Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:09, 18 kwi 2020

Do góry
Ewa, chciałabym Cię zapytać o ta jabłoń Ola- ja się kupuje szczepiona? Bo czytam,że dorasta do 5 m wysokości,a korona do jakiej średnicy?

Tak sobie przeglądam różne drzewka/ krzewy i myślę co jeśli co inne ewentualnie można byłoby posadzić? Wpadła w mi w oko Kalina Kilimandżaro- dorasta do 2,5 metrów,ale nie wiem do jakiej szerokości. Część rabaty już przygotowałam, darń zerwałam, gorzej jak to przekopać będę musiała obornika przekompostowanego niestety nie mam, tylko taki co to parę tyg leżakuje a to chyba za krótko? Kompostu też za dużo nie mam- tylko co z własnej produkcji.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:24, 18 kwi 2020

Do góry
Wyrwałam się dzisiaj z domu do ogrodniczego bo potrzebowałam ziemię do trawników na dosiewki. Z duszą na ramieniu bo wiecie jakie czasy
W ogrodniczym szok. Kolejka dłuższa jak do Biedry, normalnie szał zakupów.
Swoje odstałam więc nie wrócę do domu tylko ziemią no i wstyd ludzi, że po ziemię przyjechała, więc złapałam jakąś doniczkę w biegu i tym samym stałam się posiadaczką kaliny na pniu. Ale jakiej nie wiem. Na etykiecie widnieje Kalina angielska i wsio
Może ktoś rozpoznaje?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:53, 18 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Jablonka kolumnowa rosnie u teściów na działce, tez jest bezproblemowa
Kalina to burkwooda ? Pieknie pachnie

Zobaczymy, u mnie ziemia nie dla drzew owocujących, ale mam taką potrzebę,
chcę spróbować je uprawiać i stworzyć im warunki dobre do uprawiania
Kalinkę posadzę dopiero jak będzie kwitnąć, albo dopiero jak przekwitnie,
bo chcę poznać jej zapach
Ogród dzisiaj tonął w słońcu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:45, 18 kwi 2020

Do góry
Jablonka kolumnowa rosnie u teściów na działce, tez jest bezproblemowa
Kalina to burkwooda ? Pieknie pachnie
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 06:10, 18 kwi 2020

Do góry
Kalina malina w lesie rozkwitala lala cudeńkoooo ❤
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 06:09, 18 kwi 2020

Do góry
Wspaniała kalina, może jak mi kolejne okazy z ogrodu wylecą, właśnie je dosadzę.
Trawnik masz ładny, ale jednak likwidujesz, może być ciekawie, bo uważam, że trawnik jest najbardziej wymagający. Pokaż nam, co tam wymyśliłaś, nawet w fazie tworzenia, ściskam
Ogród zapachów u Jasi 22:29, 17 kwi 2020

Do góry
Poziomka napisał(a)

Tak Basiu to kalina japońska St. Keverne w drugim przypadku też masz rację to bez czarny Black Lace 'Eva'.
Miło mi ze ogród Ci się podobał.
Pozdrawiam Jasia

Od roku mam chęć na taki czarny bez z limonkowymi lub bordowymi listkami. A czy on daje odrosty, mnoży się pod ziemią? I jaki on jest po zimie? Bo jego gałązki to takie mało zdrewniałe się wydają.
Będę wdzięczna za informacje o tym krzewie.
Pozdrawiam Jasiu serdecznie.
Przed chwilą znowu oglądałam Twój ogród. Cudny.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:21, 17 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Joluś - oprócz brzozy i cisów, które widać jest klon Sango Kaku, kalina Kilimandżaro Sunrise, 3 miskanty, 5 hakonek i 6 kępek ID. W najbliższym czasie dosadzę tam kilka rozplenic Hameln - siewek z frontowej. W planach dosadzenie dodatkowych hakonek i jakichś bylin.

Zestaw brzmi bardzo, bardzo smakowicie. Aż mi jęzor się wysunął
Pięknie obrobiłaś, wycacane
Cmokam
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:51, 17 kwi 2020

Do góry
Ewa, Kalina kwitnie pięknie i pachnie cudnie. Dzisiaj biegałam z wężami bo tak jak kiedyż wspominałam w tej pierwszej części nie będzie trawnika. Wytyczyłem nowe rabaty i uzgodniłem jak przebiegać będą ścieżki .
Hortensjowo 06:25, 17 kwi 2020

Do góry
Czy takie drzewka jak kalina na pniu czy wiśnia na pniu mogą rosnąć nad lawendami? W sensie które małe drzewka dobrze się będą czuły blisko lawendy, stipy, perowskiej?
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 22:50, 16 kwi 2020

Do góry
Pola napisał(a)
Rano sypał drobny śnieg teraz świeci słońce. Kwitnie Kalina angielska i świdośliwa....

Kalina ślicznie się prezentuje Pachnie?
Moja świdośliwa jeszcze w pąkach.
Hortensjowo 20:35, 16 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
I jeszcze jedno - pisałaś w pewnym momencie, że denerwuje Cię, że po zimie miskanty i hortki są przycięte i ich nie będzie dłuższy czas widać.
Dlatego zastanowiłabym się nad posadzeniem przed tymi wielkimi cisami np. kaliny koreańskiej na pniu (ja mam odmianę Aurora) - będzie wyższym elementem, widocznym na tle cisów nawet w zimie, szybko puszcza liście i kwitnie wiosną. Dołem można się zastanowić nad jakimiś kulkami, które też szybko startują - nie wiem czy lubisz tawuły japońskie, są odmiany o różnych kolorach liści, limonkowe, zielone, kwitną na różowo albo na biało, u mnie już mają liście. Do tego miskant albo trzcinniki.

Kasia, kalina super pomysł, dodatkowo na pniu, to lubię. Tawuły mi się podobają, ale rosną jak gooopie i często trzeba ciąć. Miałam 2 lata temu jedną i ją wywaliłam, bo cięłam ją chyba 3 razy w sezonie. Chyba, że coś źle robiłam i powinno się je inaczej prowadzić?
Ostatnio bardzo polubiłam trzcinniki, więc jestem na tak.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:06, 16 kwi 2020

Do góry
Joluś - oprócz brzozy i cisów, które widać jest klon Sango Kaku, kalina Kilimandżaro Sunrise, 3 miskanty, 5 hakonek i 6 kępek ID. W najbliższym czasie dosadzę tam kilka rozplenic Hameln - siewek z frontowej. W planach dosadzenie dodatkowych hakonek i jakichś bylin.

Madziulka - to prawda, kora zawsze dodaje uroku . No i trawka, ale to za chwilkę .

Iza - żebyś wiedziała , wypielona na tip-top .
Ogród zapachów u Jasi 20:20, 15 kwi 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Jasiu, jutro będę oglądała Twój ogród. Już się cieszę.
Pięknie masz w swoim ogrodzie, klimatycznie. Przeglądając zdjęcia zauważyłam krzew podobny do mojego. Chodzi mi o ten na trzecim zdjęciu, w prawym, dolnym rogu, kwitnący na biało. Czy to kalina japońska?

Tak Basiu to kalina japońska St. Keverne w drugim przypadku też masz rację to bez czarny Black Lace 'Eva'.
Miło mi ze ogród Ci się podobał.
Pozdrawiam Jasia

Hortensjowo 22:41, 14 kwi 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Magnolii nie dojrzałam i niestety nie pamiętam wszystkich elementów na twoich rabatach. eMa nie należy przyprawiać o palpitacje serca, to niezdrowo wiem coś o tym )) podetnij cisa ile się da, aby roślina na rabacie miała miejsce. Może powstawiaj w tę rabatę jakieś elementy imitujące rośliny i zobaczysz, jakiej wielkości je potrzebujesz, aby zasłonić to co ci przeszkadza. Ja tak zwykle zaczynam od grabi lub szpadla lub mam taką 2 metrową palisadę.
Tak jeszcze z ciekawych roślin nawiązujących do hortensji - może kalina Kilimandżaro? Szczupła, trochę w stożek rośnie ale taki naturalny. Od dołu wypełniłaby lukę pod cisami a od góry dużo by nie zabrała

Ok, zacznę przymierzać i przemyślę całą rabatę. Może całość spróbuję rozrysować.
Hortensjowo 22:24, 14 kwi 2020

Do góry
Magnolii nie dojrzałam i niestety nie pamiętam wszystkich elementów na twoich rabatach. eMa nie należy przyprawiać o palpitacje serca, to niezdrowo wiem coś o tym )) podetnij cisa ile się da, aby roślina na rabacie miała miejsce. Może powstawiaj w tę rabatę jakieś elementy imitujące rośliny i zobaczysz, jakiej wielkości je potrzebujesz, aby zasłonić to co ci przeszkadza. Ja tak zwykle zaczynam od grabi lub szpadla lub mam taką 2 metrową palisadę.
Tak jeszcze z ciekawych roślin nawiązujących do hortensji - może kalina Kilimandżaro? Szczupła, trochę w stożek rośnie ale taki naturalny. Od dołu wypełniłaby lukę pod cisami a od góry dużo by nie zabrała
Hortensjowo 22:08, 14 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Ewa, jak najbardziej mogę powtórzyć hortensje. Mam limelight, silver dollar, w innej części phantomy i jedną dębolistną. Tylko wszystkie, oprócz debolistnej, tnę wiosną bardzo nisko, około 20 cm od ziemi i wtedy przez około 2 miesiące będzie łyso. Dlatego myślałam o hortensji na pniu - mogę sama wyprowadzić?

Kalina śliczna, ale na zdjęciach duża kulka. Da się ciąć? No i czy pachnie?

Viburnum tinus nie pachnie. Ciąć można po kwitnieniu.

Hortensję na pniu spokojnie wyprowadzisz sama, tylko musisz mieć odpowiedni krzew, z jednym prostym pniem, resztę usuwasz
Hortensjowo 22:00, 14 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
A nie mogłabyś powtórzyć hortensji? Nie wiem, jakie tam masz po lewej stronie. Na jesiennych fotkach było je widać. Jakieś duże paniculata, może Kyushu, Wims Red? Te większe, pełniejsze. Wtedy musiałabyś zmienić jednak tez i pozostałe nasadzenia, a cisy trzymać w ryzach.
Ewentualnie Viburnum np. tinus?

Ewa, jak najbardziej mogę powtórzyć hortensje. Mam limelight, silver dollar, w innej części phantomy i jedną dębolistną. Tylko wszystkie, oprócz debolistnej, tnę wiosną bardzo nisko, około 20 cm od ziemi i wtedy przez około 2 miesiące będzie łyso. Dlatego myślałam o hortensji na pniu - mogę sama wyprowadzić?

Kalina śliczna, ale na zdjęciach duża kulka. Da się ciąć? No i czy pachnie?
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:17, 14 kwi 2020

Do góry
Rano sypał drobny śnieg teraz świeci słońce. Kwitnie Kalina angielska i świdośliwa....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies