Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 20:22, 20 gru 2013

Do góry
Przybiegłam rzucić okiem na tę co do której sanepid na święta nie przyjeżdża
A tu widzę wirusa wiankowego (mnie też dopadł w tym roku.. po 2 latach na ogrodowisku.. a tak sie broniłam). Mam skalniaka i go lubię, wiec jak przeczytałam, że chcesz swego wyrzucić, to zagłębiłam sie dalej w wątek.. i skalniak jak skalniak, ale ta płyta nagrobna na nim..to faktycznie do likwidacji
Sorki za mój złośliwy jezyk..ale takie pierwsze skojarzenie było ... a ja tak czasami różnie kojarzę
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:04, 05 gru 2013

Do góry

Ja już się nawet nieźle orientuję w meandrach Twojego ogrodu. Więc dopisałam conieco dla orientacji (sorry, zapomniałam nazwy tego niebieskiego iglaka).

Takie kamienie to są kamienie - przy nich słowo skalniak, kałuża nabiera innego sensu. To może tatrzański stok południowy z lekką trawką i żagwinem oraz dzwonkami .
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:44, 05 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Pokazuję eMusiowi co powstaje w naszych głowach... a on zadał podstawowe pytanie... a gdzie dam te moje kamienie???? Wozić ich po raz kolejny nie będzie.. tzn wynajmować auta z takim podnośnikiem.. co szarpnie 2 tony na raz... no i gdzie je dać.. szkoda mi oddać.. u nas takie kamienie to majątek.. u nas kamieni nie ma.. i ja kocham kamienie, kocham granit, wapień.... całe życie dotykałam kamieni... najchętniej bym zamieszkała w górach nad jakimś urwiskiem... dlatego mam skalniak, bo nie wyobrażam sobie płaskiego ogrodu... a i tak płaski, dobrze że jest trochę widoku na okoliczne pagórki..

Ale się rozpisałam... monolog .... a kamyki czekają..

tu gdzie sa to miejsce parkingowe? Żwirowe, tak jak lubię

No to za nim dalej można zrobić rabatę kamienną.Akurat pasuje- kamulce i żwir Tam rozłożyć kamulce, np 3 bliżej siebie, czwarty trochę dalej. Ja bym je zagłębiłą trochę w ziemi, tak ze 20-25 %. Wokół nich coś płaskiego, np macierzanka, dębik itp i niskie łany- stipy, albo kostrzewy owczej, niedźwiedzie futro czy jakieś zwiewne carexy. Dobrze by tez wyglądały puste miejsca, np wysypane żwirem, ale nie ma przymusu. Potem rabata niech przechodzi w swój charakter. Pierwszą oznaką tego może być ten szary świerk, jeszcze w niskim ( albo 3 takie świerki).

Aniu- chyba nikt nie ma wątpliwości że nie pisałam o pani gotującej , tylko tej od chwastów. i wiadomo kto to- filigranowa osoba o radosnej buzi.

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:16, 04 gru 2013

Do góry
Pokazuję eMusiowi co powstaje w naszych głowach... a on zadał podstawowe pytanie... a gdzie dam te moje kamienie???? Wozić ich po raz kolejny nie będzie.. tzn wynajmować auta z takim podnośnikiem.. co szarpnie 2 tony na raz... no i gdzie je dać.. szkoda mi oddać.. u nas takie kamienie to majątek.. u nas kamieni nie ma.. i ja kocham kamienie, kocham granit, wapień.... całe życie dotykałam kamieni... najchętniej bym zamieszkała w górach nad jakimś urwiskiem... dlatego mam skalniak, bo nie wyobrażam sobie płaskiego ogrodu... a i tak płaski, dobrze że jest trochę widoku na okoliczne pagórki..

Ale się rozpisałam... monolog .... a kamyki czekają..
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:53, 26 lis 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Piękny jesienny bukiet
Dzięki za radę z czosnkami,z jednej strony chce mi się ich jeszcze,a z drugiej,tak jak mówisz nie chce mi szię już grzebać w ziemi Chyba odpuszczę w tym roku już
Pozdrawiam

Trzeba zwolnić i zacząć myśleć już o dekoracjach bo czas leci - ja też napaliłam się na czosnki bo zachciało mi sie skalniak obsadzić czosnkami karatawskimi - ale trudno mam cały sezon żeby to przemyśleć i tyle
zima już zawitała ale będzie jeszcze cieplej a że liści znów nawiało to jeszcze przy grabieniu będzie trochę pracy

pozdrawiam
Lawendowy kredens 21:34, 23 lis 2013

Do góry
Mój skalniak po kilku latach też bardzo się zmienił, ale doszłam do wniosku, że nie będę go odnawiać, tylko zmienię na podwyższoną rabatę Pozdrawiam
Lawendowy kredens 18:43, 23 lis 2013

Do góry
Dzięki Sławko że do mnie zajrzałeś,rady bardzo cenne,też myślę że jest cosik nie tak.

Skalniak w rzeczywistości wygląda lepeij,jak go zakładałam 2 lata temu miałam za dużo ziemi zpod kostki,spontanicznie powstał-cel był taki że na skalniaku kolorowo a wokół tylko zieleń,ale niestety każdy wyjazd do ogrodniczego i nowa bylinka.

W głowie mam nowe plany,i oczywiście proszę o sugestie,pozdrawiam.

Biegnę do twojego ogrodu...
Lawendowy kredens 15:41, 23 lis 2013

Do góry
bacha2224 napisał(a)

Witam Kiedy wszedłem na Twój wątek i zobaczyłem to zdjęcie, to zaraz zobaczyłem ogromny potencjał Twojego ogrodu. Wystarczy go troszkę dopracować a naprawdę może, to być ogród do pozazdroszczenia. Bardzo podoba mi się ta rabatka po prawej z hostami (ta z avatarka) oraz z drugiej strony - podajże rośnie tam berberys i jakiś żółty krzew - tawuła? Ten skalniak natomiast jest bardzo chaotyczny i gryzie się troszkę z tymi rabatami o których wspomniałem wcześniej
Nadałbym temu ogrodowi bardziej geometrycznego wyrazu, pozwoliłem sobie nawet na przedstawienie tego o czym mówię Może akurat się spodoba albo coś Cię zainspiruje. Pozdrawiam i będę zaglądał.

Deski mogą być co krok lub jak są obecnie I miejsce gdzie znajdują się rowery można zakryć poprzez, na przykład trejaż.
Co z tym ogródeczkiem począć 11:41, 18 lis 2013

Do góry
Kasiu nie zamknę siersciucha serce mi pęka jak skomli jak tylko słyszy że brama się zamyka, a on zawsze po zamknięciu jest wypuszczany
Chodzę z nim na spacery i daję mu szansę
Skalniak i cała rabata z tym murowanym grilem jest na wiosnę do odstrzału dlatego tak troszkę mu wybaczyłam ,ale powiedziałam mu że jak waży się tknąć bukszpanową czy różankę to z zimną krwią ogon mu zawiążę na supeł

Madziula żaby sobie ze mną w ciula poleciały ....wysłałam totka i nawet ......dwójki nie było ,a żab było osiem i gdzie tu sprawiedliwość

Reniu żaby już się wyprowadziły ,także kasy nie będzie a i książe musi pozostać ten sam
Mus owocowy w miejskiej dżungli 11:18, 16 lis 2013

Do góry
Skalniak/nieskalniak. Teraz widzę potrzebę zmian i kardynalne błędy młodego ogrodnika- rośliny sadzone pojedynczo, a nie zgrupowane gatunkami. Na wiosnę będę się poprawiać

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:56, 15 lis 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)

Najgłębsza półka nadaje się na lilie wodne z grupy 40-70(80) - jedna bądź trzy odmiany. 120 cm to na odmiany silnie rosnące, ale polecam w oczkach płycej niż w stawie.
Jeśli folie masz w zapasie, to płyciznę warto zrobić większą, bo to własnie na nią jest sporo pięknych i ciekawych roślin. Najlepiej obłożyć ją kamieniami i w szparach posadzić rośliny nadające się do uprawy hydroponicznej, bezpośrednio w żwirowym gruncie.

Jeszcze się odezwę, bo teraz muszę już zniknąć, pozdrówka

Mariusz lilii mam dużo... tylko je trochę zagłodziłam.. i postawiłam na głębszej półce na zimę i tam je zostawiłam.. głębokość też byłą dla nich za duża.. Jak je przesadziłam do lepszej ziemi (tej od Ciebie co przywiozłam) to przestawiłam je trochę płycej.. i na zimę nie przestawiłam, niech stoją gdzie są.. Eksperymentuję, cy przeżyją zimę na płytszej wodzie.. wiosną nie mam jak wejść do tej wody.. bo za zimna... Muszę poszukać jakiś woderów .. czy jak się to nazywa ..... bo za każdym razem muszę prosić synusia by mi wchodził do wody... ja jestem ciepłolubna i do zimnej wody nie wejdę

Strefy płytkiej nie mam jak poszerzyć.. bo ogranicza mnie folia, brakuje jej już z szerokości Ale w przyszłym roku będziemy patrzeć gdzie jeszcze da sie coś z tym zrobić... ale nie dość, że folia już jest na pełna szerokość to i miejsca nie ma, bo z jednej strony skalniak, a z drugiej przejście koło tulipanowca.. To oczko miało być mniejsze......... a wyszło jak wyszło... czyli jak zwykle
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:55, 12 lis 2013

Do góry
Twój ogród wydaje się gigantyczny jak tak patrzę na zdjęcia z oczkiem. A oczko cudownie obsadzone i skalniak i ścieżki... uwielbiam takie miejsca
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:55, 12 lis 2013

Do góry
Ewa napisał(a)
Macham

ja też czytałam, ukradli ci prąd na tydzień, ale zgroza!!!!

skalniak przed oknem salonu, a właściwie gruzowa rabata
marcinki miniaturki kończą się...

runianka ma pąki

moja trawka i uschnięta na zimę i nowe źdźbła wypuszcza

a te dzwonki nieustannie kwitną, ja ich nie podlewam, tylko czasami deszcz je ratuje
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:29, 12 lis 2013

Do góry
Dlaczego chcę to zmienić? Sylwio wydaje mi się, że linie nie są opływowe tylko za bardzo wcinają się w rabaty. Poza tym chcę troszkę je rozszerzyć. Wydaje mi się, że tak będzie lepiej. A koloru dodam koniecznie
Dalej wzdłuż płotu rośnie świerk zielony i żywopłot z tui mieszanych. Między domem a żywopłotem skalniak a potem taras. I właśnie od strony tarasu chcę poszerzyć te rabaty. Zrobić placyk żwirowy.
A ganiać z łopatą za Tobą? Obiecuję, że nie będę. Słowo

Mozga trzcinowata – dziękuję Batko. Wiem, że się rozrasta ale przez zimę zawsze ucierpi więc tego, czego jest za dużo wypadnie i z nowym sezonem jest jej w sam raz
Ogródek skalny 09:44, 12 lis 2013

Do góry
Chciałam się przywitać, chyba rodaczka bo widzę pagórki. Jesteś z pomorskiego?
Skalniak bardzo ładnie tobie "wyszedł". Wszystkie kamyki do siebie pasują. Jestem ciekawa ciągu dalszego.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:11, 11 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Jak już szukałam fotek tej trawki to dla znudzonych świątecznym pochmurnym i zimnym dniem (dlaczego u nas święta w takim brzydkim czasie są????) wyszukałam metamorfozę ...
Wcześniej był ugór.. wiec nie ma co pokazywać.. ogród powstaje etapami od jesieni 2008..

To maj 2011.... powstaje skalniak...

maj 2012 jeszcze nie wiemy, ale dokładamy kałużę ... to wyrobisko ziemi pod podwyższone grządki dla rh....... a kałuża to pomysł czerwcowy..

maj 2013

Uwielbiam takie metamorfozy i Twój ogród Aniu niewyczesany, ale jednak uporządkowany i różnorodność gatunków
Ogródek skalny 16:37, 11 lis 2013

Do góry
Witaj Honoratko, ładny skalniak masz, ale jeszcze młody. Podziwiam tym bardziej, że jakoś odchodzi moda na skalniaki, ale moim zdaniem, jeśli skalny ogród jest przemyślany, z gustem, zaaranżowany tak, aby bylo kolorowo przez cały rok, to może być prawdziwą ozdobą ogrodu. Zapraszam do mnie, u mnie duuużo kamienia i skalnych murków. Pozdrawiam
Ogródek skalny 15:29, 11 lis 2013

Do góry
Witaj! podoba mi się Twój skalniak, ogólnie skalniaki mi się podobają i ciągle chodzi mi po głowie, kto wie czy w przyszłym roku się za to nie zabiorę pozdrawiam
Ogródek skalny 14:44, 11 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich serdecznie buszuje po tej stronie i ogladam Wasze ogrody z zachwytem... chcialabym pokazac moim ogrodkiem skalnym zrobionym zeszlej wiosny, pragne tylko nadmienic ze moje ogrodowa przygoda sie dopiero zaczyna,ogrod na wiosne bedzie 2latkiem, wiec mlody bardzo (a za wymarzony skalniak wzielam sie sama!mimo roznych komentarzy ze strony rodziny napoczatku....np.czy to bedzie "psi cmentarz..?" .

Mam nadzieje kogos zainspirowac bo zanim wzielam sie do pracy to sporo studiowalam, czasopisama, ogrodnicze, ksiazki no i internet czekam na Wasze opnie bo macie super pomysly!! Pozdrawiam

to jest widok z okna

a tak po czesci w przyblizeniu

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:12, 11 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Jak tu pięknie
Ja jeszcze raz moją trawę sfoce, czy to amazon mist czy stipa, bo jeśli ta ostatnia, to co...padnie przez zime?

Jak już szukałam fotek tej trawki to dla znudzonych świątecznym pochmurnym i zimnym dniem (dlaczego u nas święta w takim brzydkim czasie są????) wyszukałam metamorfozę ...
Wcześniej był ugór.. wiec nie ma co pokazywać.. ogród powstaje etapami od jesieni 2008..

To maj 2011.... powstaje skalniak...

maj 2012 jeszcze nie wiemy, ale dokładamy kałużę ... to wyrobisko ziemi pod podwyższone grządki dla rh....... a kałuża to pomysł czerwcowy..

maj 2013

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies