Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 22:06, 18 kwi 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
No ciotka, pięknie masz.
Rabaty uporządkowane, ba! Nawet powiedziałabym posegregowane
Różanka na widoku super, rodkowa z tyłu dobrze pomyślane.
Masz bardzo dużo rodków, bardzo dużo naprawdę.
Nie wspomnę o trawniku, kancikach i całej reszcie...

Daria dziękuję
Hehe posegregowane to dobrze powiedziane, mam mamie symetrii i uporządkowania, linii prostych etc. Jak detektyw Monk

Powiem Ci, że pomysł rabaty wjazdowej z rożanką z przodu, pasem brzóz w środku i rodkową z sosnami z tyłu był chyba dobry. Pełna różnorodność a jednak jakoś uporządkowanie.
Rodków mam sporo, trochę się stresuję, żeby dobrze rosły.

Oj cioteczka ale mi słodzisz
eVka 22:13, 18 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)
Przedogródek niedawno robiłaś? Mnie też to czeka ale na razie nie mam koncepcji. Pasek mam chyba trochę szerszy od Twojego.

Przedpłocie robiłam jesienią. Pasek ma ok. 2 m szerokości.

Nie było łatwo coś wykombinować ale z pomocą O. się udało
O tak było w zeszłym roku:

ElzbietaFranka 22:59, 18 kwi 2019

effka napisał(a)

Jaki tam kłopot piękna kupiłaś. Zostaw jej dużo miejsca bo bardzo szybko rośnie. Korona to duży parasol nawet 4 m średnicy u mnie tyle ma po 5 latach. Jest bardzo okazała aby ją podziwiać musi mieć miejsce. Pięknie się przebarwia jesienią. Moim zdaniem powinnas posadzić jako solitera.
Czy twój ogród jest osłonięty chodzi mi o wiatr czy hula.

Posadz ja gdzieś w rogu trawnika.

Ewka piękna trawę masz ale już się prosi o koszenie. Dlaczego bo zacznie kwitnąć i źdźbła wtedy twardnieją i będziesz miała jeża a nie trawę.

To Ty ze mną takie dysputy prowadziłas na wątku o trawach prawda więc posłuchaj starszej koleżanki i przed świętami jeszcze skos.

Ładnie masz wszystko zrobione i dużo tych roślin nasadzilas.
Przedpłacie też dobry pomysł muszę zobaczyć co to za trawa przed plotem.

Pozdrawiam Wesołego Alleluja
malinia 06:36, 19 kwi 2019

effka napisał(a)

Szpadelek półksiężyc, wybieram darń, wyrównuję ręką ziemię na brzegu kanta a potem zwykłymi nożyczkami tnę linię brzegową trawnika, bardzo nisko. Tak wiem, schizowo to brzmi

zawodowo chciałabym tak u siebie
Zuzka25 07:06, 19 kwi 2019

Pięknie u Ciebie w ogrodzie Uwielbiam taką soczystą zieleń. Moje piwonie jeszcze w donicach czekają. Ile lat ma Twoja lawenda? Ja swoją chyba za mocno przycięłam.
Ja też mam manię symetrii i lubię geometryczne rabaty, czasem próbuję z tym walczyć, ale nijak, nie wychodzi.
asiak 08:05, 19 kwi 2019

U lalala
Oczy nacieszyłam przed pracą
Zakrecona 08:30, 19 kwi 2019

Ewa, no pięknie po prostu jest Wesołych Świąt!
eVka 09:30, 19 kwi 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

Jaki tam kłopot piękna kupiłaś. Zostaw jej dużo miejsca bo bardzo szybko rośnie. Korona to duży parasol nawet 4 m średnicy u mnie tyle ma po 5 latach. Jest bardzo okazała aby ją podziwiać musi mieć miejsce. Pięknie się przebarwia jesienią. Moim zdaniem powinnas posadzić jako solitera.
Czy twój ogród jest osłonięty chodzi mi o wiatr czy hula.

Posadz ja gdzieś w rogu trawnika.

Ewka piękna trawę masz ale już się prosi o koszenie. Dlaczego bo zacznie kwitnąć i źdźbła wtedy twardnieją i będziesz miała jeża a nie trawę.

To Ty ze mną takie dysputy prowadziłas na wątku o trawach prawda więc posłuchaj starszej koleżanki i przed świętami jeszcze skos.

Ładnie masz wszystko zrobione i dużo tych roślin nasadzilas.
Przedpłacie też dobry pomysł muszę zobaczyć co to za trawa przed plotem.

Pozdrawiam Wesołego Alleluja

Elu, wersja druga moja, to miało byc posadzenie jej właśnie w rogu trawnika, tak jak magnolię, tylko po drugiej stronie, jako soliter.
Mąż się uparł, żeby rosły w miejscu widocznym na fotce, ma tam sporo miejsca, pół wielkiej rabaty. Na razie stoi, będę prowadzić negocjacje w domu
Na razie wszędzie u mnie hula wiatr, bo szmaragdu i drzewa jeszcze nie wysokie. Za 2-3 lata będzie lepiej.

Tak tak, trawa będzie dzisiaj koszona, powinnam ją już z 3 dni temu skosić ale robiłam najpierw kanty. Odwrotnie niż zwykle. I od dzisiaj będę ją kosić jak zawsze co 4 dni Prowadziłyśmy ciekawe dysputy na wątku o trawniku, to ja

Dziękuję, rzeczywiście roślin sporo, będzie pewnie za kilka lat przerzedzanie

Ciekawa jestem przedpłocia, jak miskanty i tawuły urosną. Chciałabym tawuły ciąc w prostopadłościan, ale zanim się złączą to dużo czasu upłynie.

Pozdrawiam! Wesołego Alleluja
Kawa 09:31, 19 kwi 2019

pięknie - normalnie a kanty trawnikowe wymiatają!!!!!

Kiku fajnie w tym miejscy by wyglądała

przedpłocie - do pozazdroszczenia
mrokasia 09:45, 19 kwi 2019

Ewcia, Kiku posadź tam gdzie rodzina mówi a tę pissardi przesadź gdzie indziej .
Ale masz wycacane, no no.