Witam,
ja też chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu 2 rabat. Wystawa zachodnia. Pierwsza długa na 7m szeroka 90cm. Są na niej posadzone w rzędzie bukszpany na przemian z lawendą oraz cebule czosnków. Bukszpany wyhodowane z ukorzenionych gałązek, malutkie, jak podrosną chcę ciąć w kule. Ale na razie ta rabata jest strasznie pusta. Myślałam żeby dosadzić na niej różę Bajlando albo the Fairy i Stipę Pony Tail. Tylko nie wiem czy nie będzie tego za dużo? Mniejsza rabata ma wymiary 4,5 na 1,2m. Rośnie tam już wierzba Hakuro, hortensja bukietowa (nie wiem jaka, przeniesiona z ogródka rodziców), kostrzewa sina, wrzosy i sporo cebulowych (tulipany, krokusy, czosnki) Zastanawiam się czy tam też nie dołożyć róży i Stipy? Poniżej zdjęcia i plany jak to teraz wygląda.
A nad takim dołożeniem róży i stipy rozmyślam:
Ma to jakiś sens? Może lepsze byłoby nieregularne rozłożenie roślin? Pomóżcie bo pomysłów mam tysiące ale nie umiem sobie wyobrazić efektu końcowego. Dopiero zaczynam ogarniać przestrzeń wokół domu a te dwie rabaty są przy wejściu i chciałabym żeby były na prawdę dopracowane.