Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:51, 17 mar 2017

Do góry
Kasiu na str. 3 mojego wątku jest pokazane proso z bliska. Zobacz sobie.

Goździkowa, są tak piękne trawy, że się w głowie nie mieści mojego areału by zabrakło.
Mam zamiar kupić jeszcze w tym roku dwie trawy
Proso rózgowate SQUAW to jest bordowe
Proso rózgowate REHBRAUN to jest czerwone
Ptasi gaj 12:42, 17 mar 2017

Do góry
Kasiu to jest proso - nie to co myślisz może na tym zdjęciu lepiej widać z 2015 r. zdj. 1.
Poniżej na 2 zdj. z 2014 r. na pierwszym planie proso, potem 2 szt trawy afrykańskiej i znowu proso, tego dużego miskanta nie widać, bo został przesadzona w 2015 r. z innego miejsca w miejsce wymarzniętej lasecznicy biało zielona.
Jakie było moje zdziwienie jak gdzieś w sierpniu pokazały się liście lasecznicy w miskancie. W zeszłym roku też były dwa badyle.
To widać na trzecim zdjęciu 2015 r.

Ptasi gaj 12:31, 17 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu ten Globasa ładny. Inversa" miałam i w zeszłym roku padł we wrzesniu. Był u mnie 3 lata. To zdj. z 2015 r.
Ten na rogu przy tych trawach. Nie wiem co się stało w ciągu dwóch tygodni nie miał żadnego grzyba, robactwa. Usechł, podlewałam. Jeszcze siedzi w ziemi muszę zobaczyć czy coś od korzenia go nie podgryzło.

Sylwio
chodziło mi o te z tylu takie drobniusie
Ptasi gaj 12:02, 17 mar 2017

Do góry
Witam Daria. To swierk "inversa".
U nas troche slonca sie pokazalo, ale wiatr szaleje. To dobrze bo troche osuszy to bagno. Jutro znowu beznadzieja pogodowa u mnie zastoj w pracach ogrodowych chodze i zagladam czy cos rusza, ale to jakies male podrygi wzrostu.
Słoneczny Ogród 11:53, 17 mar 2017

Do góry
Ten świerk to "inversa", padl mi w zeszlym roku jesienia nie wiem jaki powod. Nie mial robactwa, oznak choroby, podlewany w ciagu 2 tygodni. Zostawilam go myslalam, ze odbije ole widze, ze uschniety. Moze cos go podgryzlo, czy w srodku pnia cos gryzlo wszystko sprawdze.

U nas pogoda byle jaka, dzisiaj troche swieci, jutro znowu do bani a roboty od groma. Mam jeszcze trawy wysokie nie skoszone. Wszystko sie nawarstwia, potem jedno szalenstwo aby to wszystko ogarnac.

Masz piekne zasiewy i patyczki. Ja tez troche zasialam, werbene patagonska, aksamitke, i pomidory.
Ptasi gaj 11:40, 17 mar 2017

Do góry
Kasiu sprawdze to napisze, chmurka to proso.
Sezon 2017 u Hanusi 23:02, 16 mar 2017

Do góry
Haniu ponad miesiąc czasu od wznowienia nowego wątku i 70 str.
Gratuluję.
W zielonej aptece 21:41, 16 mar 2017

Do góry
Ja tez jeszcze mam duzo do zagospodarowania. Robie wtedy, mak wszystko przemysle. Teraz nad rozami gdzie im bedzie dobrze.
Sprobuje roze Rapsodke posadzic od wschodniej strony.
Co i jak? Nowicjuszka 21:27, 16 mar 2017

Do góry
Oczywiscke, ze powoli, co nagle to po diable.Ładne grody powstaja powoli sa przemyslane.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:30, 16 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzieki za odpowiedz.

Mialam nosa. To dziwne, ze nie przycinalas i tak obsypane kwiatem. Pisza wszedzie, zeby scinac wiosna, lepiej kwitna.
Ja mam duzo zoltych i rozowe. Przycinam kazdego roku. Zólte lepiej kwitna, maja wieksze kwiatki. Rozowe tez ladne, ale pozniej kwitna od źoltych. Musze zostawic ktoregos roku bez ciecia i zobacze jak beda kwitly.
Obcinam je poniewaz boje sie ze lodygi zdrewnieja i potem beda łyse.

Zostaw jedną tak dla eksperymentu i zobaczysz - moje były cięte od małego na wszelkie sposoby - już trochę je mam - i bardzo bym chciała wymienić na niziutki żywopłocik bukowy - ale mam mocny sprzeciw -

Czy Twoje też są szczuplejsze dołem? Moje to takie bukieciki i żadne cięcie kształtujące nie pomogło

W zielonej aptece 19:42, 16 mar 2017

Do góry
Przejrzalam caly watek piekny. Stwarza wrazenie bardzo duzego. Posilkujac sie moimi ok 40 arami, wiesz czlowiekowi w glowie swita, jak to jest mozliwe ze czuje sie przestrzen u ciebie. Dopiero w ktoryms wpisie piszesz, ze jest waska, ale nie ma sie takiego wrazenia.
Krotko mowiac, pieknie. Wysokie drzewa porosniete bluszczem, i przyziemie w roźach. Zauwazylam, ze u ciebie duzo roz rosnie w cieniu.
Wlasnie dzisiaj otrzymalam roze "Rhapsody in Blue", "Aspirin, Rose", Tommelise".
Ciesze, sie ze przejrzalam i tez czytalam twoje wpisy.
Jest tutaj na ogrodowisku tzw. Gotowych ogrodow o ile tak mozna nazwac ogrod gdzie trzeba na okraglo cos robic ktore mi sie podobaja twoj do nich nalezy.
10 lat to duzo dla ogrodu wydaje sie, ze juz wszystko gotowe wprost przeciwnie jest praca innego typu bardziej silowa, przycinanie.

Jeszcze odnosnie moich traw. Moje trawy prawie wszystkie rosna w pelnym sloncu. Posadzilam je w jesieni 2013 r. - te duze, proso, i trawe afrykanska sierpien 2014 r.

Czy sami robicie wszystko, czy ktos z zewnatrz ci pomaga. Przy takim juz dojrzalym ogrodzie to zap... nie samowity.
Jeszcze jedno 6a to strefa bardzo duza, napisz gdzie przynajmnkej na wp.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:42, 16 mar 2017

Do góry
Filomeno, dzieki ze zajrzalas. Ogrod zrobiony w lecie 2013 r. Trawy sadzone jesienia 2013 r.
Trawy trawami, ale Ty to masz ogrod.!!!! To nie ogrod to park.
W zielonej aptece 12:33, 16 mar 2017

Do góry
Filomeno jestem na 11 str. Musze konczyc. Wieczore znowu bede zagladala. Musze przejrzec wszystko. Mieszkasz jak w parku. Masz duzo roz przepieknych.
Wlasnie przyjechal kurier przywiozl nastepne roze.

Mam tez taka samosiejke roze od roku.
Pozdrawiam.t
Ptasi gaj 11:43, 16 mar 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
derenia też nisko przycinasz? ładna kompozycja

Tak kazdego roku na wiosne, moze w sobote sie uda. W tym miejscu na wysokosc 40-50 cm. Jakbym nie przyciela to by rosly na 1,5 m jak te na gorce to ta sama odmiana.
Pieciornikk tez tne na wys. 30 cm. Rosna szybko nawoze prawie kazdy krzak na tej dzialce na wiosne albo kompostem, obornikiem albo mineralnym.

Tam rosna jeszcze lawendy, ale przeprowadze w inne miejsce, bo sa zagluszane.
Ptasi gaj 01:12, 16 mar 2017

Do góry
Znalazlam tylko takie zdjecie z 2014 r. To jest poczatek kwitnienia.
Deren byl piekny i dlatego zrobilam zdjecie.

Mój ogródek 00:23, 16 mar 2017

Do góry
To cyprysik nie wiem czy akurat 'Golden Wonder', czyli złoty

Cyprysik Lawsona o stożkowatym pokroju i przewieszających się pędach.

Stosunkowo wolno rosnący, docelowa wysokość 1-2 m.

Ulistnienie łuskowate, żółtozłociste (zachowuje barwę w czasie zimy).

Preferuje gleby bardziej zasobne i wilgotne.

Stanowisko: słoneczne.
Mój ogródek 00:12, 16 mar 2017

Do góry
Witam Patrycja. Oglądam twój wątek sceneria zimowo-wiosenna. U was w Poznańskiem to zimy nie było to możesz pokazywać pąki róż. U nas jeszcze zimno i wody dużo. Obcinać czy nie obcinać a co to za róża.
Ja to wszystkie obcinam oprócz pnących jesienią.

Ten piękny parasol to prawdopodobnie cyprysik Lawson tak cięty. Muszę sprawdzić. Jeszcze masz jakieś drzewo wycięte w kulę przy płocie jestem na str. 23 ostatnie zdjęcie po prawej stronie co to jest.

Ten twój ogród to już taki obsadzony tylko niech rośnie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:46, 15 mar 2017

Do góry
Mira jak tylko poszukam zdjęcia to pokażę. Bo wiesz ja tak nie nastawiałam się na zdjęcia wszystkiego co mam. Nie przypuszczałam, że tutaj będę i potrzebne będą zdjęcia. Mam dużo zdjęć ale wiesz różno różniaste tylko nie te co są potrzebne w danym momencie.

Nie wyrzucaj traw, chyba, że ci bardzo przeszkadzają. Ja trawy mam bo co innego posadzić w tym żwirze. Szybko rosną trochę wiosną jeże, ale jeden miesiąc i już zielono.
Robota z trawami to jest tylko jesienią powiązać to wszystko to masakra taka po kłuta jestem że hej no i wiosną. Ja to piłą tnę do drewna te duże są grube, że sekator nie da rady. Później wrzucam do ogniska, albo szczególnie te duże są twarde dobrze przechodzą przez rozdrabniacz i do kompostu.
Ptasi gaj 23:37, 15 mar 2017

Do góry
Mira, ja to tnę piłą elektryczną albo do żywopłotu albo do drewna. Te duże są takie twarde, że nie sposób nożem, czy nożycami ciąć.
Ptasi gaj 19:37, 15 mar 2017

Do góry
Kasiu tutaj to malenstwo w pelnym rozkwicie. Zdj z 2015 r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies