Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:38, 04 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
zdjęcia robisz piękne

Robienie zdjęć to też sztuka i też dużo się jej uczyłam,ogród był robiony nieco pod kadry, a że latmi je robie to wiem jak i co ująć by było jak najlepiej

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:33, 04 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Zapomniałam napisać, że masz Kasia skarb w ogrodzie, którego nie mają właściciele młodych ogródków - cudowny światłocień

Dzieki, choć światłocień jest bardzo trudny do fotografowania, trzeba dużo majstrować przy ustawieniach aparatu
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:28, 04 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Czerwony, zielony, niebieski... Cudne te twoje salony Otwarte drzwi do SPA wyglądają obłędnie. Masz rację, że to serce ogrodu, środek niemalże, a tak ładnie już się wtapia w całość. I to oczko w pobliżu... Niesamowicie się wszytko zgrało. Taki przytulny ten twój ogródek. Piękne światło dzisiaj. Oddychamy dziś słońcem, ładujemy baterie

Oj ładujemy, ja po tygodniu pracy w murach więc strasznie się ciesze tym słońcem
Tu widać jak domek jest w sercu

Z drzwi jestem bardzo zadowolona, obawiałam sie że będą za ciężkie a przez to niebezpieczne - i wcale nie - ten mój majster to czarodziej

I nie uwierzysz ale do końca nie wiedziałam jak to ma wszystko wyglądać...

Teraz juz gra, nawet kostrzewy dałam do donicy bo takie nadmorskie są
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 16:25, 04 kwi 2020

Do góry
Po roku od zrobienia ogniskowej, udalo mi się w końcu zamówić palenisko co za sukces ale koszty przesyłki w czasach wirusa to jakiś kosmos! W sumie to się nie dziwię. ... mój brat tez jeździ w transporcie i to jest naprawdę trudne dla nas rodziny-zamartwiamy się o niego. .. ale ktoś musi pracować. ..
Tymczasem młoda wykorzystuje ostatnie chwile wolnego placyku

Przedziwny Ogród 16:11, 04 kwi 2020

Do góry
Przymiarka....

Przerwa na kawę... 16:10, 04 kwi 2020

Do góry
Troszkę wiosny - pierwsze tulipany i hiacynty
Zszywkowy ogród marzeń :) 16:01, 04 kwi 2020

Do góry
Dzięki Asiu, szkoda że już kończą

Dziś podzieliłam hakone greenhills, wyszło mi 12 sadzonek z 3
sztuk będzie na wieloryba jeszcze muszę przesadzić i zamienić moje miskanty.. ale siły mi już dziś opadły muszę zebrać się w sobie

To drugie strasznie niewyraźnie wyszło, nie wiem czemu

Tutaj jeszcze fotka róży która mi przestała rosnąć i taki kikutek od 3 sezonów wyrasta maksymalnie

Edit: Zmotywowałam się i przesadziłam miskanty, myślałam że zostawię to na lepsze czasy ale jak już zaczęłam to skończyłam Z wiosennego przygotowania do sezonu zostało mi tylko nawożenie bylin i można zaczynać metamorfozę wieloryba
Żywopłot strzyżony liściasty 15:07, 04 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich. Trudny czas nastał i teraz kiedy mamy ogólnopolską kwarantanne, uważam się za ogromną szczęściarę - bo mam swój dom i ogród - ale to tylko taka mała uwaga na wstępie...
Wczoraj posadziłam grab (kopany z gruntu) na żywopłot i nie wiem czy mam go ciąć teraz czy może poczekac na czerwiec, ponieważ jak widać na zdjęciach, część z sadzonek wypuściła juz listki. Jeżeli mam ciąć to napiszcie proszę na jaką wysokość. Sadzonki maja ok 80 - 100 cm długości. Niektóre ładnie są rozgałęzione przy dole ale część to niestety łyse patyczki.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 04 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Black Tulip

Piękne po prostu piękne
Ogródek Ewy 14:08, 04 kwi 2020

Do góry
Moje brzoskwinie z pesteczek. Już za kilka dni trafią do ogródka.
Ogródek Ewy 14:05, 04 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
miłe dla oczu oznaki wiosny

Cieszy każdy kwiatuszek.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 13:43, 04 kwi 2020

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Duże rozplenice z czarnymi kotkami (coś jak Mouldry czy Black Beauty) mają średnicę tak ze 2 metry. Ni huhu tu się nie zmieszczą.

Z bordowych mogły by być żurawki no i zimozielone są

Co do drzew: na lewo są dwie kuliste lipy, trochę dalej czerwony klon palmowy i rzeczony Mariken, na prawo jest magnolia Lennei Alba i rodki z buksami i trzmielinami.
Dawać kolejny gatunek?

Zasadniczo jeszcze jedna śliwa wiśniowa, ale kulista (szczepiona) mogła by tu dla koloru się pojawić...

Cześć Przeglądam sukcesywnie wątek, dotarłem do zdjęcia z lipami. Prezentują się pięknie. Chciałbym posadzić u siebie kuliste drzewo, ale dużo chorowitych i chciałem zapytać jak z tymi drzewkami?
Masz jakieś fotki jak wyglądają w sezonie? Same się formują? Pozdrawiam
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:40, 04 kwi 2020

Do góry
Dodam tylko że na dosiewkę wybrałem Gala-Rasen Dark Green wyczytałem że to gatunek o intensywnie ciemnym kolorze dlatego chodzi mi po głowie żeby po całości posiać tą trawę ale pytanie czy tak można.Dołączam jeszcze raz zdjęcie starej trawy jeszcze przed aeracją

A tak wygląda po aeracji naprawdę nie wiem już jakim gatunkiem dosiewać i czy po całości

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:38, 04 kwi 2020

Do góry
Raczkuje jesli chodzi o ogrod. W tamtym roku zrobilam rabate przy tarasie z ktorej tylko pozostaly trawy i kilka szałwi. Czy mozeci mi prosze pomoc w jej zaprojektowaniu ? Nie zalezy mi na tych trawach. Taras jest skierowany na poludnie slonca nie ma juz okolo 14stej godziny. Pozniej jeszcze przy zachodzie troche doswietla bok.
Jakie rosliny moga sie sprawdzic?
Zdjecie do pogladu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 04 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Naturalny nawóz do trawników, dolistny, z dozownikiem podpiętym do węża

Pięknie się prezentujesz, uroczy uśmiech .
Czapki też nie lubię bo włosy robią się oklapnięte .
Prymulki śliczne, miałam te czerwone ale przepadły.
Tabliczka super.
U nas chyba więcej pada, na brak wilgoci nie narzekam.
Wzgórze chaosu 11:52, 04 kwi 2020

Do góry

Muszę jeszcze wymanewrować sznurkiem przy domku zabaw. Konstrukcja nieco przeszkadza, ale da się ładny łuk zrobić.
Na domek nie ma chętnych, żal mi go rozbierać, chociaż chyba taki los go czeka... Myślę, czy nie wykorzystać do czegoś? Huśtawki nie da się z niego zrobić, ale może coś przy drewutni, przy wejściu jakaś poręcz... czy może stolik do rozsad... . Temat do zastanowienia.
Huśtawka w tym miejscy byłaby super Kolejny świetny pomysł Anitka

A od tej czerwonej linii przy drewutni można iść dalej w kierunku... rabaty nr 3 No dobra, trzecia rabata następnym razem
Roślin dziś nie planuję, głowa mi paruje od wytyczania kształtu. Pójdę zaraz ściągnąć darń i przekopać teren.
Będę też obserwować stopień nasłonecznienia. Ładny dzień dzisiaj
Buziak Anitka za pomoc

edit. Rozkopałam wczoraj rabatę nr 4, więcej... nie pamiętam Więcej nie planuję! Na rabatę nr 5 na szczęście nie ma już miejsca... chyba że na kolejnej działce
Wzgórze chaosu 11:52, 04 kwi 2020

Do góry
Anitka DZIĘKUJĘ

Tak jak ci napisałam, wzruszyłam się czytając, że założyłaś folder Iwonka Oczy mi się zaszkliły, że ci się chciało... A w planowaniu jesteś bardzo dobra! Zdjęć nie usuwaj - świetne inspiracje!
Czytałam i czytałam to co napisałaś... Po czym nagle, jak z trudnym zadaniem matematycznym, klik i stało się jasne

Masz rację, że tak się nieraz człowiek do jednej opcji przywiąże, że nie widzi innych. Tak było z kołem pod glediczją. Totalne zaślepienie i jeszcze zachwyt, jaka to zdolna jestem

Te łuki Anitka wyglądają rewelacyjnie. Zrobiłam dziś kilka fotek. Niestety ze sznurkiem, który trochę słabo widać.

Zobacz jak fajnie wyszło z półkolem przy altanie, łuk idealny

Przy drewutni też ładnie zakręca.

Ogród bez reguł 11:29, 04 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kasia, ale wiesz, że ja jestem jeszcze teoretyk...

Ziemniaki - albo sadzeniaki, albo zwykłe ziemniaki, nie pryskane preparatami hamującymi kiełkowanie. Czyli brudne , niemyte
Warto je podkiełkować, wtedy będą szybciej rosły.
Sadzić można w workach, albo np. w wysokich skrzyniach - żeby było miejsce do dosypywania ziemi. Na dno drenaż, kilkanaście cm podłoża - kompost zmieszany z piaskiem. Zasypujemy ziemniaki cienką warstwą ziemi, podlewamy. Jak się przebiją, dosypujemy ziemię. I tak do końca worka. Wtedy bulwy będą się zawiązywały na całej długości pędu. Po ok. 100 dniach można robić pierwsze wykopki.

Chce w worku.
A ile sadzonek do worka ? Wystarczy 1-2 oczka czyli 1/2 ziemniaka np ?
Mam myte... ale będzie ok ?
Trzymać teraz na słońcu lekko mokre ?

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:27, 04 kwi 2020

Do góry

Ciemierniki dostały trawki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:26, 04 kwi 2020

Do góry
I teraz nieco bardziej soczyście:

No i nareszcie rozchylają się pierwsze emperorki!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies