Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 12:46, 24 kwi 2020

Iwonka napisał(a)
10 taczek swojego kompostu - raj dla warzyw Super, że takie ilości udało ci się wyprodukować. Mnie jakoś wolno to idzie. Ale kupiłam w końcu widły, nazbierałam kartonów, nastawię gnojówkę z pokrzyw i biorę się za swój kompost
Jak mąż kibicuje zakupom, to nawet się nie zastanawiaj Ciekawa jestem tej świdośliwy, ładne ma liście? Bo magnolie nawet jak przekwitną to są śliczne.
Czym zasilasz szamragdy? Tak jak Kasia pisze są mega ładne. Ja jestem nawozowy laik.

Kompostu kochana ja mam całe hałdy... Wszystko jak leci wrzucam na pryzmy, bo do kompostowników już się nie mieszczą i po roku mam swój kompost.
Tu wspomniane wyżej hałdy, fotka jest z marca, teraz już sa o wiele wyższe bo doszły tony chwastów i ścinek z kancikowania trawnika.

A tu już przerobiony kompost, pod tą nieciekawa wierzchnią warstwą kryje się czarne złoto

Wiesz co Iwonka, ja chyba normalnie dojrzałam ogrodowo, bo teraz mało co mi się podoba i baaardzo długo się zastanawiam zanim coś nowego do ogrodu kupię... Kiedyś łapałam w szkółkach wszystko jak leci Musze dobrze przemyśleć czy chcę śś czy kolejna magnolię Śś na razie ma malutkie listeczki, zupełnie niepozorne i to właśnie mnie powstrzymuje od jej zakupu, bo takie wg mnie mało strojne są Kwiatki cudne, bialutkie całe drzewo no i na jesień pięknie się przebarwia ale właśnie w ciągu lata taka sobie jest.
Szmaragdy podsypywałam nawozem Florovit do żywotników a teraz kupiłam jakiś nowy firmy Biopon do tuj i cyprysów:

Nie wiem jeszcze czy jest fajny więc na razie nie polecę.
eVka 13:15, 24 kwi 2020

Słuchajcie, mam do ukrycia w ogrodzie coś brzydkiego... taki o to właz do studzienki wodomierzowej, wielkie to to i nie wiadomo jak to schować:

To jest rabata wjazdowa, więc widać to od razu po wejściu, musi być zakryte. Patrząc od strony wjazdu za tą studzienką rosną sosny i rodki a z przodu Doorenbosy, pumilo, liliowce, róże i lawenda. Taki misz masz ale lubię go
Aha jeszcze przed samym włazem posadziłam kiedyś pęcherznicę bordową (widac taki krzaczek z bordowymi liśćmi po lewej stronie włazy), która tam się średnio wybarwia bo ma szybko cień. Nie jest jakąś specjalna ozdobą...
Macie jakiś pomysł jak to zasłonić jednocześnie umożliwiając dostęp do studzienki raz na rok?
eVka 10:27, 25 kwi 2020

Popadało dzisiaj całe pół godziny...

Edit:
Dalej kropi deszczyk a wróbelki mi objadają mszycę z róż

Edit nr 2:
LEJE I WIEJE I MEGA POCHMURNO!!!! CUDOWNIE (co za czasy suszy, żeby w sobotę się cieszyć w sumie z beznadziejnej pogody )
UrsaMaior 10:37, 25 kwi 2020

Może jakieś donice? Albo balię czymś obsadzoną?
eVka 10:56, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Może jakieś donice? Albo balię czymś obsadzoną?

Myślałam o tym, że może donice postawić, tylko żeby nie było z tymi donicami za dużo zachodu. Może jakieś hortensje bukietowe z miniaturowych odmian, typu Little Lime hmm? Plus donice z Green Baronami, tylko one dopiero latem zdobią a wiosną łyso. Może jednak cisami obsadzić? Albo to i to.
UrsaMaior 11:02, 25 kwi 2020

Zimozielone to najlepszy pomysł. Ja mam klapy oczyszczalni obsadzone rododendronami i dodatkowo sypię na nie liście dębowe - te klapy są wściele zielone i trochę ten kolor zza rodków widać.
eVka 11:25, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Zimozielone to najlepszy pomysł. Ja mam klapy oczyszczalni obsadzone rododendronami i dodatkowo sypię na nie liście dębowe - te klapy są wściele zielone i trochę ten kolor zza rodków widać.

Właśnie rodki by tam najlepiej pasowały ale boję się ich uszkodzenia podczas otwierania klapy. No jakoś nie mam serca do tego miejsca i nic fajnego nie mige wykombinować... Może rzeczywiście jakieś duże rodki kupić, obsadzić z dwóch stron a od tyłu zostawić miejsce na dojście hmm nie głupie to
Dzięki.
eVka 11:28, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

Iza a pokażesz to miejsce u siebie?
Iwonka 11:29, 25 kwi 2020

Kompost pierwsza klasa Jestem w szoku, że tak szybko ci się przerabia. Powiedz mi czy wygodnie jest z tym obramowaniem paletowym? Mam trochę palet i ciągle się waham.
Wzięłam się wczoraj za przerzucanie swojego kompostu. Za dużo mam gałązek, kawałków ziemi, muszę bardziej przypilnować segregację Mam taką górę i sama już nie wiem czy grodzić to paletami czy nie. Zrobię fotki to zobaczysz.

Masz rację z ta świadomością. Kupując ostatnio magnolię popatrzyłam na to, że jako jedna z nielicznych ma niezmarznięte kwiaty (a widać było, że stoi już jakiś czas w tym miejscu w szkółce), ma ładny kształt gałęzi od dołu, pomyloną tabliczkę z nazwą i dobrą cenę. Kiedyś popatrzyłabym tylko na kwiatek
Iwonka 11:34, 25 kwi 2020

Pada w Poznaniu, pada we Wrocławiu, Kraków w pięknych słońcu W dobie suszy taka sobota to dla jednych radość a dla innych smuteczek. Ale wieje mocno z zachodu, może i nam się poszczęści.
Pęcherznica w cieniu słabo się wybarwia. Miałam kiedyś i wycięłam. Plusem jest szybkie przyrastanie.
U kogoś czytałam, że hakone będzie obsadzał. Tylko na twojej rabactce sa tam luźne nasadzenia i nie wiem czy takie koło z samych hakone dobrze by wyglądało. U mnie wkrótce ten sam dylemat, studzienka kanalizacyjna. Na szczęście od 20 lat nikt tam nie próbował wchodzić