Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

gogo 01:01, 17 kwi 2019

U Ciebie trawy ruszyły, u mnie coś kiepsko.
Nie wiem, czy miskanty Little Miss i piórówki Hameln i Hameln Gold żyją, bo nie mają nowych źdźbeł
Ruszył tylko miskant Apache i turzyce Buchanana.
pestka56 08:17, 17 kwi 2019

Greg, miskanty, prosa, molinie, w ogóle trawy wysokie przyrastają bardzo szybko. Wiele już po 2 sezonach potraja średnicę kępy.

Aniu, dziękuję za miłe słowa. Mam też ten problem, że mniej czasu mi zostało by cieszyć się ogrodem. Jakoś tak jest, że im człowiek starszy, tym szybciej lata uciekają Też chciałabym sadzić już duże, rozrośnięte drzewka i krzewy. Nie czekać. Ale one są czasem bardzo drogie Mam świerka Brewera, którego kupiłam tak dawno, że już nie pamiętam dokładnie kiedy. Wiedziałam, że wolno rośnie, ale wtedy inaczej podchodziłam do czasu. Gdy sadziłam miał 100 cm wysokości i wyglądał pokracznie. Siedziało takie w ziemi, a ja co roku martwiłam się, że przyrosty ma po 3-4 cm. Dopiero od 3 lat ruszył w górę i zaczął nabierać masy. Wreszcie jest wyższy ode mnie . Ale czy zdążę zobaczyć go tak pięknego jak ten, który zauroczył mnie lata temu w Powsinie w Ogrodzie Botanicznym? Ogród uczy cierpliwości

Trawy moje muszę rozsadzić, to fajnie wygląda, że w masie, ale w sumie jest monotonne i nie da się podziwiać w pełni ich urody.

Gogo, w tej kupie u mnie są 2 miskanty giganteus, 2 oborderowane grupy sacchriflorus, 3 zebrinus, 2 malepartus oraz kilka których odmian nie potrafię określić. Poza tym jest 7 panicum virgatum tak dawno kupione, że nie powiem, która to odmiana, calamagrostis 9 acutiflora overdam i 3 Karl Foerster. Spartina pectinata aureomarginata piękna, ale wymagająca oborderowania rośnie na wschodniej krawędzi traw.
W innym miejscu mam seslerie skalne i jesienne, niedoceniane w ogrodach, a piękne śmiałki darniowe i turzyce, które nie są trawami, ale jak trawy wyglądają. Bardzo je lubię za zimozieloność i bezproblemowość.
Nie martw się, że jakieś trawy u ciebie jeszcze nie ruszyły. Mają czas. Jeśli bardzo Cię to niepokoi, podkop kępy z boku i sprawdź, czy w ziemi są ukryte młode kiełki. U mnie stare zachartowane w bojach miskanty jeszcze nie wystawiły nowych pędów nad ziemię.
Waclaw 08:17, 17 kwi 2019

pestka56 napisał(a)
Przesadzaj Wacławie, śmiało. Mój wędrował 3 razy, zanim wreszcie uznał, że miejsce mu odpowiada i ruszył z kopyta

Dziękuję, tak zrobię.
ElzbietaFranka 13:22, 17 kwi 2019

Trzmielina długi nie rośnie po posadzeniu. Moje to 8 letnie damy. Rosły w kącie nie za bardzo po przesadzeniu mam spokój pięknie kwitną i potem program,ez zimę mają czerwone owoce jak koraliki.
U mnie posadzone w kupię i też każda inaczej się wybarwia, ale muszą być posadzone w słońcu tylko wtedy są ładne.

Miskanty są piękne już namierzylam są w pobliskiej szkółce 'sioux" i chyba silwer wanilia też są gracilimus i Memory.

Jak bym posadziła Memory z siuxami będzie pięknie - piramida wyjdzie.
Sądzę trawy bo piękne i bezproblemowe jesienią wiązanie jak chcesz a wiosna skracanie

Greg pozdrawiam
ElzbietaFranka 13:24, 17 kwi 2019

Jak Kasia może to ja też korzystam ha ha

Milka 16:38, 17 kwi 2019

greg66 napisał(a)
Danuś trawy ruszyły oprócz paru reszta już coraz wyższa
Trzmieliny oskrzydlone mam dwie i jak urosną to już to widzę te piękne krwiste plamy na rabacie, niech rosną szybko

Dzis przesadziłem hortensje, tam są tawuły miniaturowe i berberysy, co radzicie aby tam dosadzić?

Nasłonecznienie nie pełne, raczej myślałem o takiej stonowanej rabacie, może seslerie? albo co?

A może hosty?
greg66 17:21, 17 kwi 2019

Kaśka i Ela robicie to na złość, co nie
Ja już chcę taką trzmielinę a tu trzeba 8 lat czekać, o matko i córko...
greg66 17:23, 17 kwi 2019

Irenko mam do przygotowania drugą rabate bardziej cienistą i tez pod sosna tylko wielką. Tam chcę dać hosty i rośliny z białymi kwiatami, taki zakatek biało zielony.
DZięki za radę
greg66 17:28, 17 kwi 2019

Kasiu faktycznie trochę duzo masz w tej kupie traw ale efekt robi to nieziemski, może trochę tylko ująć.

Ja wymysliłem na tą nową rabatę (z hortensjami) seslerie i do niej dołożę coś może kostrzewy, chciałbym aby ta rabatka była taka trochę stonowana ale też atrakcyjna czyli wybujała.

A co do czasu który mija, własnie wczoraj mówilem żonie czemu nie zająłem się ogrodem 10-15 lat temu? No cóż wtedy byłem młodszy i chyba jeszcze to nie był czas ale teraz miałbym za to ogród
Milka 17:30, 17 kwi 2019

Lepiej późno, niż wcale
Biało-zielona tonacja rabaty, bardzo fajna
to białe piwonie i białe zawilce dołóż