Bogdziu dziekuję za zdjęcia krokusów. Mnie też ucieszyłoby chwilowe ochlodzenie, aby przyroda nie wariowala . Podobno tak ma być do końca miesiaca - temperatura w dzien w okolicach zera , na lekkim plusie , a w nocy minimlany mróz.
Niech wiosna już się zacznie w lutym ale teraz to lekka przesada. Niestey rok temu w kwietniu był u nas duży mróz. Wczesnie ruszyła wegentacja i własnie wtedy zmroziło wszystkie moje hortensje ogrodowe... kocham wiosnę ale jakos ten styczen przetrwam.
Piszecie o kotach. W moich okolicach w kazdym domu jest 1 ale przeważnie po mininimum 2 koty, poneiwaz nikt tego nie ograniczaa kastracją to się to robi prawdziwa plaga bezdomnych kotów, o niehumanitarnych sposobach pozbywania sie kociat nie wspomne...Psów zdecydowanie mniej, nie wiem czy to kwestia jakiegoś hycla??? Być moze pomogły programy promocji cenowych na wiosenne kastracje psów....
Koty sąsiadów uwielbiają grzebać w moim warzywniku, o innych pamiątkach po sobie nie wspominam... jedynym sposobem jest wbijanie cienkich ostrych partczków, ktore im przeszkadzają... Ale nornice z kotów nic sobie nie robia...a kuny to juz plaga ... I koty nie ograniczaja ich populacji.
Magada co to za carex szarawy? Frosted curls czy amazon mist? Bo ma taki bardziej pionowy pokrój niż mój i pytanie czy to jeszcze mlody FC czy amazon mist???
Ja sie juz nie łapię gdzie zamierzasz sadzić graby? W miejsce modrzewiów? I wiesz co? Chyba zagłosowałabym na buki Dawyck Gold... Bo ci się graby wtopią w tlo thuj... Ty sie zapytaj Danusi czy to dobry pomysl.... A jesli mają być widoczne to zdecydowanie fastigata i nieformowane aby powiewaly i byly widoczne... Ale ja wcale nie widzę poprawy , bo liści na żwirku bedziesz miala fulll i te co proponuję będą lyse zimą.... Bedzie tak samo jak z moimi ambrowcami, których nie widać na tle żywopłotu grabowego... Czekam aż wystrzelą ponad wysokosć zywoplotu aby mialo to jakikolwiek efekt...
Graby dadzą wiosną światło szklarni, gdy sadzonki roslin potrzebują słoneczka, latem słońce jest wysoko graby nie zaslonią szklarni więc to chyba dobry pomysł. Zrobiłabym zieloną zaslonę z żywoplotu lisciastego lub cisów bo trawy nie spełnią swej roli wiosną, gdy spędzasz duźo czasu w ogrodzie (graby mimo wszystko bedą ażurowe a trawy trzeba ściąć). Jestem też na nie zaslonie z listewek drewnianych bo w tym miejscu bedze nadmiar (drewutnia i pergola już są) więc chyba warto je rozdzelić ścianą zieleni.
Pomysł Ani an cisy świetny, ale koszt i czas wzrostu... Przemawiają na rzecz grabów.. A pomysł na placyk dla bajzlownika bym wykorzystała.
Małgosiu masz świetne wyczucie estetyki więć pewnie wybierzeez najlepszy dla Twego ogrodu wariant. Z ciekawoscia będę podglądać, bo szukam optmalnego sposobu na zasłanianie bajzlownika....
W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny
A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....
Zdjęć dzisiaj nie będzie bo bateria w aparacie się rozladowała, niedługo goście dojadą i tym bardziej fotek nie umieszczę.
Mży sobie delikatnie, temperatura znośna. Niech się ciut ochlodzi bo autentycznie wszystko wylazi z ziemi na potęgę! Magnolie i ambrowce wyglądają jakby myślały, że to już marzec.
A to przeciez jeszcze zima, ale od początku lutego niech już się przedwiośnie zacznie na calego. Na razie ma nadejść lekkie ochłodzenie i minimalne orzymrozki w nocy, oby tak było a za dwa tygodnie neich sie zaczyna wiosna!!!
Danusiu niech sobie podsumowują. Hejterzy są wszędzie i nic z tym nie zrobimy. Po prostu trzeba nad tym przejść do porządku dziennego. Przestałam czytac jakiekowliek komentarza na fb , w przeciwnym razie mogłabym zatracić poczucie równowagi psychicznej
Gartuluję jeszcze raz. Cieszę się że się zgodziłaś, to było bardzo przyjemne zobaczyć Twój ogród !