Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

TAR 14:13, 13 maj 2020

Makao_J napisał(a)

Masz rację Ewa. Ludzie wolą nie widzieć. Jest to też wynik tego że nie chcą się kłócić. Nigdy nie wiesz czy tam nie zamieszkają a potem weź mieszkaj obok sąsiada który tylko czeka aby ci dopiec i ciebie zgłosić tak jak ty zgłosiłeś jego.

a ja juz nie mam oporow, niech mnie zglosi. zyje zgodnie z prawem, nie niszcze, nie zabijam zwierzat, nie wyrzucam smieci do lasu. moga mi skoczyc. i niech uwazaja kto komu moze dopiec, gapami karmiona nie jestem. ich nowa miejscowka moze sie tez okazac koszmarem
TAR 14:17, 13 maj 2020

mrokasia napisał(a)

No tak, ale taki sąsiad będzie Cię zgłaszał nawet jeśli będziesz żyć zgodnie z przepisami. Tylko po to by utrudnić Ci życie. Wiem jak to wygląda, bo moi znajomi mają taką sytuację. Ciągają się po sądach, wygrywają sprawy zakładane przez sąsiada bo żyją zgodnie z prawem. Ale co im krwi napsuje to jego.

i dlatego mamy dac soba wszyscy pomiatac takim tępakom? kiedys jak ktos fikal, to po nocy grupa sie zbierala i wciry niezle potrafila dac takiemu, moze pora wrocic do starych sprawdzonych metod nie mozna dawac sie zastraszac.
Anda 14:17, 13 maj 2020

mrokasia napisał(a)

No tak, ale taki sąsiad będzie Cię zgłaszał nawet jeśli będziesz żyć zgodnie z przepisami. Tylko po to by utrudnić Ci życie.

Albo i nie, nie wiesz tego przecież na pewno. Zresztą nawet gdyby, to po dwóch, trzech bezpodstawnych zgłoszeniach i tak nikt mu już wierzyć nie będzie.

To nie Jolanka powinna bać się jego, tylko on Jolanki. Bo to on przekracza granice prawa, a nie ona. Jeśli to buc gwiżdżący na przepisy, to będzie uciążliwym sąsiadem. I jeśli od początku nie postawisz sprawy jasno, że nie dasz sobie na głowę pluć, to później będzie coraz trudniej.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:18, 13 maj 2020

TAR napisał(a)

i dlatego mamy dac soba wszyscy pomiatac takim tępakom? kiedys jak ktos fikal, to po nocy grupa sie zbierala i wciry niezle potrafila dac takiemu, moze pora wrocic do starych sprawdzonych metod nie mozna dawac sie zastraszac.

Właśnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 14:20, 13 maj 2020

Dziewczyny, odpowiem później bo próbujemy z sąsiadką podjąć jakąś decyzję.
mrokasia 14:25, 13 maj 2020

Anda napisał(a)

To nie Jolanka powinna bać się jego, tylko on Jolanki. Bo to on przekracza granice prawa, a nie ona. Jeśli to buc gwiżdżący na przepisy, to będzie uciążliwym sąsiadem. I jeśli od początku nie postawisz sprawy jasno, że nie dasz sobie na głowę pluć, to później będzie coraz trudniej.

Tu się zgadzam. Napisałam to co napisałam, bo rozumiem ludzi, którzy wolą nie podejmować interwencji.
tulucy 14:53, 13 maj 2020

Wycinka krzewów też jest uwarunkowana - powierzchnią zakrzewienia

"Ponadto nie wymaga się żadnych zgód na wycięcie:

krzewu lub krzewów rosnących w skupisku - o powierzchni do 25 m2 (mierzy się powierzchnię rzutu poziomego krzewów);"
jeśli powierzchnia zakrzewiona jest większa - MUSZĄ zgłosić do gminy i dostać milczącą zgodę. Protokół z oględzin w gminie musi być.
jolanka 15:50, 13 maj 2020

Dziewczyny, odpowiem zbiorowo.
Dopadłam właściciela tej leśnej działki i dowiedziałam się, ze to, dorobią to jest czyszczenie. Ma zgodę leśniczego (leśniczówka jest w lesie kilometr dalej - mogę oczywiście zadzwonić). Leśniczy odwlekał z pozwoleniem ze względu na suszę, pozwolił teraz po deszczach.
Cóż, formalnie wszystko jest w porządku.
Widziałam dzisiaj kilka kosów- mamusiek, które odprowadzały młode ptaki po moim ogrodzie. Może ten pierwszy lęg już się zakończył i ptaki sobie jakoś poradzą. Oby.
Ale mam teraz goło za ogrodzeniem

Właśnie robię tę rabatę pod ogrodzeniem
jolanka 15:53, 13 maj 2020

tulucy 15:55, 13 maj 2020

A pytałaś, czemu czyszczą? Tylko porządkowo, czy mają jakiś plan??