Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:42, 24 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Ewuś ratuj co zrobić ?..mam kalinę koralową , jak zawsze co roku oblepiona mszycami ,najpierw była posadzona w bardzo zacisznym miejscu (myślałam ,że może to sprzyja tak dużej ilości mszyc) jesienią przesadziłam ją w bardziej przewiewne miejsce .
Wiosną obwiązałam ją żółtymi wstążkami (niby przyciągają biedronki) wczoraj patrzę maszyca na mszycy co zrobić? nie chcę psikać chemią ..

to samo z czereśnią ..w tamtym roku pryskałam najróżniejszymi wynalazkami (ocet,woda,mydło,gnojówka z pokrzyw) a te patałachy nadal były

Taki urok tej kaliny. Myślę, że powinnaś się po prostu przyzwyczaić, uspokoić i zrelaksować. Wszystko będzie dobrze. Pomyśl o sikorkach i innych pożytecznych Mszyce to ich główne pożywienie. U sikorek szczególnie w okresie lęgu. Wiele młodych nie wylatuje z gniazd, bo mają mało pokarmu.

Moja czereśnia w zeszłym roku też miała mszyce. Nie pryskałam, bo biedronki przyszły. Jednak żeby pożyteczne się pojawiły i złożyły wśród tych mszyc jajeczka, z których wylęgną się żarłoczne larwy, to ich matka musi być pewna, że pożywienia starczy dla jej dzieci. Jednym słowem mszycy musi być duuuużo

Teraz widoki dla mocnych nerwów

U mnie mszyce zawsze są na bzie czarnym. To widoki z 2018 i 2019 roku. Po ok. 2 tygodniach bez jest czyściutki, bez jednej mszycy.

Na czereśni nowe liście, po tych uszkodzonych przez mszycę, też są potem bez skazy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:35, 24 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Salomon Van Eyk to też nie za bardzo łososiowy.
Orange Van Eyk tak samo różowe

O właśnie! Dzięki za przypomnienie nazwy
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:28, 24 kwi 2020

Do góry
Witam się jako nowy członek tej, jakże pomocnej Społeczności.
Żeby nie tracić Państwa czasu i zbytnio się nie rozwodzić, zadam pytanie prosto z mostu.
Czy to co widać na zdjęciach, a więc czernienie gałązek, co skutkuje późniejszym usychaniem, jest spowodowane moczem zwierząt? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?
Ja sam nie mam zwierząt, ale czasem przybłąka się jakiś kot, może to jego sprawka.
Dodam, że te gałązki występują na kilkunastu szmaragdach, raczej do połowy wysokości, i raczej od strony ogródka, nie ogrodzenia. Ta czerń jest bardzo głęboka, aż smolista i połyskująca.
Co z tym począć? Jak dalej będę je wycinał, to pół krzaczka nie będzie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Ogród bez reguł 13:23, 24 kwi 2020

Do góry
No co Ty, Zuza, chociaż zdjęcia pooglądaj

Wszystkie znaki na niebie, ziemi i w mojej głowie mówią, że może padać. Oby, oby! Więc malowanie muru odsunie się troszkę w czasie.

Skarpa w ogrodzie 13:20, 24 kwi 2020

Do góry
Wracam do Was z prośbą o radę odnośnie niewielkiej skarpy, pytałem już o nią w zeszłym roku - od tego czasu jedynie ją poszerzyłem o 60 cm, aby nie była tak stroma.

W zeszłym roku propozycja nasadzeń wyglądała tak (strona 34):

Rośliny jakie bym chciał wykorzystać to m.in Irga major i Hakonechloa.

Byłbym wdzięczny jednak za radę jakie inne niskie rośliny będą tu pasowały oraz np polecana w tym temacie trzmielina na pniu sprawdziła by się jako to karłowate drzewko na pniu, czy raczej coś innego?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:15, 24 kwi 2020

Do góry
Słuchajcie, mam do ukrycia w ogrodzie coś brzydkiego... taki o to właz do studzienki wodomierzowej, wielkie to to i nie wiadomo jak to schować:

To jest rabata wjazdowa, więc widać to od razu po wejściu, musi być zakryte. Patrząc od strony wjazdu za tą studzienką rosną sosny i rodki a z przodu Doorenbosy, pumilo, liliowce, róże i lawenda. Taki misz masz ale lubię go
Aha jeszcze przed samym włazem posadziłam kiedyś pęcherznicę bordową (widac taki krzaczek z bordowymi liśćmi po lewej stronie włazy), która tam się średnio wybarwia bo ma szybko cień. Nie jest jakąś specjalna ozdobą...
Macie jakiś pomysł jak to zasłonić jednocześnie umożliwiając dostęp do studzienki raz na rok?
Podmiejski ogródek 12:55, 24 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Zaraz zajrzę

A tymczasem, żeby jakieś ładne zdjęcia się w końcu u mnie pojawiły

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?

Hmm.... może jeszcze raz spróbuje z narcyzami...
Przerwa na kawę... 12:50, 24 kwi 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Święta, święta i po świętach. Takie inne one były jak nie można było usiąść do wspólnego śniadania. Ale takie czasy. Ponieważ gości nie było to miałam trochę czasu na ogród. I rewolucja tyłu była kontynuowana. eM obrażony ilością podebranego trawnika. Ale ja zadowolona z efektu. Jest lepiej. I patrząc od strony domu i zza domu. Jest też lepsza komunikacja i szersze rabaty. Na razie mi pasuje

Przed zmianą linii rabaty

W trakcie. Pierwsza skrzynia rozwalona, rośliny przeniesione. Druga skrzynia i jej rozłożenie musi poczekać aż przyjdzie donica na taras. Nie mam gdzie roślin przenieść. Rabata w rogu wytyczona. Kombinacje ze ścieżką w rabacie.

Po skończeniu pierwszej części. Zostały jeszcze kostki do przycięcia w łukach i wysypanie ścieżki. Niestety wykończyłam kompletnie kostkę granitową. Zabraknie mi 6 sztuk na zrobienie łuku z drugiej strony rabaty a w najbliższym czasie nie ma jak po nią pojechać. I nie wiem czy mi facet tyle sprzeda i czy jeszcze jest w tym miejscu z towarem. No takie życie.

Świetnie to wygląda, muszę tu pobuszować , ogród piękny
Podmiejski ogródek 12:49, 24 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Zaraz zajrzę

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?

Cudniaste
ja mam takie tulipki w tym roku...2 w 1 ale u mnie to przypadek.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:46, 24 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
10 taczek swojego kompostu - raj dla warzyw Super, że takie ilości udało ci się wyprodukować. Mnie jakoś wolno to idzie. Ale kupiłam w końcu widły, nazbierałam kartonów, nastawię gnojówkę z pokrzyw i biorę się za swój kompost
Jak mąż kibicuje zakupom, to nawet się nie zastanawiaj Ciekawa jestem tej świdośliwy, ładne ma liście? Bo magnolie nawet jak przekwitną to są śliczne.
Czym zasilasz szamragdy? Tak jak Kasia pisze są mega ładne. Ja jestem nawozowy laik.

Kompostu kochana ja mam całe hałdy... Wszystko jak leci wrzucam na pryzmy, bo do kompostowników już się nie mieszczą i po roku mam swój kompost.
Tu wspomniane wyżej hałdy, fotka jest z marca, teraz już sa o wiele wyższe bo doszły tony chwastów i ścinek z kancikowania trawnika.

A tu już przerobiony kompost, pod tą nieciekawa wierzchnią warstwą kryje się czarne złoto

Wiesz co Iwonka, ja chyba normalnie dojrzałam ogrodowo, bo teraz mało co mi się podoba i baaardzo długo się zastanawiam zanim coś nowego do ogrodu kupię... Kiedyś łapałam w szkółkach wszystko jak leci Musze dobrze przemyśleć czy chcę śś czy kolejna magnolię Śś na razie ma malutkie listeczki, zupełnie niepozorne i to właśnie mnie powstrzymuje od jej zakupu, bo takie wg mnie mało strojne są Kwiatki cudne, bialutkie całe drzewo no i na jesień pięknie się przebarwia ale właśnie w ciągu lata taka sobie jest.
Szmaragdy podsypywałam nawozem Florovit do żywotników a teraz kupiłam jakiś nowy firmy Biopon do tuj i cyprysów:

Nie wiem jeszcze czy jest fajny więc na razie nie polecę.
W kamiennym kręgu od początku 12:35, 24 kwi 2020

Do góry

Życzę Wszystkim odwiedzający miłego dnia
Podmiejski ogródek 12:33, 24 kwi 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Asia, zajrzysz do mnie?

Zaraz zajrzę

one zawsze tak kwitną?
W kamiennym kręgu od początku 12:28, 24 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja cię nie mogę, jakie kolory . Oniemiałam! Jesteś królową cebulek .

No bez przesady
Może lepiej zainfekowana tulipanozą

W kamiennym kręgu od początku 12:25, 24 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Widoczek z ławką jest przeuroczy,
Ale i te są śliczne.
Mnóstwo kolorowych kwitnień.Mnóstwo tulipanów.Co roku tak ładnie ci kwitną ??
Czy je rokrocznie dosadzasz??

Aniu, ja co roku wykopuję wszystkie i wsadzam jesienią zmieniając kompozycje

2016

2017

2018

2019

2020
W kamiennym kręgu od początku 12:11, 24 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Cały czas podziwiam Twoje rabatowe kompozycje! PO prostu szał! Cudownie dobierasz kolory tulipanów do pozostałego kwiecia! Majstersztyk!

Haniu, dla Ciebie po całości
W kamiennym kręgu od początku 12:07, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Jakie cudowne miejsce.
No szał się zaczął
Nie tylko tulipany, reszta kwiecia też zachwyca

Dzięki Irenko
To może dzisiaj inne miejsce, by przysiąść

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:07, 24 kwi 2020

Do góry
Nie dajemy włókniny, chcę by woda spokojnie przesączała się do ziemi, koło kominkowego mamy już żwirek i z praktyki widać że chwasty sieją się z góry. A dlaczego trawnik, kamienna ścieżka to zawsze było moje marzenie, przekonało męża to, że utrzymanie nieskazitelnego trawnika to spory koszt i mnóstwo wody. W części drugiej zostawiliśmy trawnik.
W kamiennym kręgu od początku 12:04, 24 kwi 2020

Do góry
Balea napisał(a)
Sliczne. Uwielbiam

To na deser dzisiejsze spojrzenie z ławeczki
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:52, 24 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
W przedogródku kwitną czosnki, Purple Sensation i Allium nevskianum.

To jakieś szaleństwo u Ciebie, że już tak kwitnie!
Ależ u nas wszystko opóźnione na północy

Ewa, polecisz jakieś drzewka owocowe kolumnowe? czereśnie, jabłonki...tak bym coś chciała wcisnąć...
Mój ogrodowy pamiętnik 11:21, 24 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Tawuła śliwolistna pomimo cięcia pokrój ma okropny. Jeden bałagan .
Ratują ją jedynie fajne kwiatki.

Mi ta tawuła bardzo się podoba i to właśnie za ten pokrój ..fajna jest ..lubię takie nietypowe sytuacje

Dereń piękny bardzo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies