Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 11:27, 10 lut 2020

Do góry
Pomału przejaśnia się niebo. Całą noc padało i wiało, ciekawe ile wody pokaże deszczomierz...

Raport pogodowy:

wschód słońca 07:27
zachód słońca 17:01
długość dnia 09:34

do wiosny zostało 38 dni

Ogród do odnowy 11:21, 10 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Oj, Gosiu współczuję choroby suni i trzymam kciuki, aby leczenie pomogło

dziękuję

dziś nowy ptaszek się objawił

Zakręcony ogród 11:04, 10 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)

a tak z boku :

Dorciu, jak patrzę na tę rabatę z tej perspektywy to wydaje mi się, że Nigry są posadzone trochę nie tak. One są posadzone względem linii tuj a ja bym je widziała bardziej do linii rabaty. Czyli tę jedną Nigrę przesunęłabym do przodu (czerwona na rysunku), dałabym więcej hortensji, żeby "szły" szpalerem zgodnie z linią względem trawnika (łukowato). Iglaka dałabym przesunęłabym, żeby wypełnił tył. Z tyłu za hortensjami można jeszcze dać wysokie trawy jako wypełnienie (miskanty, molinia arundinacea Karl Foerster, Fontane lub Transparent).

No jakoś tak to widzę:

Wertykulatory 10:03, 10 lut 2020

Do góry
Witajcie,

Posiadam urządzenie wielofunkcyjne aerator/wertykulator 2w1 z wymiennymi wałkami (jak na poniższym zdjęciu)

i tutaj mam pytanie o ile wałek po prawej stronie służy do wertykulacji (wykonujemy 1-2 razy w roku) o tyle ten wałek do aeracji, czy to jest to samo co np. nakłuwanie trawy przy pomocy butów z kolcami? Czy to tak samo napowietrza?

Warto zabieg takim wałkiem (tym po lewej) wykonywać np. raz w miesiącu?

Bardzo proszę o informację.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:43, 10 lut 2020

Do góry
Witajcie,
To mój pierwszy post na tym forum, stąd Witam Wszystkich Forumowiczów, a w szczególności Panią Danusię.

Od zeszłego roku jestem posiadaczem domku z wieloletnim już ogrodem. Dopiero zaczynam przygodę z pielęgnacją trawnika. Przeczytałem wiele artykułów, aż w końcu znalazłem się tutaj na forum. Moim marzeniem jest piękny gęsty trawnik – tzw. Dywan.

Do tej pory, w okresie letnim walczyłem z chwastami (ręczne usuwanie + jeden punktowy oprysk Chwastox) oraz na jesieni przeprowadziłem aerację (urządzenie elektryczne aerator/wertykulator 2w1).

Połowa ogrodu w mojej ocenie, ma trawę w przyzwoitej kondycji, jednak pozostała część (widoczne na zdjęciach) posiada liczne placki, przebarwienia itp. Dodatkowo teraz po zimie widzę, że znaczna część ogrodu jest porośnięta mchem (widoczne na zdjęciu).

Z uwagi, że zabiegów pielęgnacyjnych jest naprawdę sporo mam prośbę o pomoc w ułożeniu kalendarza prac regeneracyjnych (co w pierwszej kolejności, jakie odstępy pomiędzy itp).

Wstępnie ułożyłem sobie to tak:

1. Wertykulacja (w momencie kwitnięcia forsycji)

2. Z uwagi na znaczną ilość mchu myślę, że potrzebne będzie wapniowanie (nigdy raczej też nie było wykonywane) – sprawdzę jeszcze odczyn ph – i tutaj pytanie wapniowanie zrobić przed wertykulacją (ile czasu), w trakcie czy kilka tygodni później. Dodatkowo jakie wapno będzie odpowiednie – myślałem Florovit mikrogranulat?

3. Następne zabiegi jakie chciałem wykonać to odchwaszczenie – Tutaj myślałem o preparacie Biofix? W jakim czasie po wertykulacji/wapniowaniu to wykonać?

4. Nawożenie - tutaj myślałem o nawozie uniwersalnym firmy Barenburg? Czy lepsze będzie coś również antymech? Dodatkowo pytanie, takim Barenburgiem co jaki czas powinniśmy nawozić? Oraz z uwagi na wcześniejsze zabiegi kiedy będzie odpowiedni czas?

5. Po wertykulacji może się okazać, że będą miejsca w których będziemy musieli dosiać trawę. Czy tutaj odpowiednia będzie mieszanka regenerująca? I w który momencie z uwagi na powyższe zabiegi przeprowadzić dosiewkę.

Jeżeli macie lepszy pomysł lub polecacie przeprowadzić jeszcze jakiś zabieg to również proszę o informację.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

(Zdjęcia aktualne 08/02)

Siatka przeciw kretom 09:10, 10 lut 2020

Do góry
Witam, mam kilkuletni trawnik i niestety dość licznie zadomowiły się u mnie krety.
Chciałbym założyć siatkę na krety pod trawnik … zastanawiam się jak to zrobić.
Myślałem żeby przez sezon dobrze nawozić, podlewać i kosić istniejącą darń, tak żeby się umocniła i żeby można ją było wyciąć pasami – wycinarką do darni.
Zrolować wyciętą darń …

Po wycięciu położyć siatkę i na to z powrotem wyciętą darń.
Czy głębokość wycięcia darni przez taką maszynę (podają do 5-6cm) wystarczy?
Czy trzeba na siatkę dowozić jeszcze ziemi?
Co myślicie o takim sposobie?

Jaką siatkę polecacie?
Zakręcony ogród 08:35, 10 lut 2020

Do góry
Oderwę się na chwilę od tej rabaty i pokażę Wam nową instalację z chrobotkiem. Tym razem do pokoju syna

Zakręcony ogród 08:17, 10 lut 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
A jaki ma kształt ta rabata?

weź nie pytaj Bliżej nieokreślony trójkątnopodobny Jej kształt jest jej największym przekleństwem.
Tak wygląda patrząc z przodu :

a tak z boku :

ale postanowiłam ją troszkę zmienić co może ułatwi jej zaprojektowanie. Pomniejszę ten najdłuższy bok wzdłuż ścieżki (na zdjęciu po prawej ) Nie wiem czy wiele to da ale spróbuję

Ogród z rzeźbą 08:07, 10 lut 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Kilka widoczków spod rudery, drugi rok kwitną takie niskie żółte naparstnice. Zdziwiło mnie to i ucieszyło, myślałam że w tym roku już ich nie będzie:

Witaj Anula.
Tym razem przyszłam do ciebie za sprawą tej naparstnicy.
Piękna jest
Dobrze zimuje?
Przerwa na kawę... 23:01, 09 lut 2020

Do góry
Za domem sa jakby 2 części - nowa i stara. Pierwsza na ostatnich zdjęciach w głębi z nową rabatą i ta zostaje bez zmian. Tam jest OK. To ta część z ławeczką. Klimat, rośliny, kształt - wszystko jest super. Jak dla mnie. Ona ma jakieś 8 metrów długości. Ale nie podoba mi się część stara ok. 5 m długości, ze skrzyniami a dokładnie wejście do niej. Od strony boku ogrodu po pierwsze są dwa takie wcięcia z trawnika, które trudno jest kosić. Po drugie jest tam za dużo kostki a kończy się zbyt wcześnie i widać całą ścianę domu, która jest jaka jest. Po trzecie skrzynie się rozwalają i albo je naprawię albo rozbiorę i zrobię w ich miejsce rabaty.

Także ta część

Zostaje bez zmian chcę dorobić drugą taką rabatę, może trochę mniejszą
Ogród Basi 22:55, 09 lut 2020

Do góry

Ogród Basi 22:54, 09 lut 2020

Do góry
Skrzynia z tarasu zmieniła miejsce. Jej miejsce zajęła nowa szafka. Ale jeszcze nie zrobiłam jej zdjęć.

trzmielina oskrzydlona

Ogród Basi 22:52, 09 lut 2020

Do góry
Wianek zimowy zdjęty z drzwi jeszcze nie sypie się. Więc leży sobie na opasce.

tulipany

kalina japońska

Ogród Basi 22:49, 09 lut 2020

Do góry
hortensja piłkowana

dereń jadalny

jagoda kamczacka

nowe zawieszki zajączkowe

Jeżówkowe-Love 22:47, 09 lut 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Wysiane byliny po 4tygodniowym chłodzeniu..wczoraj powędrowały na cieplutki parapet.
Czekam..

Asiu .

To ja jutro też wstawię maluchy do domu .
Ja mam w plastkikach bo te co Ty masz ,
Jak Wiola wspomniała też łapią grzyb ,
I wszystko mi gnije .
A i podlewać tego nie umiem

Oj niech już ta wiosną przyjdzie
Ogród Basi 22:45, 09 lut 2020

Do góry
Dzisiejszy obchód działki. Przypomnę wianek na drzwiach.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:56, 09 lut 2020

Do góry
Ostatnio oglądając program z Monty Donem usłyszałam takie zdanie - "jeżeli zbyt kochasz rośliny... to nigdy nie będziesz mieć pieknego ogrodu..."

Trochę mnie to zasuciło... Ale fakt! Dużo prawdy w tym zdaniu

Dzisiaj krótki obchód po ogrodzie. Wprawdzie słońce było cudne, ale wiatr był ostry i przenikliwy.
Cebulowe coraz większe kiełki z ziemi wystawiają. Piwonie, floksy, irysy też wychylaja swe pierwsze listeczki. Róże jeszcze maja trochę zielonych liści z ubiegłego sezonu ale już wypuszczają nowe

Ciemierniki kwitną przecudnie.
Jeden zostawiłam zupełnie bez okrycia (tak na próbę) I ma się dobrze

Na pozostałe narzuciłam po małej gałązce stroisza. Jak ten przetrwa bez uszczerbku to pozozstałe chyba też odkryję. Dzisiaj w nocy było -7. Od jutra ma być już cieplej
Ogródek Ewy 20:57, 09 lut 2020

Do góry
Pozycję w jakich śpi moja Pela są zaskakujące.

Ogródek Ewy 20:54, 09 lut 2020

Do góry
W moim ogródku wiosna.
Wychodzą krokusy, tulipany.
Czy to na zdjęciu to mogą być czosnki?

Mój ogrodowy pamiętnik 20:45, 09 lut 2020

Do góry
Byłam dzisiaj na targach 4Design Days. Wczoraj gośćmi była Maja Popielarska i Karolina Kudłacik z HGTV a dzisiaj Darek Stolarz i Dominik Strzelec.
Załapałam się na prelekcję Dominika Strzelca o nawadnianiu ogrodu.
Powiedział też, że kiedyś mówił, że trawnik powinien zajmować 1/3 ogrodu a teraz uważa że maksymalnie 20% .

Autografik proszę .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies