Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 11:22, 24 kwi 2017

AnkaK napisał(a)
Wydaje mi się, że codziennie przejeżdżam koło Twego domu. Jeśli dobrze rozpoznaję. Zawsze przed 17 mam z 10 minut obowiązkowego postoju
Wydaje mi się, że derenie dadzą tam radę. Rosną sobie ze 4 sztuki u moich rodziców od kilku lat, w trawie, niepodlewane, nie przycinane w towarzystwie wielkich świerków i brzóz. Na pewno wyglądałyby tam pięknie! Marzy mi się taki zagajnik brzozowy w dereniami i trawami. A najlepiej - działka w lesie
I popieram wybór tujek - sama ich nie cierpię, a mam 40 m żywopłotu z brabantów. Na małej działce przy ruchliwej ulicy jak u mnie są b.dobrym rozwiązaniem. Chronią przed ciekawskimi spojrzeniami i ruchem ulicznym gdy liściaste jeszcze nie ruszają, są łatwiejsze w przycinaniu od np. świerków bo nie trzeba drabiny i zajmują mniej miejsca niż świerki.

No to z pewnością przejeżdżasz koło mnie, domyślam się że ten postój to na przejeździe . 17 to magiczna godzina i zawsze wielkie trudności z przejechaniem. My zawsze staramy się omijać tę porę jak trzeba gdzieś pojechać.

Aniu tuje nie wchodzą w grę. Już kiedyś wałkowałam ten temat u mnie i nie chcę przy ulicy szczelnej ściany zimozielonej. Nic nie mam do szmaragdów ale nie wyobrażam sobie tam ich. Chyba że na wysokość siatki,ale to i tak nie rozwiązuje wtedy problemu zasłonięcia budowli. Raczej myślałam o drzewach w tym celu . Wysokie żywopłoty iglaste jednogatunkowe wywołują u mnie uczucie klaustrofobii
AnkaK 11:30, 24 kwi 2017

Racja, wydaje mi się, że tam będzie jeszcze piętro.
Ja swoje trzymam właśnie na wysokość siatki, a górą oczywiście drzewa liściaste.
O klaustrofobii przy iglakach jeszcze nie słyszałam
Z tym przejazdem jest tak 50 na 50 % - jeśli uda mi się przejechać przed 16.40 to jest super, ale wtedy zazwyczaj gnam za szybko. A przed 17 to jest chyba ze 12 minut stania.
Będę zatem machać dziś
Margerytka40 11:35, 24 kwi 2017

Zapraszam kiedyś na kawkę w ogrodzie . Będę na działce dziś wyglądać

Do pracy jeździsz w tę okolicę?
Ja bliżej Ciebie pracuję bo w WG.
AnkaK 11:43, 24 kwi 2017

Do pracy, więc w sumie to 2 razy dziennie - przed 8 i przed 17. Kawki nie pijam, ale z zaproszenia w wolnej chwili z przyjemnością skorzystam
Margerytka40 11:50, 24 kwi 2017

Margerytka40 12:13, 24 kwi 2017

Chyba do brzóz jednak te derenie . Co będzie to będzie. Nic tam więcej nie wymyślę a derenie mam.
kamila66 12:16, 24 kwi 2017

Asiu ja właśnie postanowiłam zrobić żywopłot mieszany, posadziłam trzy serby oraz trzy choiny kanadyjskie.
Mieszany żywopłot jest także w ogrodzie z lustrem
Choiny można prowadzić w naturalnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=247
lub ciąć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1283
Margerytka40 12:31, 24 kwi 2017

Kamila,tak właściwie to plan na żywopłot już mam. Będzie z dereni Flaviramea. Cięty do wys.ok1.70.
Chcę tylko czymś wyższym przesłonić budynek po przeciwnej stronie ulicy .

Choiny są piękne ale iglastych mam aż za dużo.
Poszukuję drzew chyba.
ElzbietaFranka 13:27, 24 kwi 2017

Masz wiele mozliwosci najpierw pod brzozami. Poniewaz tam cien czy polcien mozesz posadzic choiny kanadyjskie zielone przez caly rok. Ktore mam i jestem bardzo zadowolona.
Derenie mozesz sadzic tylko jak wiadomo traca liscie. Mozesz posadzic buki ktore nie traca lisci na zime dopiero wiosna przed wypuszczeniem nowych listeczkow.

Nastepnie jeszcze widzialam u kogos "daglezje" bardzo szybko rosna mozna je formowac. Posadzic gesto aby odcisc sie od sasiadow bo o to pewnie chodzi.

W ostatecznosci (ja mam tuje brabant) szybko rosna mozna formowac w kazda strone.

Tuja szmaragd tez ale na miejsca sloneczne, w cieniu bardzo slabo rosna.

Wybij z glowy eM ta brzoze do kosciola. Niech lepiej corce poswieci na czesc komunii date niech w korze scyzorykiem wytnie.
Co to za intencja dziwna.

Megi moj wpis byl duzo wczesniej wpisany dopiero teraz klapniety do wgladu.
ElzbietaFranka 13:48, 24 kwi 2017

Dlaczego wybralas akurat deren flavi.... to jest deren rozlogowy przeczytaj kladzie sie na ziemi i ma odrosty. Wycielam je bo beznadziejne.

Jesli juz zdecydowalas sie na derenie to lepiej bialy elegantisima lub siberica. Piekne liscie jesienia ma siberica, latem zielen ladna i jesienia owoce granatowe.
Deren elegsntisima liscie bialo zielone bardzo ladne.
Jesienia nie odznaczaja sie specjalnym kolorem, zima lodygi bordowe tez ladne ale nie takie ladne jak u siberica.