Dziękuję Pani za opinię
Załączam amatorski rzut z góry tego, co wcześniej zaprezentowałem na zdjęciach. Uwzględniłem uwagi i już naprzemiennie nie będzie Tak to wygląda - na chwilę obecną w tym miejscu jest jedynie klomb z różami, zaznaczony czerwonym okręgiem. Reszta to trawnik. Taki układ rabat daje ścieżkę z trawy idącą od dołu, gdzie jest furtka (lewy, dolny róg). Przyglądając się temu stwierdzam że to co zaproponowałem to dość mało biorąc pod uwagę metraż rabat. Będzie chyba pusto. No i nadal nie mam planu na rabatę pod domem (szary prostokąt - ściana domu). Może jakieś trawy i iglaki, co by zimą nudno nie było?
Klon będzie mocno puszczał silne gałęzie. Co mam radzić. Tnij w tę kulę, ale czy ona będzie kulą? niekoniecznie.
Tnij w marcu. Na początku, nie gorączkuj się.
Jak mocno? tak jak potrzeba żeby wyszła kula. Niekoniecznie nad oczkiem, bo może wyjść koczkodan zamiast kuli Czarno to widzę.
Może ziemia się zapaść, gdy karpa spróchnieje. Zalęgną się szkodniki/grzyby martwego drewna. Nie będzie można tam nic posadzić przez co najmniej 20 lat. Będzie brzydko.
Cudowne Danusiu, moje ulubione, kiedyś dostałam takie od męża i niesamowicie długo się trzymały w wazonie czego i Tobie życzę... wspaniale mieć troszkę wiosny w domu gdy za oknem jeszcze buro...
i dlaczego tak wieje!??!!
Należy je wyjąć z woreczka, jeśli w nim są. Albo otworzyć woreczek, żeby pączki się nie zniekształcały. Ja bym od razu posadziła do doniczek i trzymała powyżej 10 stopni. Jasne pomieszczenie. Bulwy nieco na wierzchu muszą być.
Nic nie ryzykujesz - ta włoknina jedynie chroni zimą od wiatru, od mrozu nic nie chroni. W maju może ochronić młode liście jak będzie "zimna zośka". teraz włóknina nie ma żadnego znaczenia. Im szybciej ściągniesz tym lepiej.
Nie chodzi o upychanie, ale o zapewnienie odpowiednich odległości. Aby drzewa osiągnęły swój naturalny pokrój i miały jako taką urodę. Jeśli są zbyt blisko, jedno drugie rozpycha, a sąsiadujące gałęzie zamierają. Patrz w encyklopedii jaką osiąga średnicę korony i wtedy sadź skoro miejsce jest
ja już widziałam takie ogrody, gdzie potem się karczuje wszystko, bo nic nie wygląda ładnie. A szczególnie sosny wszelkie przodują w brzydocie.
Powiem ci dyplomatycznie. Ta odmiana jest kolumnowa, a z typowej kolumny (czy też "elipsy") ciężko uzyskać kulę niestety
Wyraźnie widać przewodnik, który szybko dąży do elipsy.