miejscach 7 sztuk. Ta czerwień w słoneczną jesień jest po prostu boska

Greg, pozwolę sobie wstawić zdjęcie na którym są trzmieliny, 2 compacty i ich "duża" siostra, dla porównania koloru i kszałtu liści.
Zdjęcie jest z 13 października. Pogoda była burzowa.
Usunę wpis jak obejrzysz

greg66 13:48, 16 kwi 2019

Kasiu niczego nie usuwaj, zabraniam daj lepiej jakies namiary na swój ogród bo mi sie podoba. Jak zrobiłaś taką kępę miskantów, ja chyba robię ten błąd że kupuję po 2-3 rośłiny zamiast od razu 6-7 i obok siebie sadzić. w tynm roku podokupuję i posadzę międzu już istniejące aby mieć ten efekt.

No to ciekawe którą ja mam trzmieline ta twoje "duża" podoba mi się bardziej bo większa ale compacty znowu mają piękną czerwień.

Gosiu mam berberysy bordowe, żółte i zielone ale widzę, że dwa bordowo chyba lekko zmarzły, ciekawe zima raczej łagodna była.
pestka56 19:45, 16 kwi 2019

Eh, te duże to dopiero mają piękną ognistą czerwień. Pogoda była taka, że mało słońca było. Compaktom wystarczyło, bo one jaśniejsze, bardziej oranżowe.
Popatrz tu zależy jak słońce poświeci.
Na 2 pierwszych zdjęciach jest ten sam krzew w półcieniu, pod wierzbą mandżurską, raz od przodu, raz od tyłu.
Na 3-ciu zdjęciu jest krzew, który ma przez większość dnia słońce.

Z moimi trawami jest tak, że one są po prostu zbyt gęsto posadzone. Na początku były tylko 3 i miały luźno. Ale musiałam zabrać trawy z okolicy oczyszczalni, bo ona czeka na przeróbkę. Nie miałam innego miejsca łatwego do przygotowania i dosadziłam następne 6 sztuk. A potem wymyśliłam, że będę robić trawiasto bylinową rabatę przed tarasem i postanowiłam, że trawy na środku trawnika poczekają, aż się zabiorę za tworzenie tego nowego miejsca. Trawy zaszalały i w ciągu jednego sezonu zrobił się busz. Mam nadzieję w tym roku je porozsadzać. Są takie duże, że z jednej karpy będę mieć 4-6 sztuk po podziale. To będzie już 4 podział tych kęp w ciągu ich rośnięcia u mnie. Teraz tę kępę traw tworzy 20 miskantów, pros rózgowatych, ze 4 Spartyny grzebieniaste i 12 trzcinników. Tłok jak jasny gwint
Nie sadź tak w żadnym razie. Popatrz jak pięknie trawy wyglądają u Eli w Ptasim Raju
pestka56 19:46, 16 kwi 2019

Berberysy raczej podeschły, bo było okropnie sucho. Przytnij je. Szybko odrosną.
Gosialuk 20:18, 16 kwi 2019

Trzmieliny śliczne. Nasze też się rozrosną. Moja w cieniu niestety i z tego co widać powinnam ją przesadzić. Trawy u Eli przepiękne. Twoim potrzeba troszkę czasu.
greg66 20:36, 16 kwi 2019

Kasiu moje obie trzmieliny są w słońcu ja już tylko nie mogę sie doczekać aby były takie duże na razie mam do kolan.

Aż tak traw nie zagęszczę też jesienią te kępy co mam były ekstra, może podosadzam parę ale odstepy i tak wyjdą, zresztą podobnie chcę zrobić z jeżówkami mam 9 pojedyńczych, jeszcze dosadzę bo miejsca mam sporo a w zaprzyjażnionej szkółce powiedzieli mi że będą mieć 20 odmian w tym roku.

A jak myslisz tam gzdie mam hortensje i tawuły miniatury chcę kupić 4 seslerie heufflera i coś jeszcze, choć nie wiem co moze rozchodniki?

Gosiu ja wiem że nam sie rozrosną tylko ja w gorącej wodzie kąpany już bym chciał takie mieć jak Kaśka

No to idę do Eli.
pestka56 22:43, 16 kwi 2019

Poszukaj wątku TAR. Ona wie sporo o rozchodnikach (i wielu innych roślinach) i ma piękny choć bardzo młody ogród. To jej drugi ogród Seslerie... jestem za. Podsadzałabym turzycami także. One są niskie i większość – zielone – jest zimozielona przynajmniej częściowo. Pięknie zasłaniają ziemię, bo nie mogę nazwać ich zadarniaczami.
AniazUroczyska 00:54, 17 kwi 2019

greg66 napisał(a)
Kasiu

Gosiu ja wiem że nam sie rozrosną tylko ja w gorącej wodzie kąpany już bym chciał takie mieć jak Kaśka

.

Ja też tak mam, taka " panna " z mokrą głową, najchętniej sadziłabym tylko duże drzewka i krzaki Może to kwestia charakteru, a może wieku- kiedy człowiek wie ,że nie ma już zbyt wiele czasu.... Trzmielinkę też mam taką do kolan, krótko cieszy swoim amarantem , ale podoba mi się tak bardzo, że w tym roku dokupię następną.
KASIU- trzmieliny dorodne, cały obrazek urokliwy, a trawiszcze w swej masie- super! Czy jest sens to zmieniać? Jaka to odmiana miskantów?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies