Do tego kompostownika dopiero skończyliśmy wrzucać odpadki. Przykryłam 10 cm warstwą kompostu, obsiałam ogórkami sałatkowymi i przykrywam białą agrowłókniną. Na dzień odkrywam.
Witam, potrzebuje porady. Teren na którym posiałem trawe jest gliniasty (ziemia nawieziona przez dewelopera 2 lata temu). Rok temu temu zakładałem trawnik.
Chwasty były spryskane Roundapem, następnie teren był przekopany glebogryzarką (dokładnie wybrane wszytskie kamienie, kawałki gliny), została nawieziona ziemia trawnikowa (w workach) i wymieszana z ziemią. Ziemia na której została posiana trawa ma PH 6.5 Trawa która posiałem to dekoracyjno-sportowa z Iławy. Założona została siatka na krety, następnie zostało wszystko wyrównane( nie było to zrobione dokładnie przez pośpiech przed nadchodzącym deszczem)
Trawa została posiana i nasiona została przysypane delikatnie ziemią (wszystkie nasiona nie były przysypane gdyż brakło mi ziemi) potem wałowanie i podlewanie. Trawnik był w ciagu sezonu nawożony nawozem YaraMila Complex jakies 4razy. Trawa od spodu czesto usychala i robila sie żólta (gniła).
Jesienia, przpadkowo przy randapowaniu u sasiada kawałek mojego trawnika został uszkodzony i musialem na nowo przegrabic i zasiac trawe przed zima. Po zimie trawnik zrobił sie bardzo nierówny i wygląda jak wygląda wszystko na zdjęciach. Gdyby nie to że jest założona siatka na krety założyl bym trawnik od nowa, nawiózł więcej ziemi żeby było troche wyzej bo troche osiadło i porządnie wyrównał, ale w tym wypadku wolalbym odratować ten trawnik wyrównac, nawieźć chociaż troche ziemi na tą trawę wyrównać przewałowac.
Myślałem też o wertykulacji chociaż trawnik ma tylko rok a na kawałku widać na zdjećiu na środku ogródka po prawej stronie jest posiana nowa trawa jesienią po tym randapie. Bardzo prosze o poradę jak odratować i co zrobić żeby mój trawnik był ładny i równy
Rabata wiosenna - po 3 sezonach mam przemyślenia. Nota bene: nie zdążyłam ściąć seslerii - zawsze to jelenie ją ładnie skubały w styczniu,lutym a w tym roku trzymały się raczej z boku.
Pierwotnie pod krzewami (na jesieni je podkrzesałam) rosły zadarniacze (ułudka, barwinek, pragnia syberyjska, powojnik bylinowy). Teraz, kiedy na tej rabacie rosną ciemierniki, pierwiosnki, żonkile, cebulice, szafirki, zawilce, to rośliny zadarniające są dla nich zbyt ekspansywne. Trzeba mocno je ograniczać (barwinek najtrudniejszy do usunięcia).
Potem do gry wchodzą: brunera, telima, żuraweczka, hosty niskie, martagony, tu i ówdzie piwonie i naparstnice.