Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

kami 18:39, 05 sie 2017

Na kreta najlepsza żelazna łapka choć świece brosa chyba też dały radę, tylko po zapaleniu trzeba zaraz czymś nakryć typu wiadro bo dym ucieka.
Kasiolaaa 22:30, 05 sie 2017

Niestety swiece brosa mialam i wiecej nie kupie bo nic nie pomogly
jolka 13:29, 06 sie 2017

wrobelki napisał(a)
Jolu pytałaś o winorośl, Przycinałaś już coś? Boczne pędy trzeba teraz latem skracać za pierwszym liściem Ps. No i w pośpiechu zapomniałam napisać, że cudnie u Ciebie

Justynka, nic za bardzo nie przycinałam. Szczerze mówiąc nie do końca wiem, jak się za to zabrać, żeby ich nie zniszczyć. Winogrona mają być prowadzone na 4 rozciągniętych drutach, przymocowanych do słupków. No i tak myślałam, żeby docelowo wyprowadzić 4 pędy, i każdy prowadzić poziomo przy jednym z drutów. Ale czy to jest dobry pomysł to nie wiem.

Wrzucę może coś poglądowo i idę do Ciebie po help desk

Kasiolaaa 13:36, 06 sie 2017

Jacie krece czy wy wszystkie musicie miec tak nie przyzwoicie piekne widokiii
jolka 13:46, 06 sie 2017

Lulilaj napisał(a)
Ale cudnie warzywka obrodziły Moje buraczki z zeszłym roku zjadł jakiś zajączek, a w tym roku plony u mnie takie sobie. Nie ma się czym chwalić . Co raz częściej myślę nad likwidacją tradycyjnego warzywnika i zastąpieniem go skrzyniami...

Zdecydowanie polecam skrzynie. Poza tym, że trochę to kosztuje na początku (drewno, stolarz, kotwy, farba, folia, ziemia, w tym roku zrobiliśmy jeszcze obrzeża z granitu, żwir granitowy do środka), innych wad nie widzę. Warzywa rosną rewelacyjnie, łatwo o nie dbać, całość dobrze wygląda. Jak widzę dookoła, ile sąsiedzi się namęczą przy warzywach (a efekt marny albo żaden), to nie mam wątpliwości, że warto było je zrobić.

Macham skrzyniowo-miętowo
SlonecznyOgrod 13:57, 06 sie 2017

Super elegancki u Ciebie warzywnik, wiadomo nowoczesny w takich skrzyniach
Wszystko masz takie zadbane i wypielęgnowane, bo samo tak by się nie utrzymało długo
Buraczki masz dorodne. Ja też w tym roku (ale ja wyjątkowo) mam duże. Za to kapustę ostro wpierniczają robaki.
A jak się mają Twoje maliny?
No i jak tam Twoje limki?
Moje nie równo rozkwitają, myślę że za rok juz sie to unormuje.
Pozdrawiam
jolka 14:07, 06 sie 2017

kerii napisał(a)
Jola a jak stosowałaś tą ropę na te nornice?? w jakich proporcjach i co rośliny na to? Choć patrząc na twój ogród to chyba im ta ropa służy ))) piękne hortki

Odpowiadając na Twoje pytanie - na OKO i bardzo epizodycznie A hortki dziękują

Zdjęcia takie trochę smętne, bo dziś deszczowy dzień. Ale muszę przyznać, że limki idą w siłę Po cisach widzę, że są duże wyższe niż rok temu. Sięgają mi do ramion, całkowicie zasłaniają cisa, a w ub roku cis był od nich wyższy. Wciąż jestem niezadowolona z dolnego piętra pod limkami, są tam różne rzeczy, które w całości tworzą bałagan. Chciałabym jedną konkretną rośline po całości, ale nie wiem jaką Polinka zastosowała cis, podoba mi się to rozwiązanie, ale kurczę miałabym go ciąć tak nisko cały czas?? Hmm.. hmmm.. może i tak. Myślę też nad białymi rozchodnikami po całości... ale przekonania wciąż nie mam.
jolka 14:14, 06 sie 2017

paulina_ns napisał(a)
Jolus wiem,że się powtórzę, ale jedyne słowo, które przychodzi mi na myśl PIEKNIE!! A buraczki wow

Paulinka, dziękuję Zajeżówkuję CIĘ na amen!!

Miłej, kolorowej, urodzinkowej niedzieli Paulinka
jolka 14:21, 06 sie 2017

goska napisał(a)
Dawno mnie nie było. Pieknie wyglądają hortensje ze śliwami.

Dziękuję Gosia Śliwy chyba teraz się przycina, bo takie rozczochrańce się porobiły
Czekam tu wciąż na werbenę, ale ta się obija

Marzenaka 14:26, 06 sie 2017

Jola, boskie hortensje, jeżówki cudne! Pięknie! Wciąż się zachwycam, można patrzeć i patrzeć bez końca.