Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:58, 11 lut 2020

Do góry
Witaj Grzesiu a nici z szalika i czapki nie ma już śladu po zimie ha ha
Chyba trzeba na dzialeczkę jutro smigać; )
Pozdrowionka i dla Ciebie troszkę lata

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:04, 11 lut 2020

Do góry
Rudolfina napisał(a)
No dobra, nie wytrzymam do wieczora. Nie jestem w stanie pracować bo ciagle myslę o tych rabach. Tak bedzie ok? :

dużo lepiej jestem za rozrzuconymi kulkami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:55, 11 lut 2020

Do góry
No dobra, nie wytrzymam do wieczora. Nie jestem w stanie pracować bo ciagle myslę o tych rabach. Tak bedzie ok? :
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:45, 11 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu ale Ty masz dwa światy ... piękniści do podziwiania
Księżyc niesamowity

Aganiu, bardzo dalekie światy Tęsknię za Córką i Wnukiem, ale co zrobić, los się tak ułożył i trzeba się cieszyć z tego co jest
Kolejne kanaryjskie ślicznotki

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 11 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Się za - oczarowałam u Ciebie. Piękne, piękne te frendzelki!

Na tym zdjęciu widać, trzeba inaczej zawiązać tę tasiemkę górną. Obetrze się kora. Musi być taka ósemka, żeby gałązka nie była związana z bambusem, musi być luźne ósemkowe wiązanie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 11 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Oczary

szału nie ma bo maleństwa, ale jak podrosną....

Czy oczary rosną u Ciebie na otwartym terenie (tzn nie są osłonięte od wiatru)?
Zapomniane ogrody Zręcina 12:27, 11 lut 2020

Do góry

Alejka do starszej, ocalałej części parku, należącej do rodzin Panków i Klobassów-Zrenckich.

Pomnikowy grab "Guz". Drzewo ma rakową narośl już kilkadziesiąt lat.

Sinokalikantus kwitnie subtelnie, ale kwiat robi wrażenie.

Lilie w oczku.
Zapomniane ogrody Zręcina 12:17, 11 lut 2020

Do góry

Ketmia syryjska, jakaś odmiana kolumnowa

Juki gwantemalskie nadają się tylko jako rośliny kubłowe/tarasowe. Nie potrzeba im dużych donic. Potrzebują dużo światła i okres chłodu zimą. Mieszkanie im tego nie zapewni, a suterena, czy garaż już tak. Te mieszkaniowe dziwnie się wyciągają, są cienkie, a liście długie, przewieszające się i zaginające w połowie.

Bernikle białolice wyszły na ślimaki. Wodne ptaki są bardzo grzeczne, bo nigdy nie wchodzą na rabaty, jedynie zanurzają szyje w roślinności...Warto pomyśleć o jakimś gatunku dla siebie. Te długowieczne ptaki żyją nawet 40-50 lat. Zbiornik wodny dla gęsi nie jest niezbędny, bo wolą chodzić, niż pływać. Wystarczy zapewnić balię, w której będą się opluskiwać dla higieny.

Jedna z najstarszych czeremch pospolitych na świecie. Kilka lat temu jej bliźniaczkę trafił piorun. Drzewa te często mają formę krzewiastą i są krótkowieczne. Ta ma około 180 cm obwodu pnia.

Do góry

Kiedyś pod okapem gunnery tinctorii, urodlinu, wśród funkii i maliny japońskiej, zrobiła sobie gniazdko bażancica. Kolczaste pędy maliny wydały się jej widocznie skuteczną ochroną.

Mówię do roślin i zwierząt. Warto się z nimi zaprzyjaźnić. Kiedy czują się bezpiecznie, to lubią i nas.

Lasecznica trzcinowata rośnie wyżej, niż miskant olbrzymi. W tle widać już nie moją łąkę, na której dawniej był zbiornik wodny, a w tle drzewa, które sadził mój dziadek zaraz po zakupie działki.

Rabata angielska wiosną.

Do góry

Norka ryjówek obok przylaszczek. Niestety wiele osób myli ryjówki z gryzoniami. Te malutkie stworzonka są owadożerne i są sprzymierzeńcami ogrodu.

Woda z lilakiem i szałwią to mój ulubiony wiosenny napój!

Popołudniowy spacer po ogrodzie.

Jeśli chwasty nie dominują, pozwalam im wchodzić między rośliny. One też mają jakąś rolę w środowisku. Na dzikiej części mam 2 ary pokrzyw, w której jest mnóstwo gąsienic pazia królowej.

Do góry

ten pan już nie żyje, ale może kupię nowego. Zagryzł go pies sąsiada, który zawsze się do niego łasił...a potem zmienił zdanie.

Rokitnik- zdrowo, śródziemnomorsko i pysznie.

W malinowym chruśniaku

Wieczornik damski pachnie nieziemsko!

Zapomniane ogrody Zręcina 12:16, 11 lut 2020

Do góry

Kurczątka rasy araucana. Warto mieć kury, ponieważ zjadają połowę kuchennych odpadków. Reszta trafia na kompost. Jajka to efekt uboczny. Rasowe kury dodatkowo wyglądają bardziej elegancko od tych towarowych mieszanek.

Tym państwu szykuję większe oczko. Żółwie to wygodni pupile, bo od końca września do kwietnia nic nie jedzą i stoją w misce z wodą w chłodnej piwnicy. Całoroczne terrarium to nie jest idealna opcja dla tego gatunku.

Podszyt części parkowej jest wiosną naprawdę uroczy. Dywany kwiatów.

A to moja autorska rasa kury, nad którą pracuję od lat. Za 8-10 lat będę mógł ją oficjalnie zgłosić.

Do góry

Widok na paulownię od dołu.

Bardzo lubię zawilce japońskie

Kaczki mandarynki uwielbiają ślimaki. Wystarczy parka, żeby uporać się z tym dokuczliwym dla wielu problemem. Winniczki, których nie zjedzą przez muszle, to z kolei pyszna i wykwintna potrawa dla człowieka. Jak ktoś chce mieć jeszcze jajka, to polecam biegusy indyjskie. Ta rasa kaczek, chodzących jak pingwiny składa 300 zielonawych jajek rocznie. Mamy wtedy przyjemne z pożytecznym. Dorosłe ptaki wodne nie zostawiają wiele odchodów, bo mają wolny metabolizm. To młode ptaki rosną jak szalone i jak szalone zostawiają odchody. Ptak tym wygrywa z psem, że jego odchody znikają szybko, bo są półpłynne.

Wilce to piękne jednoroczne pnącza.

Do góry

Żywe "odkurzacze" ogrodowe. Lubię jak coś sobie biega, a przy okazji zje szkodniki. W zwartej roślinności niewielka liczba ptaków nie wyrządza szkód.

Tę rabatę czeka przebudowa i przecięcie krótką ścieżką w połowie, aby stworzyć nową oś, zakończoną ławką.

Gunnerze manicacie przez pierwsze latata lepiej odcinać kwiatostan, który spowalnia wzrost. Mamie się podoba, więc jeden zostawiłem.

wyjście na podwórko. Nie przekonują mnie wiszące plastikowe donice, więc w przyszłym roku z nich rezygnuję lub wymyślę coś innego.

Do góry

Dereń Kousa to coś przepysznego! Szkoda, że więcej pestek, niż miąższu, ale może kiedyś ktoś wyhoduje odmianę deserową.

Warto zostawić rabaty, aby liściasty ogród nie zrobił się zbyt nudny jesienią i zimą. Może trawy śmiecą, ale taki urok tego czasu.

Widok z balkonu przy salonie. W lewym dolnym rogu widać katalpę chińską (żółtokwiatową), którą wysiałem w gimnazjum.

Trawę na uczęszczanych trasach zastąpię z czasem żwirkiem lub inną nawierzchnią.

Do góry

Przestrzeń łatwo podzielić trawami. Szybki efekt.

Szczypiorek rośnie prawie na każdej rabacie. Smacznie, ale i pięknie, kiedy kwitnie.

Widok z balkonu przy sypialni. Przedstawia zadrzewienia mojej części parku i tej należących do potomków pierwszych właścicieli. Na pierwszym planie paulownie w pąkach.

Mam białą i czarną morwę. Biała jest mdła, zaś czarna przepyszna. Podobna w smaku do czereśni.

Do góry

Cedrówka chińska niestety zbyt powoli drewnieje, a wczesne przymrozki jeszcze to pogarszają. Liście i młode pędy smakują trochę cebulowo.

Tu przed wojną była aleja z paulowni do starego dworu. Muszę znowu je posadzić.

popołudniowe promienie na zakątek z bananami japońskimi. Niestety, te w półcieniu masakrują wróble, które dla zabawy szarpią ich liście.

Mniam!

Do góry

Malina japońska bardzo się rozrasta, ale pięknie wygląda zarówno dzięki liściom i owocom. Te drugie bardziej wyglądają, niż smakują, ale... nadziane kremem... Pycha!

Lawenda nie tylko pięknie wygląda, jest niewymagająca, ale też lecznicza, smaczna, a na dodatek odstrasza szkodniki, np. w kurniku, czy wolierze.

Paulownia zakwitła po 6 latach. Gdyby nie podkrzesywanie, pewnie stałoby się to szybciej. Obecnie najstarsze mają po 11-13 metrów.

Miskanty można także związać w pióropusze

Zapomniane ogrody Zręcina 12:15, 11 lut 2020

Do góry

Lekko francuski klimat na tle sutereny.

Urocza parka na liściu figowca Brown Turkey.

2 paulownie puszyste w ogrodzie traktuję jak bylinę na duże liście, więc co roku wycinam.

Szkoda, że juki karolińskie kwitną tak krótko, ale ich podium zajmuje za chwilę coś innego.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 11 lut 2020

Do góry
Rudolfina napisał(a)
Naskrobałam takie coś:

Lewa rabata 7x0,9m, prawa 4,5x1,2m.
Jest lepiej, czy kombinować dalej? Wyrzucilam róże, ale z prawej strony dołożylam trzmielinę oskrzydloną compacta i kalinę december dwarf- planuję je kupić bo bardzo mi się podobają. Będą tu pasować czy szukać dla nich innego miejsca?

EDIT: A jakby tę kostrzewę na prawej rabacie wymienić na stipę? Żeby obie rabaty bardziej do siebie pasowały? Chociaż lubię kostrzewę za jej zimozieloność :-/

Nie myślałaś żeby na tej długiej rabacie dac nieregularnie kulki? Ta z prawej strony rabata ma fajnie rozrzucone kulki. czy nie bedzie Ci przeszkadzac jak za jakis czas bedzie wyglądać kostrzewa niestety brzydko sie starzeje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies