Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w dolinie 09:46, 14 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale ładne jabłonki
Ja jeszcze nie mam, może w poniedziałek się gdzieś wybiorę.

Jabłonki to była akcja, mąż zadzwonił pytać o ambrowca i mówię, żeby zapytał o jabłonki. Pan mówi, jeszcze są dziś i jutro ale pojutrze to już nie wiadomo . Więc rano wsiadł w auto i pojechał. Były jeszcze Ole ale te niby szybciej rosną
W końcu będzie coś kwitło

Agatorek napisał(a)
Ps. Zauważyłam, że u mnie jedna brzoza też się ociąga (ale jakieś pączki ma)

I nie wiem, czy moja jedna magnolia ruszy. Jedna z tych pogryzionych przez psa . Pozostałe już pokazują listki, a jedna ...no cóż....

Brzoza mnie stresuje, nie powiem, ale pamiętam, że ona była od początku gorsza. Gorsze są te dwie bliżej skarpy gruzowej. Wszystkie dostały zestaw startowy, wiórki rogowe, obornik granulowany i fosfor. Jak pielilam to te ładniejsze już dość daleko puściły korzenie, aż mnie zdziwiły. Te dwie opóźnione jeszcze się nie przekorzeniły.

Mam nadzieję, że nam ruszą te brzozy

Marlenaa napisał(a)
Uwielbiam młode liście paproci Dobrze, że możesz liczyć na babcie. U mnie dzieciaki zawsze ze mną w ogrodzie

Bardzo ładnie to wygląda jak się te tutki rozwijają

Babcie pomogły, bo wzięłam urlop, Żeby podziałać, a Młodszy (2 latka skończczyl), znowu katar i uszy

ajka napisał(a)
Asia a jakie masz róże przy tarasie? To nowy nabytek? Nie boisz się, że będą kłuć?

Brzozy masz ogromne, zazdroszczę, u mnie wydaje mi się, że jakoś wolno rosną i każda brzoza startuje i rośnie inaczej. A niby wszystkie mam pospolite, nie mieszałam gatunków.

Aniu, róże tu rosną już od 2017 lub 2018 i dobrze tu rosną, pomimo, że mają wąsko. W sezonie jak się za bardzo panoszą to je tnę, często tak, żeby rosły w stronę tarasu. Myślałam, żeby wymienić na powojnik ale szkoda mi wywalać jak tak ładnie rosną i pięknie pachną.
To są jakieś hybrydowe róże, córka wybierała, to jej róże

Brzozy duże, ale sama widzisz, że ciężko się przyjmują. Kupowaliśmy lokalnie, mniejszych nie mieli.
Ogród bez reguł 09:29, 14 maj 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
Na szczęście już po upałach. Ten skok temperatury nie tylko mnie rozłożył na łopatki, ale również nie przysłużył się roślinkom. Magnolie straciły więcej kwiatów aniżeli podczas przymrozków. Osypane do połowy albo i więcej... Kwiaty jabłonek zrobiły się wyblakłe, jakby przypalone i klapciate jak znoszone kapcie. Kalina Anne Russel straciłą prawie wszystkie kwiaty... Reszta eksplodowała
Np. lilak przy domu

hosty pod tulipanowcem... Jeszcze widać liście przebiśniegów, ale już niedługo...

Royalty wyblaknięta na słońcu

Piękny lilak.
Hosty już duże.super.juz cieszą
Moja rajska jabłoń też już kwitnie

Do tego piękna magnolia. Glicynia ślicznie zapaczkowana
Coraz piękniejsza ta wiosna.

Przedogródek pod dębem 08:55, 14 maj 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
Wooow ale piękna aleja magnolii! I która najbardziej przypadła Ci do gustu?

Spacerując aleją magnoliową podziwiałem je wszystkie. Wszystkie są zachwycające ze swymi "porcelanowymi" kwiatami. Uroda drzewa magnoliowego nasila się, osiąga okres najwspanialszego rozkwitu a później płatki opadają - magnolia płacze płatkami za przemijającą urodą - jak w życiu, ze wszystkimi żyjącymi istotami.
Na mnie największe wrażenie robi całość. Nasilenie magnolii w jednym miejscu. Oczywiście w Wojsławicach jest mnóstwo soliterów które robią piorunujące wrażenie.
Lubię ten ogród również za jego kompozycje, rozmaitość i bujność roślin, położenie na wzgórzach. Dobrze się w nim czuję. Napawa spokojem.
Ogród bez reguł 08:10, 14 maj 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
A ja myślałam, że mój Guernsey taki szybki, bo ma wielkie pąki już, a on normalnie w ogonie się wlecze

Chodzi za mną magnolia przez Ciebie muszę małej jakiejś poszukać.
Hahaha, podstawa to mieć na kogo zwalić Od dawna to powtarzam Od razu lepsze samopoczucie
Szukaj, szukaj, najlepiej jakiejś kolumnowej, to wszędzie wciśniesz Teraz, jak robisz rewolucje na pewno znajdziesz dobre miejsce
Ogród bez reguł 07:24, 14 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Ta magnolia ma piękny kwiat!
Magda, kwiat piekny , niestety już go nie ma... Upał z nieba i suchy, silny wiatr zrobiły swoje... Ale jest na co czekać za rok
Ogród bez reguł 06:46, 14 maj 2021

Do góry
A ja myślałam, że mój Guernsey taki szybki, bo ma wielkie pąki już, a on normalnie w ogonie się wlecze

Chodzi za mną magnolia przez Ciebie muszę małej jakiejś poszukać.
Doświadczalnia bylinowo-różana 06:28, 14 maj 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Tak, możesz. Zarodniki rdzy przenoszą się w powietrzu, nie zimują w glebie.
Magnolie mają płytki system korzeniowy, ale po paru latach mogą iść nawet i metr w dół. Jeśli zadbasz o to, aby magnolia miała dobrze odżywioną glebę to raczej nie będą schodzić aż tak nisko. Będą się rozprzestrzeniać powierzchniowo. Wg mnie w donicy by na dłuższą metę wegetowała.

super Ewo, ślicznie Ci dziękuję za pomoc czyli droga do sadzenia w tym miejscu wolna
Przerwa na kawę... 23:26, 13 maj 2021

Do góry
Kasia, problem jest w ilości korzeni i kształcie samej bryły korzeniowej, jak ona rośnie. Magnolia dosyć płasko się korzeni. Jeżeli dasz jej dosyć blisko coś co korzeni się podobnie to z czasem bębą konkurowały o pożywienie. Natomiast jeżeli do tego typu rośliny dodasz coś co krzeni się palowo to jest lepiej
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:44, 13 maj 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kasia, arbuz bomba Zresztą dosłownie też
Magnolia nie powinna iść w bardzo gruby pień, te 70-80cm w zupełności jej wystarczy. Tak myślę , patrząc na drzewa u mojej Mamy. Kilka jest już wiekowych dość, a wielkich pni nie mają.

No bomba bomba - oby brzuszek nie wybuchł zbyt wcześnie, ani żebym nie pękła do terminu porodu

Dzięki za info o magnolii.

UrsaMaior napisał(a)
Niedawno wrzucałam przyrosty mojej, tylko nie pamiętam gdzie... Wpisz w wyszukiwarkę i zobacz jak to wygląda.

Znalazłam, u April to było.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10834-april-podbija-las?page=149

Oglądałam ją właśnie ostatnio - tylko wiesz, że u Ciebie wszystko rośnie potworzaste i szybko (no może poza tamtymi grabami wzdłuż płotu ). U siebie się nie spodziewam takiego szału nawet w połowie
Ogród w dolinie 18:59, 13 maj 2021

Do góry
Ps. Zauważyłam, że u mnie jedna brzoza też się ociąga (ale jakieś pączki ma)

I nie wiem, czy moja jedna magnolia ruszy. Jedna z tych pogryzionych przez psa . Pozostałe już pokazują listki, a jedna ...no cóż....
Do raju daleko - u Ewy 18:11, 13 maj 2021

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ewa, drzewa i magnolia są zachwycające. Nie mogę się napatrzeć na magnolię.

Powiem Ci, ze trudno od niej odejść Szkoda tylko, że ze względu na te wysokie temperatury, niestety szybko przekwita. Już widzę jak jej odpadają płatki
Migawki z ogródka 18:07, 13 maj 2021

Do góry
Miałam pytac czy magnolia kwitnie
Co to za przetaczniki ?
Przerwa na kawę... 17:30, 13 maj 2021

Do góry

Przepraszam, jeszcze kilka w miarę fajnych jest

Magnolia dziś jest już w pełnym rozkwicie a w niedizelę jeszcze w paczkach była...
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:34, 13 maj 2021

Do góry
za nią na rogu magnolia NN, z siewki

Wszystkiego po trochu 13:23, 13 maj 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
otworzyła się wreszcie Galaxy, myślałam że będzie dużo ciemniejsza i bardziej malinowa, może to nie ona?

Mirka, na bank nie Galaxy, to Satysfaction.
Będziesz zadowolona, bo to wspaniała magnolia
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:11, 13 maj 2021

Do góry
Kasia, arbuz bomba Zresztą dosłownie też
Magnolia nie powinna iść w bardzo gruby pień, te 70-80cm w zupełności jej wystarczy. Tak myślę , patrząc na drzewa u mojej Mamy. Kilka jest już wiekowych dość, a wielkich pni nie mają.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:41, 13 maj 2021

Do góry
No i magnolia by rosła 70cm mniej więcej od czerpni - jest szansa, że uda się ją przy cięciu jakoś okiełznać - te gałęzie, które ma idą na boki akurat, więc żaden nie będzie zachodził. Teraz się zaczęłam bardziej o róże martwić - z jednej strony da im trochę wytchnienia od palącego słońca, ale czy totalnie nie zasłoni. Ale kto nie ryzykuje... jak dobrze wiemy, z powodzeniem się daje magnolie jednak przesadzać, więc dam jej tam szansę chyba jednak.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:01, 13 maj 2021

Do góry
Kasiu, odnośnie magnolii i miejsca dla niej. Moim zdaniem miejsce ok, ciąć się ją da. Zajrzyj do mnie to zobaczysz jak wygląda duża magnolia, moja ma ok 12 lat, ona jest od dołu podcinana, po kwitnieniu zaraz znowu ją lekko skoryguję. Mogę się wypowiedzieć odnośnie korzeni, bo akurat kopaliśmy pod nią rury do kanalizacji. Nie idzie w doł, wszystkie korzenie są płytko, wręcz ciężko posadzic coś pod dnią. Ma takie korzonki białe grube, szeroko rozstawione, zajmują dokładnie cały terten pod nią, tworząc pajęczynkę.
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:53, 13 maj 2021

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ewo, ja też z pytankiem - czy kojarzysz może czy w miejscu, gdzie rosła mi róża zaatakowana przez rdzę mogę posadzić magnolię? Rozważam co prawda jeszcze opcję, że magnolię zwyczajnie w większej donicy zadołuję, bo dziewczyny mnie przestrzegają, że może zbyt zaszalałam z odmianą na mój garaż..

Tak, możesz. Zarodniki rdzy przenoszą się w powietrzu, nie zimują w glebie.
Magnolie mają płytki system korzeniowy, ale po paru latach mogą iść nawet i metr w dół. Jeśli zadbasz o to, aby magnolia miała dobrze odżywioną glebę to raczej nie będą schodzić aż tak nisko. Będą się rozprzestrzeniać powierzchniowo. Wg mnie w donicy by na dłuższą metę wegetowała.
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:43, 13 maj 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Ewa, jak zakwasić ziemię pod magnolią? Chodzi mi o naturalny sposób, delikatny i długofalowy.

Edit: jeszcze nie zbadałam pH, ale chciałabym, żeby magnolia ruszyła ze wzrostem i tak się zastanawiam co będzie na nią dobrze działało.

Helen, zacznij robić bokashi. Serio. To bardzo kwaśny niby kompost, bo to jest jakby bardziej kiszonka. Przy okazji mogę Ci opowiedzieć jak ją robię
Oprócz tego mogłabyś pozbierać powierzchniowo ziemię spod jakichś iglaków razem z igłami. Dodać do tego fusy po kawie, liście dębowe. Kora nieprzekompostowana też zakwasza. Tylko wtedy musiałabyś przed położeniem jej rozsypać wiórki rogowe, bo mikroorganizmy rozkładające korę zużyją azot z gleby, a wiórki ten ubytek uzupełnią.

Jednak najpierw koniecznie sprawdź pH
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies