Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogródek frontowy 22:15, 13 cze 2017

Do góry
Czerwcowy frontowy pięknie wygląda Ta kamienna mini-skarpa bardzo fajnie wyszła.
Artemis u mnie też już jest, czekam na pozostałe

Justynka, mam do Ciebie pytanie dot. winogron.
Zerknij do mnie proszę, jak znajdziesz chwilkę.

Mata przeciw chwastom 21:44, 13 cze 2017

Do góry
Niestety nie obsadzałam tej skarpy od początku dlatego jest jak jest. Czy ta siatka jest z takimi dziurami/oczkami? Co się później z nią dzieje/robi? Pytam dlatego, że na tej działce jest jeszcze jedna skarpa ale oczekująca obsadzenia. Myślałam, że może usunąć tę szmatę tylko miejscami np. z pod jałowców gdyż ma on luźno lezące gałęzie na szmacie.
Pani Danusi mam jeszcze dwa pytania-nie będę zaśmiecać forum nowymi wątkami:
1. Chodzi o tego jałowca płożącego (odmiana ?) jak zajrzałam pomiędzy jego spodnie gałęzie to część igiełek była brązowa od środka, część już opadła zostały suche kikutki a część była na etapie żółknięcia. Tak wyglądały tylko gałęzie leżące na szmacie a jest tam gęsto i dość wilgotno. Wierzchnia część rośliny jest ładna. Czy powycinać te spodnie zmienione gałęzie i usunąć fragmentami szmatę z pod nich? Myślę, że iglak nie ma szkodników tylko to wina wilgoci. Mogę się mylić.
2. W jednym rogu tej skarpy jest irga, która słabo się bierze do rozrastania i w związku z tym czy mogę pomiędzy gałęzie irgi posadzić coś innego co dobrze zadarni i zarośnie tę część skarpy. Myślałam o barwinku pospolitym, nie chcę nic bardzo kwitnącego ponieważ chcę efekt średnio płaskiej zarośniętej skarpy a prócz irgi i barwinka nie znam nic innego. Może mi Pani pomóc? Skarpa jest nasłoneczniona cały dzień.
Małopolski ogródek 15:23, 13 cze 2017

Do góry
W czerwcu 2015 taras zyskał drugie schodki (z drewna betonowego, podstopnice zrobiłem z modrzewiowych pozostałości po tarasie)

A druga skarpa (nazwijmy ją "prawą", jeśli patrzeć od strony ulicy) powoli zaczynała się zielenić:

Pojawiła się też pierwsza pergola (która od tamtej pory ze 3 razy zmieniła miejscówkę):

A w połowie miesiąca wielka ciężarówka, z trudem manewrując na wiejskiej asfaltówce zrzuciła mi przed domem kilkanaście ton ziemi, którą zamierzałem zmieszać (a właściwie to zglebogryzarkować) z glinowiskiem i czarnoziemem, aby pod tarasem założyć trawnik z prawdziwego zdarzenia:

Małopolski ogródek 14:13, 13 cze 2017

Do góry
Cześć Ogrodnicy-Ogrodownicy

Miło się czyta (a zwłaszcza ogląda) Wasze blogi tudzież czerpie z nich inspiracje (zwłaszcza z relacji ogrodników, którzy - tak jak my - zmagają się z trudnym terenem (spore nachylenie) i kiepskim podłożem (sporo gliny, ect.)). Po 2,5 roku spędzonych we własnym, wiejskim domku, we własnym, małym ogródku sami mamy już parę roślin, którymi (taką mam nadzieję) możemy się pochwalić przed światem - stąd ten blog.

Mieszkamy pod Krakowem. Powoli (choć czasu - z uwagi na dojazdy do pracy, dowożenie dzieci, itp. - chronicznie brakuje) z niegdysiejszego nieużytku pełnego chwastów i dzikich śliwek wykluwa się prawdziwy ogród Duma i oczko w głowie mojej Żony - bo to ona planuje, kupuje (bądź zleca mi zakupy) - ja jestem od kopania dołów i koszenia No i coś tam majsterkuję w drewnie, może przy okazji wrzucę

Na początek jednak - aby zachować chronologię - wrzucę fotki działki sprzed ponad 2 lat. Dom z trzech stron otaczała wówczas tylko gliniana skarpa. Mądry Polak po szkodzie - dziś wiem, że wykonawcę trzeba przypilnować nawet jeśli chodzi wyłącznie o wysypanie ciężarówek ziemi na wyrównanie/podwyższenie terenu, bo niejedne gumiaki utknęły wówczas w gruncie, nawet po niewielkim deszczu

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:06, 13 cze 2017

Do góry
Trochę wspomnień , bo już po tulipanach...

I moja łysa skarpa 2 lata temu

I dziś, już jest trochę lepiej...
Ogród z wilkiem zamkn. 12:37, 12 cze 2017

Do góry
super zakupy też ostatnio poluję na trawy skrzynie na warzywa idealne! i super skarpa ja walczę ze swoją więc będę do Ciebie zaglądać Pozdrawiam
Ogród Grodzi 10:48, 09 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Grodziu
witaj
byłam pewna że juz u Ciebie byłam
no byłam ale śladu nie zostawiłam

widoki masz piękne
ale tej skarpy Ci nie zazdroszczę...

mogę podpowiedzieć żebyś słuchała mądrych głów które Ci doradzają (np.Toszka) bo to znawczyni i niejednemu już pomogła

trawiasto-preriowa skarpa byłaby super jestem za
schodki też fajnie

macham

A jak te trawy potem na tej skarpie ścinać?i sprzątać?
Ogród Grodzi 08:45, 09 cze 2017

Do góry
Grodziu
witaj
byłam pewna że juz u Ciebie byłam
no byłam ale śladu nie zostawiłam

widoki masz piękne
ale tej skarpy Ci nie zazdroszczę...

mogę podpowiedzieć żebyś słuchała mądrych głów które Ci doradzają (np.Toszka) bo to znawczyni i niejednemu już pomogła

trawiasto-preriowa skarpa byłaby super jestem za
schodki też fajnie

macham
Ogród w Cichym Dworku 21:53, 07 cze 2017

Do góry

Skarpa do rzeczki

Dla mnie ten widok jest jak z bajki.

Ogród w Cichym Dworku 13:49, 05 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ooo, jaka różnica poziomów!, ale za to piękne widoki. U mnie podobnie, tylko ostra skarpa jest za domem w dół do doliny rzecznej, a potem kawałek płaskiego, na którym mamy warzywnik. Jak sobie radzicie z koszeniem skarpy? U mnie mój M nie chce za bardzo kosić...

To u mnie Agnieszko podobnie tylko że ja przed domem mam skarpę do rzeczki a za domem większą górkę a nad nią jest półka gdzie może kiedyś powstaną domki letniskowe na które mamy już pozwolenie.
A z koszeniem tych górek i skarp męczy się mój M niestety nie ma wyjścia a ja z synem kosimy te kawałki płaskie
Górka za domem zdj starsze

Przód domu

Z boku druga działka połączona z działką z domem .Jest ona za altanką a szerokośc od huśtawki do altanki(zdj wcześniejsze pokazuje altankę)

Skarpa do rzeczki

Ogród w Cichym Dworku 12:44, 05 cze 2017

Do góry
Ooo, jaka różnica poziomów!, ale za to piękne widoki. U mnie podobnie, tylko ostra skarpa jest za domem w dół do doliny rzecznej, a potem kawałek płaskiego, na którym mamy warzywnik. Jak sobie radzicie z koszeniem skarpy? U mnie mój M nie chce za bardzo kosić...
Zielony zielonym pogania :) 21:53, 04 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Teraz bym pomyślała, gdzie i ile zimozielonych przesłon potrzeba oraz gdzie, ile i jakie drzewa.

Myślałam, myślałam i wymyśliłam coś takiego (przepraszam ale nie potrafię rysować)

Wiec tak: miejsce na przeciwko altanki. Niestety Pan Mąż nie dał się namówić na bramkę tylko koniecznie chce mieć drugą bramę wjazdową. Ni jak go nie przekonam. Za to ma być tak wąska jak tylko się da. I tu pomyślałam o żywopłocie ze szmaragdów( na całej długości żeby tej drogi nie było widać. Nawet mi się to podoba, tylko:
1. nie wiem jak z częścią za domem, czy pociągnąć żywopłot na całą długość aż do wiaty, żeby z okien domu nie było widać tego wjazdu?
2. Skarpa za domem kończyła by się albo na albo tuż przed żywopłotem... wrrr

Tam gdzie szary prostokąt na tujach miałaby być przerwa (może jakaś pergola) i przejście z drogi na ogród.

W puste miejsca między świerkami wsadziłabym tuje i potem cięła na równo (można tak?)
w tym miejsce widziałabym brzozy. Narysowałam je na razie równo, tak dla orientacji. no i znowu problem bo troszkę się obawiam czy korzenie nie naruszyłyby drenów z oczyszczalni?
Większe drzewo przy altance - np. klon.
Cienkimi czarnymi kreskami próbowałam uchwycić linię rabaty zgodnie z projektem Asi. A grube czarne to murek oporowy.
Tu narazie jest ściernisko... 21:17, 04 cze 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Basiu o ściółkowaniu fajny artykuł jest napisany przez szefową Danusię, tutaj masz linka, jest tam też o trawie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

ja wykorzystuję tą skoszoną trawę i podsypuje

Och, przypomniałaś mi, zwykle sypię skoszoną trawę w międzyrzędzia ogórków, mniej chwastów, więcej wilgoci i ogórki czyste

Basiu skarpa nabiera mocy, coraz mniej podłoże wygląda między kępami roślin

Super wycieczkę miałaś i piękną fotorelację pokazałaś
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:34, 04 cze 2017

Do góry
My dziś z Córcią między burzami przygotowałyśmy do sadzenia górna rabatę na skarpie. Wyleciało prawie wszytko. Zostały tylko cztery Alberta Globe i dwie brzózki, które przesadziłam wiosną i wciąż się jeszcze nad nimi lituję...

Skarpa ma dość trudny kształt. Na środek (pod planowane drzewo) na perwno pójdą perowskie. A do koła szukam trawy. Rozplenica za duża. Sesleria wydaje mi się za ciemna... Sama nie wiem.

Ogród Grodzi 22:18, 31 maj 2017

Do góry
A nie myślałaś żeby tam jakieś kamolce duże dać i to obsadzić?

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=SsGNsa3IoabKHM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgdii=QrcXYRvZKf5m8M:&imgrc=Llxttfu_zWl0PM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=e69Zb2Cnc7Iw1M:
Malutki pod lasem 20:27, 30 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

wniosek warto rozmawiać z sasiadami

PS. ciekawi mnie ogród zakładany przez firme ...u mnie dwóch sasiadów takowe inwestycje poczynili (jeden ma pełna obsługe nawet do koszenia trawy przychodza )ale rabat raptem jest jedna i roslin moze z 15-20 szt łacznie + tuje wkoło i trawnik

Podobnie u mnie w okolicy, tuje dookoła, kilka wysepek z roślinami, skarpa obsadzona po 1 szt z gatunku beznadzieja totalna. I tak projektują firmy.

Aniu - ja też lubię takie kadry, nie przejmuj się ja też nie pokazuję wszystkiego bo "bajzlu" u mnie nie brakuje, o mordorach nie wspomnę.
A u Ciebie porządek, kolor na domku pierwsza klasa, graby rosną, żyć nie umierać. Ślicznie...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:26, 30 maj 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

O dzięki za prezent z podróży
Kiedy to u mnie tak zarośnie!!!
Ogród Grodzi 08:46, 29 maj 2017

Do góry
Bardzo dziękuje za cenne rady i uwagi ... myśleliśmy wczoraj z mężem jak to zrobić żeby było najlepiej i zrobimy schody ale nie w tej części skarpy tylko dalej bo skarpa jest bardzo długa....w tej części skarpy w której chcemy zrobić schodki tak własnie w poprzek skarpy są na dole zasadzone brzozy więc będzie zejście do zagajnika z brzozami... natomiast ta część skarpy która jest na zdjęciach zostaje bez zmian bardzo Was proszę o pomoc
Ogród skąpany w słońcu 08:38, 29 maj 2017

Do góry
Minęły dwa lata od moich pierwszych wpisów, dużo się zmieniło na tym moim kawałku ziemi.

Skarpa zarasta, rośliny cieszą, ale z nornicami nadal jest duży problem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:18, 28 maj 2017

Do góry
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies