Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

inka74 11:59, 21 kwi 2020

2,4 m to belka niezła - gdzie takie widziałaś, jestem też zainteresowana o ile nie są impregnowane tym dziadostwem co kiedyś robili i nie śmierdzi. Transport pewnie trzeba zamówić. Masz dobrą piłę tarczową do cięcia tego czy już pocięte chcesz zamówić? bo ręczną to się idzie z...ć. Cięłam jeden podkład i nigdy więcej. Ja bym pokombinowała jak już kilka belek będziesz miała u siebie i fizycznie je ułożysz jedna na drugiej, zobaczyła jak to wygląda w realu.
andzia458 07:04, 24 kwi 2020

Asia, zajrzysz do mnie?
makadamia 12:25, 24 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Taka koleżanka...;D

Wiem, świnia jestem, ale co zrobić?!
Mam jeszcze kupę prac do wykonania w ogrodzie - co zrobię jak mu "fluidów" zabraknie?

Lilaka wykopał, ale karpę zostawił. No tutaj to usprawiedliwiony jest, bo mu zabrakło czasu.
Ja się za to zabrałam, przy okazji odkryłam fundamenty po starym ogrodzeniu: pełno piachu, cegieł i kamieni. Wykopałam to wszystko, trzeba jeszcze wywieźć (już mnie plecy bolą - na samą myśl o tym).
Lilaka porżnęłam piłą łańcuchową, przy okazji uprzątnęłam część gałęzi, które od dwóch lat czekały na męża. Zostały mi karpy, z którymi nie wiem co zrobić, bo pociąć tego nie umiem.

Zrobiłam też porządki w drewutni. Mąż powinien to zrobić, ale jakoś nie mógł się za to zabrać. Oczywiście - na pocięcie i ułożenie drewna u teściowej znalazł czas:/.

Mniejsza o to. Nie będę się denerwować...
makadamia 12:28, 24 kwi 2020

inka74 napisał(a)
2,4 m to belka niezła - gdzie takie widziałaś, jestem też zainteresowana o ile nie są impregnowane tym dziadostwem co kiedyś robili i nie śmierdzi. Transport pewnie trzeba zamówić. Masz dobrą piłę tarczową do cięcia tego czy już pocięte chcesz zamówić? bo ręczną to się idzie z...ć. Cięłam jeden podkład i nigdy więcej. Ja bym pokombinowała jak już kilka belek będziesz miała u siebie i fizycznie je ułożysz jedna na drugiej, zobaczyła jak to wygląda w realu.

Ojej, mnóstwo pytań technicznych, na które nie umiem odpowiedzieć.
O cięcie to się zapytam męża, bo on to ogarniał zeszłym razem.
Nad resztą jeszcze nie myślałam.

Na razie chciałam zamówić trochę gliny (ok. 1-2m3), bo widzę, że najlepsza gleba jest tam, gdzie dodałam i gliny, i próchnicy. Sama próchnica nie wystarcza - szybko wysycha.

Dzwoniłam po okolicznych dostawcach, ale nie mają, a na pewno nie są zainteresowani tak małymi ilościami.

Nie masz jakiegoś pomysłu?
makadamia 12:33, 24 kwi 2020

andzia458 napisał(a)
Asia, zajrzysz do mnie?

Zaraz zajrzę

A tymczasem, żeby jakieś ładne zdjęcia się w końcu u mnie pojawiły

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?
inka74 12:38, 24 kwi 2020

makadamia napisał(a)

Ojej, mnóstwo pytań technicznych, na które nie umiem odpowiedzieć.
O cięcie to się zapytam męża, bo on to ogarniał zeszłym razem.
Nad resztą jeszcze nie myślałam.

Na razie chciałam zamówić trochę gliny (ok. 1-2m3), bo widzę, że najlepsza gleba jest tam, gdzie dodałam i gliny, i próchnicy. Sama próchnica nie wystarcza - szybko wysycha.

Dzwoniłam po okolicznych dostawcach, ale nie mają, a na pewno nie są zainteresowani tak małymi ilościami.

Nie masz jakiegoś pomysłu?
hehe - chcesz moją glinę? 2 taczki mogę ci już w tej chwili oddać bo wykopałam. Tylko byś musiała przyjechać w miarę teraz bo nie wiem co z tematem zrobić
galgAsia 12:40, 24 kwi 2020

No tak to można ogrodniczkować - ja Tobie kompost, Ty mi glinę i wszystko rośnie
Pola 12:45, 24 kwi 2020

Jedni chcą glinę inni kompost, no jak tu pogodzić chciejstwa, u mnie sama glina i z nią walczę dosypują piasek, kompost i drobny żwirek, walczę tek kilka lat.
inka74 12:47, 24 kwi 2020

Gałgasia, dokładnie tak a przy tym można się spotkać i pogadać
Magda70 12:49, 24 kwi 2020

makadamia napisał(a)

Zaraz zajrzę

A tymczasem, żeby jakieś ładne zdjęcia się w końcu u mnie pojawiły

Pierwszy sezon narcyzów thalia u mnie. są śliczne. kupiłam trochę na próbę, bo podobno kwitną wcześniej niż recurvus i to się zgadza.

natomiast nikt nie wspomniał o tym, że one mają po dwa kwiaty na łodydze. można powiedzieć: 200% narcyza w narcyzie.

one zawsze tak kwitną?

Cudniaste
ja mam takie tulipki w tym roku...2 w 1 ale u mnie to przypadek.